Liernu, gastvrijheid tussen Waalse velden

_D2D7598.jpg

Liernu, 10 augustus 2009. Een ploeg van Hangar Flying streek neer in de provincie Namen en meer bepaald in Liernu. Sinds 1988 baat Alain Hanse (Centre ULM Européen) hier een ulmodroom uit.

Een mooie overzichtsfoto van het vliegveld. Links op de foto kan je de 07/25 piste zien, rechts onderaan is de stijg- en landingsplaats voor de paramotors.

Midden tussen de velden, op een kleine drie kwartier van Leuven, ligt de ulmodroom van Liernu/Eghezée (EBLN). Het drie hectare grote terrein wordt door Alain gehuurd van een plaatselijke landbouwer. De graspiste, met een 07/25 oriëntatie, is officieel 150 meter lang, maar in de praktijk is 270 meter beschikbaar. De paramotors hebben een aparte plaats op het terrein en maken gebruik van een noordoostelijke corridor om het vliegveld te naderen en te verlaten. Door strikte afspraken over de te respecteren hoogtes kan deze corridor gedeeld worden met DPM’s en ULM’s. Op het veld worden geen landingstaksen geïnd. Alain: “Als je de AIP erop naslaat, dan zal je zien dat er een voorafgaande toestemming nodig is om op Liernu te landen. Iedereen is welkom natuurlijk, hoe meer zielen hoe meer vreugd! De mensen komen graag naar een locatie waar iets te beleven is en komen graag terug als de sfeer goed is”. Door het charter dat alle clubleden moeten ondertekenen slaagt men erin de ‘overlast’ voor de buurtbewoners tot een strikt minimum te beperken. De circuits worden zo klein mogelijk gehouden, zonder natuurlijk de veiligheid in het gedrang te brengen. Dichtbebouwde gebieden in de onmiddellijke omgeving worden beschouwd als verboden terrein.

Alain is een druk bezet man. Vooraleer wij hem kunnen interviewen heeft hij er al enkele uren les opzitten.

Het vliegveld beschikt over een viertal loodsen waar zowel DPM’s als ULM’s gestald kunnen worden. Momenteel staan er een tachtigtal machines in de hangars, waaronder ook vijf autogiro’s. Twee van deze laatste zijn zelfbouwpakketten, de andere drie zijn van het merk Magni (www.magnigyro.com). In tegenstelling tot een klassieke helikopter wordt de rotor van een autogiro tijdens de normale vlucht niet mechanisch aangedreven door de motor, maar wel door het principe van autorotatie. De voorwaartse beweging van een autogiro wordt gerealiseerd door een klassieke motor, voorzien van een duw- of trekschroef.

Alain Hanse zweert zelf bij een DPM. “Het vliegen met een DPM gebeurt instinctief, je voelt je vliegtuig en dat zorgt voor een unieke sensatie”: deelt hij me mee. Hij vergelijkt het DPM- vliegen met het rijden met een moto. “Het mooie aan een DPM is dat je alle zorgen op de grond kan achterlaten en je volledig toeleggen op het vliegen zelf”, vertelt Alain.

Een gloednieuwe Quik van P&M Aviation wacht op een eigenaar. Dit toestel is voorzien van de allernieuwste snufjes op het gebied van DPM-vliegen.

Voor ieder wat wils
De vliegclub telt ongeveer tweehonderd leden. Daarnaast is er ook een school waar je, onder begeleiding van een zevental ervaren instructeurs, kan leren vliegen. Elke instructeur heeft zijn eigen specialiteit (DPM / ULM / paramotor), zo krijgt de leerling-piloot de best mogelijke opleiding die men kan verwachten. Alain: “Opleiding voor autogiro kunnen we nog niet aanbieden wegens een gebrek aan instructeurs. We zijn momenteel op zoek naar ervaren instructeurs en niet alleen voor de autogiro, maar ook voor de andere disciplines. Zo kan ik me terug meer bezighouden met het beheer van het vliegveld.” Dat wil helemaal niet zeggen dat hij niet geniet van het lesgeven: “Het is een heerlijk gevoel om iemand de fijne kneepjes van het DPM vliegen aan te leren!”

Om plaats te winnen kunnen er in de grote hangar drie ULM’s aan het dakgebinte opgehangen worden. Dit is duidelijk een vroeg ULM-model, de evolutie die deze luchtvaarttak ondergaan heeft is opmerkelijk!

Daarnaast kan je bij Alain ook terecht voor de aankoop van een DPM, ULM of paramotor. Voor de DPM zweert hij bij twee merken, het Britse P&M Aviation, de bouwer van de ‘Quik’ reeks, en Microbel, een Belgische bouwer van trikes. Aangezien Microbel zich uitsluitend bezighoudt met het bouwen van de trikes, worden de vleugels geleverd door Pegasus.

De loodsen op Liernu bieden momenteel onderdak aan een 80tal machines.

In het ULM-gamma kiest Alain voor het Slovaakse Europro en het Oekraïense Flight Design. De Eurofox van Europro behoort tot het middenklasse marktsegment, terwijl de toestellen van Flight Design tot de absolute top behoren. Alain: “In vergelijking met andere ULM-bouwers is Flight Design een uitzondering. Deze firma heeft zo maar even 520 werknemers en er lopen gemiddeld 40 toestellen per maand van de band.”

Ook mensen die op zoek zijn naar een paramotor kunnen hier terecht. Adventure uit Frankrijk is het merk dat hier verdeeld wordt.

Naast DPM’s en ULM’s kan je in de hangars van het vliegveld ook vijf autogiro’s vinden.

De evolutie
Steeds meer Vlamingen en zelfs enkele Nederlanders vinden hun weg naar Liernu. Ook hier merken ze een vergrijzing van de piloten. Het vliegen wordt steeds duurder, ook het ULM- en DPM-vliegen. “Enkel bij de paramotor afdeling hebben we in vergelijking met de andere disciplines jongere piloten”: weet Alain me te vertellen. In Liernu is nog plaats om uit te breiden. “Er is wel vraag om te groeien, ik zou echter niet willen dat het te groot wordt. Een deel van de charme zou verloren gaan en dat zou zonde zijn!”: zegt Alain.

Een Aéro Services Super Guépard voor de grote hangar op het vliegveld. Het toestel is eigendom van José Vande Veken, waarmee hij meer dan eens Frans, Europees en Wereldkampioen geworden is. In de achtergrond is één van de instructeurs aan zijn ULM aan het sleutelen.

En nu praktisch
Het vliegveld is gemakkelijk te bereiken vanaf de E411 Brussel-Namen. Vanaf afrit 12 staan er wegwijzers die je in geen tijd naar het terrein leiden. De ulmodroom is dagelijks geopend vanaf zonsopgang tot zonsondergang. In het café/restaurant – maandag is de wekelijkse sluitingsdag – kan je terecht voor een drankje of een (warme) hap en dit vanaf ’s middags tot …. De meeste vliegbewegingen zal je in de weekends kunnen zien, al hangt dit af van dag tot dag. De mogelijkheid bestaat ook om ter plaatste een luchtdoop te doen. Op 27 september 2009 vindt er een opendeurdag plaats waar je met het vliegveld en al haar facetten kennis kan maken.

Alain Hanse, uitbater van het vliegveld van Liernu, instructeur en gepassioneerd piloot. Hij poseert trots voor de OO-B25, een DPM met een trike van Microbel en Pegasus vleugels.

Meer info: www.ulms.net

Kevin Cleynhens
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer