Lucas Declerck en de reddende engelen van Piloten Zonder Grenzen

_DSC1671.jpg

Grimbergen, 24 november 2007. Lucas Declerck komt uit een écht luchtvaartgezin. Terwijl zijn ene broer verknocht is aan ULM-vliegen, runt zijn andere broer de operaties voor Brussels Airlines in Oeganda. Zelf offert Lucas zijn vrije tijd op als piloot voor Piloten Zonder Grenzen.

Lucas…
Toen hij 16 jaar was, wist Lucas het al: hij wou en zou piloot worden. Na het afronden van zijn opleiding bij Sabena, ging hij bij Luxair aan de slag waar hij regionale diensten vloog op de Embraer 120 Brasilia. Nadien kon hij bij de Nederlandse KLM aan de slag, waar hij eerst op de Boeing 747 cruisepilot werd. Dat bestaat erin om de controle over het vliegtuig over te nemen tijdens de vlucht, terwijl de andere bemanning, die de take-off en landing voor haar rekening neemt, uitrust. Met een systeem als dit verzamelen de cruisepiloten natuurlijk wel veel uren, maar doen ze amper start- en landingservaring op. Voor Lucas kwam er hierin verandering toen hij promoveerde tot Eerste Officier bij de KLM – eerst op de Boeing 767 en later, na de uitfasering van het type, op Triple Seven.

Een stralende Lucas met zijn andere hobby: radiobestuurde vliegtuigjes. De foto is niet toevallig op het vliegveld van Grimbergen genomen: hier wordt de vloot van PZG België onderhouden en vliegen de piloten hun checkrides.

Naast de professionele vliegerij, draait het in Lucas’ vrije tijd ook allemaal om luchtvaart. Zo is Lucas een fervent liefhebber van radiobestuurde vliegtuigjes, maar zijn grootste passie is ongetwijfeld vliegen voor Piloten Zonder Grenzen.

… en PZG België
Piloten Zonder Grenzen België is een niet-gouvernementele organisatie (NGO) die in 1983 opgericht werd naar het voorbeeld van de Franse zusterorganisatie Aviation Sans Frontières, die in 1980 het levenslicht zag. PZG stelt haar vliegtuigen ter beschikking voor ontwikkelingshulpprojecten in verre, hulpbehoevende landen. Voorlopig hebben de missies van de organisatie zich voornamelijk in Afrika afgespeeld, maar volgens Lucas is dat niet noodzakelijk zo: PZG vliegt daar waar de nood het hoogst is. Indien dat, bijvoorbeeld, in de toekomst Zuid-Amerika zou zijn, dan zal ook PZG haar actieterrein verleggen.

De verschillende afdelingen van Piloten Zonder Grenzen – België, Frankrijk, Canada, Nederland… – werken autonoom van elkaar in het actiegebied. Het vervoer van dokters en medische vluchten staan natuurlijk op het programma, maar in tegenstelling met wat de naam doet vermoeden, vliegt Piloten Zonder Grenzen niet uitsluitend voor Artsen Zonder Grenzen. De organisatie stelt haar diensten ter beschikking aan een brede waaier van hulpprogramma’s door het vervoer van mensen en goederen over langere afstanden of naar gebieden die moeilijk bereikbaar zijn. Vaak zijn bepaalde streken omwille van roversbendes te gevaarlijk voor transportkaravanen over de weg: hier komen de reddende engelen van PZG soelaas bieden!

Andere activiteiten bestaan uit kinderbegeleiding – hulpbehoevende patiëntjes die naar Europese ziekenhuizen gevlogen worden – en een pakjesdienst, waarbij mensen noodzakelijke artikelen (met uitzondering van medicijnen en voedselpakketten) kunnen meesturen in de bagage lijnpiloten, zoals Lucas, die naar Afrika vliegen.
In 2002 vloog Lucas voor het eerst voor Piloten Zonder Grenzen. Hij keek al een tijdje uit naar het vliegen voor de organisatie, maar hij moest, zoals alle PZG-piloten, eerst aan een reeks basisvoorwaarden voldoen. Zo wordt er van een piloot omwille van verzekeringsperikelen verwacht dat hij genoeg starts en landingen in het boekje heeft en over de nodige vlieguren op kleinere toestellen beschikt. Verder moest Lucas nog een typerating halen op de Cessna 206/207, het werkpaard van PZG, en de nodige vakantie opsparen om in Afrika te kunnen gaan vliegen. Makkelijker gezegd dan gedaan allemaal…

Als we Lucas vragen wat hem bezielt om al zijn vrije tijd – onbezoldigd – op te offeren aan een project zoals dit, antwoordt hij eerlijk dat het hem niet alleen gaat om het goede doel. Zijn tijd in Afrika beschouwt hij als een avontuurlijke vakantie, waar hij nieuwe streken leert kennen en met allerlei mensen in contact komt. En ook het pilotenhart spreekt: vliegen in Afrika met een Single Engine Prop is best spannender dan cruisen in een Boeing!

Steun
Als NGO werken Piloten Zonder Grenzen en haar vrijwilligers zonder politieke inmenging en de levensvatbaarheid van de organisatie hangt dan ook sterk af van donateurs. De steun van verenigingen of bedrijven – zoals Brussels Airlines, Europ Assistance en Febiac –  alsook van particulieren zorgt ervoor dat de operaties vlotjes blijven verlopen. Ook u kunt een bijdrage leveren aan dit nobele project door een storting te maken op rekeningnummer 310-0775775-55. Voor meer informatie hierover kunt u steeds terecht op www.asfbelgium.org.

Volgende maand brengen we de eerste aflevering van de activiteiten van PZG en Lucas Declerck in Mali.

Giovanni Verbeeck

Picture of Giovanni Verbeeck

Giovanni Verbeeck

is al enkele jaren professioneel actief in de wereld van de luchtvaartoperaties, meer bepaald in de vliegtuigafhandeling. Zijn interesses binnen het team gaan dan ook voornamelijk uit naar de airlines en de general aviation. Ook fotografie – en dat hoeven niet alleen vliegtuigen te zijn – is een van zijn passies.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer