Ursel Open Deur 2013

Ursel, zondag 30 juni 2013. Het voormalig reservevliegveld van defensie in Ursel is een groene parel in het Meetjesland. Tussen al dat groen is het vliegveld ook twee vliegclubs rijk, Aeroclub Brugge en Vliegclub Ursel. Die laatste zette in het laatste juniweekend de deuren open voor het grote publiek. De ideale gelegenheid om kennis te maken met de vliegclub en tal van bezoekende vliegtuigen.

Een week na de opendeur kregen de vliegclubs trouwens goed nieuws. Aeroclub Brugge en Vliegclub Ursel mogen blijven vliegen en activiteiten organiseren, dat heeft de Raad van State beslist. Hiermee komt een eind aan de lange procedureslag waarbij Natuurpunt de sportvliegerij in Ursel wou stopzetten.

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

 

 • Voor de liefhebbers was er de mogelijkheid om heel wat unieke foto’s te maken op Ursel, zoals hier de fly-by van OO-HSK van Heli Service Belgium en een reserve MUG-helikopter bij onderhoud.  

 •  
 • Een B & F Technik FK-9 Mk.4 Utility en North American T-28B Trojan broederlijk naast elkaar. De eerste gebouwd in 2006, de tweede al in 1954. De Trojan 13777 staat sinds 2010 gebaseerd in Deurne en is een vaak opgemerkte gast op evenementen, mede dankzij de US Navy kleuren waarin het toestel is geschilderd. De negencilinder-radiaal Wright Cyclone R-1820-86 zuigermotor levert 1.425 pk en daarmee haalt het toestel ongeveer 550 km/u. Leeggewicht 3.000 kg en maximum startgewicht 3.800 kg.

 •  
 • Een splinternieuwe Tecnam P2006T op Urselse bodem! Het toestel werd pas op 6 juni 2013 afgeleverd aan de NextGen Aviation Group uit Deurne. NextGen is de eerste gebruiker van de Tecnam P2006T in de Benelux. Het bedrijf biedt het toestel te huur aan voor 450 euro per uur. Ook kan de Italiaanse twin gebruikt worden voor observatievluchten, het accumuleren van vlieguren of Multi Engine Recurrent Training. Voor observatievluchten zijn er twee cameragaten voorzien in de romp, hierbij denken we bijvoorbeeld aan controle van gasleidingen. Ook voor de offshore industrie wordt het toestel aangeboden, bijvoorbeeld voor controlevluchten bij de windmolenparken op de Noordzee. Speciaal voor deze vluchten boven zee, is er in het geval van een noodlanding op het water een ontsnappingsluik voorzien bovenaan de romp.

 •  
 • De P2006T Next-Generation is uitgerust is met twee relatief zuinige Rotax 912S motoren en een digitale Garmin G950 cockpit. Het toestel biedt plaats aan vier personen. Dankzij beide 98 pk sterke krachtbronnen zijn kruissnelheden mogelijk tot ruim 270 km/h. Met een brandstofcapaciteit van 200l Mogas ligt het vliegbereik daarbij tussen de 1.130 en 1.315 km. Kortom het beste uit twee werelden gecombineerd: alles wat een multi-engine kan bieden aan de prijs van een eenmotorig toestel.
  Meer info: www.nextgen.aero

 •  
 • In samenwerking met het Belgian Handflight Fund, gesteund door de Koning Boudewijnstichting, heeft Vliegclub Ursel één van hun vliegtuigen, een Piper Archer II, omgebouwd om mensen met een handicap aan de onderste ledematen de mogelijkheid bieden om te vliegen en te leren vliegen, in 2009 een primeur voor ons land. Kort daarna volgde een aangepast zweefvliegtuig in de Tournai Air Club in Maubray (foto). Eén van de initiatiefnemers is Kris Van Nuffel, hier demonstreerde hij de werking van het zweefvliegtuig aan een reportageploeg.

 •  
 • Vliegclub Ursel heeft zes Pipers in de vloot en op het vliegveld van Ursel staan maar liefst zestien vliegtuigen van deze populaire Amerikaanse constructeur! Daarom wilden de organisatoren tijdens deze opendeur zoveel mogelijk Piper vliegtuigen naar Ursel krijgen en hebben ze een heuse Piper Meet en fly-in voorzien tijdens de opendeur. Onder andere deze Piper PA-23-250 Aztec F (N617CV) gaf gehoor aan de oproep.

 •  
 • Tijdens ons bezoek werden alle aanwezige vliegtuigen gewijd. De ‘Padre’ zegende de vliegtuigen met wijwater en de Burgemeester van Knesselare overhandigde de piloten een sticker met daarop Onze-Lieve-Vrouw van Loreto. Deze heilige werd Door Paus Benedictus XV op 24 maart 1920 uitgeroepen als patrones van de luchtvaart en beschermheilige van de luchtreiziger.

 •  
 • Een nieuwe Piper PA46-350P Malibu Mirage voor het Belgisch Civiel Register. Het toestel vliegt nu nog met de tijdelijke registratie N25613, maar zal binnenkort een ‘Oscar Oscar’ registratie ontvangen, nl. OO-FOX, naar de naam van de eigenaar, dhr. De Vos. Hij lid van Vliegclub Ursel, maar het toestel zal gebaseerd worden in Wevelgem.

 •  
 • Ook de vliegtuigen van het Formatieteam The Victors en hun piloten kregen een zegen van de ‘Padre’. Daarnaast kreeg Macotte ‘beer’ zijn zegen voor een behouden vlucht, want jaarlijkse vliegt hij mee met de Victors én heel wat andere airshow actoren. Naast de verschillende displays die ze nog vliegen in het binnenland (o.a. Sanicole Airshow) houden ze op 5 oktober de jaarlijkse Victorday als afsluit van hun seizoen. Volgend jaar vieren The Victors al hun tiende verjaardag.

 •  
 • Dankzij de sterke historische band tussen het (oud) vliegveld van Ursel (B-67) en de Royal Air Force (GB), stuurde de RAF een BAe Hawk T.1 gestuurd naar het opendeurweekend. Deze jettrainer was dan ook één van de opmerkelijkste bezoekers in het Meetjesland en kreeg natuurlijk een ereplaats voor het clubhuis.
  Trouwens die andere aangekondigde militaire publiekstrekker, een C-130H Hercules van onze eigen de 15de wing was om operationele redenen afwezig. Het toestel was stand-by in Melsbroek en moest in laatste instantie de defecte Hercules in Mali vervangen… Als kleine tegemoetkoming werd een Sea King van Koksijde gevraagd om zowel op zaterdag als zondag een fly-by te maken.

 •  
 • Formatieteam The Victors samen met de Reliant Stinson voerden een herdenkingsvlucht uit boven Ursel, inclusief een missing man formatie. Alle info rond het eerste vliegveld in Ursel is te vinden op de website van de B67 werkgroep: http://www.b67ursel.be/

 •  
 • De N1943S, een Stinson V-77 Reliant… een oldtimer met een stermotor, wat natuurlijk tot de verbeelding blijft spreken. Het toestel in kwestie is een D-day veteraan en wordt gevlogen door Remko Sijben. De Stinson is het ideale vliegtuig om in te zetten bij poppydrops en flypasses. De link met Ursel kwam er mede als D-Day veteraan, en de 4 Typhoon Squadrons 183, 198, 164 en 609 kwamen ook via Normandië uiteindelijk in Ursel terecht. De Stinson met Remko Sijben zal altijd verbonden blijven met de werkgroep.

 •  
 • ‘s Werelds grootste eenmotorige dubbeldekker, de Antonov 2 Colt verzorgde het ganse weekend luchtdopen boven het Meetjesland met tien passagiers aan boord. Meer info om zelf eens aan boord te stappen via de Nederlandse organisatie www.classicwings.nl

 •  
 • Het clubhuis van Ursel… is naast vliegclub en leslokaal ook een gezellig terras. Zelfs zonder opendeurdag een unieke locatie om – met het zicht op de vliegbewegingen – iets te komen nuttigen. Wie de sympathieke vliegclub per vliegtuig komt bezoeken raadpleegt eerst de website van de club: http://ebul.be/clubinfo/landen-in-ursel.html

 •  
 • Leader Emanuel ‘Manu’ Decraene van The Victors geeft de laatste briefing aan Luc De Smet, Rick De Smet en Steven Taildeman voor het display van The Victors

 •  
 • De hoogtepunten van de opendeur en fly-in op één foto samenvatten? The Victors en de Britse Hawk misschien. Er zijn plannen om in 2014 uit te pakken met een groter evenement: 70 jaar vliegen in Ursel. Dit in samenwerking met de werkgroep B-67.

 •  
Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer