Van Lierde in smeedwerk vereeuwigd

Geraardsbergen, 8 september 2011. Wings of Memory zorgde voor een smetteloze inhuldiging van een monument en een gedenkplaat ter nagedachtenis van Kolonel Vlieger SBH Remi ‘Mony’ Van Lierde DFC.  Om 09.30 uur kwamen de gasten samen op het vliegveld van Overboelaere, met bussen werden ze naar de plaats van de herdenking gevoerd. Na de herdenkingsplechtigheid, die voortreffelijk verliep in het Nederlands, Frans en Engels, keerden de gasten terug naar het vliegveld om in de grote loods te genieten van een receptie.

Remi Van Lierde was een volksjongen uit Overboelare (Geraardsbergen) die het heel ver heeft geschopt. In april 1938 behaalde hij zijn brevet als militaire piloot en hij ging over naar het 1ste Regiment van het Vliegwezen. Aangesteld bij het 3de Smaldeel (Hulstblad) voerde hij tijdens de meidagen van 1940 verscheidene verkenningsvluchten uit. Op 16 mei 1940 werd hij door Duitse luchtafweer neergehaald. Van Lierde werd overgebracht naar verschillende hospitalen en op 29 mei slaagde hij erin om te ontsnappen. Via Frankrijk, Spanje en Portugal bereikte hij Groot-Brittannië en zette de strijd verder bij de Royal Air Force. Hij behaalde een respectabel palmares bij de RAF en kreeg er de hoogste onderscheiding. Na de Tweede Wereldoorlog zette hij zijn carrière verder bij de Belgische Luchtmacht. Voor een biografie verwijzen we graag naar de website van de Vieilles Tiges, www.vieillestiges.be/nl/bio/25. Een korte biografie van ‘Mony’ werd op de plechtigheid te Overboelare voorgelezen door Cdt Vl Peter Celis (medeauteur van het boek ‘Mony Van Lierde, van volksjongen tot volksheld’), Tineke De Quick (Wings of Memory) en 609 Sqn Ldr Commanding Officer Jeff Metcalfe. Bij Peter Celis had vooral de ongebreidelde fighter spirit van Mony een diepe indruk nagelaten.

Tekst en foto’s: Frans Van Humbeek

  • Burgemeester Freddy De Chou (sp.a) en zijn team hebben dit project voor een monument sterk gesteund. De Chou: “Dit is een blijvend signaal om aan jong en oud duidelijk te maken dat het niet altijd zo vanzelfsprekend is om vrijheid te herwinnen en te bewaren. Het is niet alleen een monument voor Van Lierde maar ook voor onze democratie. Het verwijst naar het verleden, ook naar het heden en de toekomst.” In naam van de gemeente dankte hij minister van defensie Pieter De Crem, 609 Sqn Leader Metcalfe en generaal-majoor vlieger Claude Van de Voorde voor hun aanwezigheid. Wings of Memory kreeg dankbetuigingen voor hun tomeloze inzet. Schoolkinderen waren kleurrijk aanwezig, de herinnering aan de volksheld uit Overboelare wordt hier ongetwijfeld doorgegeven aan de jongere generaties.

  •  
  • Het monument is een project van Wings of Memory (www.wingsofmemory.be) uit Geraardsbergen. In mei 2010 zorgden ze al voor de onthulling van een monument voor de bemanning van de Lancaster II LL652 JI-C van 514 Sqn RAF in de Moenebroekstraat in Schendelbeke (Geraardsbergen). Het kunstwerk voor Van Lierde is ontworpen door Stefaan Delannoit en uitgewerkt in samenwerking met de gepensioneerde Schendelbeekse kunstsmid Michel Cloquet. Michel is een echte ambachtsman, hij maakte zelfs werken voor Michaël Borremans en Jan Fabre. Stefaan: “Geraardsbergen heeft twee echte helden, bokser Cyriel ‘Tarzan’ Delannoit en Remy Van Lierde. De eerste kreeg in 1998 een monument in onze gemeente, nu is het eindelijk de beurt aan Mony.” Op de foto staan de leden van Wings of Memory. Paul Callebaut, een actief lid van deze vereniging, moest zich omwille van medische redenen laten verontschuldigen.

  •  
  • Het monument staat op het kruispunt van de Gaverstraat en de Majoor Van Lierdelaan. De buurt had de laatste tijd heel wat te kampen met wateroverlast en de inhuldiging van het monument op dit pleintje brengt eindelijk wat positief nieuws voor de bewoners. Buurtbewoners hadden hun huizen voor deze feestelijke gelegenheid versierd en bevlagd, de betrokkenheid was groot. Voor de onthulling werd een valscherm van het monument getrokken.

  •  
  • Boven op het monument raakt de Tempest V van Mony een V1. Zowel het monument als onderaan de gedenkplaat vormen een metalen Victory-teken in de blauwe kleur van de luchtmacht. Het embleem van het 609 smaldeel is in het monument verwerkt, ook deze van de RAF en de Belgische Luchtmacht. Centraal staat het logo van het 609 Sqn, ‘Tally Ho’, wat door piloten geroepen werd als er een vijandelijk toestel in zicht kwam.

  •  
  • Op de plechtigheid spraken we met een goede vriend van de familie Van Lierde. Die had zelfs enkele foto’s mee uit zijn familiealbum. We zien hier Mony met zijn onlangs overleden echtgenote Julia, op een terras van de luchtmachtbasis in Kamina. (Foto Freddy Boosten)

  •  
  • Leden van de 609 Belgian Branch, 609 Association en 609 Sqn, in hoog gezelschap van Air Commodore William de Goat DSO DFC. Over deze merkwaardige mascotte van het 609 Sqn verscheen zelfs een boek (www.hobbyfarms.com/hobby-farms-editorial-blogs/sue-weaver/william-de-goat.aspx).  Kol Van Linden, woordvoerder van de 609 Belgian Branch (5de van links), zei in zijn toespraak: “Zolang steden en gemeenten geld en tijd vinden om hun omgekomen zonen te eren, mogen we de hoop in deze moeilijke tijden niet opgeven.” 609 Sqn Leader Metcalfe (7de van links) prees de jarenlange traditie van samenwerking tussen RAF en Belgische Luchtmacht.

  •  
  • De gedenkplaat onderaan het monument. Ook de familie Van Lierde was aanwezig voor de bloemenhulde. De plechtigheid werd opgeluisterd door een doedelzakspeler, perfecte muziek bij dit soort van manifestaties.

  •  
  • Op 10.35 uur hadden vier F-16’s een missing man formation gevlogen boven het monument. Wat later scheerde deze Stinson (N1943S) uit 1943 traag over het plein waar de plechtigheid plaatsvond. Het magnifieke toestel bracht een poppy dropping.

  •  
  • Generaal-majoor vlieger Claude Van de Voorde, Commandant van de Luchtcomponent, is een van de gewaardeerde gasten. Na de plechtigheid maakte hij een vlucht met de Stinson vanop het vliegveld van Overboelare.

  •  
  • Na zijn actieve carrière trok ‘Mony’ zich terug in Lessines bij Overboelare waar hij overleed op 8 juni 1990. Zijn laatste rustplaats bevindt zich op de stedelijke begraafplaats van Lessines. Zijn echtgenote overleed een paar maanden geleden.

  •  
Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer