Qatar Airways tussen Brussel en Doha

Zaventem, 31 januari 2011. Om 12.22 uur stopte de Airbus A330-203 A7-AFP van Qatar Airways aan bay 203 van Brussels Airport. Vier brandweerwagens stonden de eerste lijnvlucht van Qatar Airways (QR/QTR) tussen Doha en Brussels Airport op te wachten. Door de bijtende kou kon het vliegtuig niet met een traditioneel watersalvo worden begroet. In de Lichtstraat van Brussels Airport stonden heel wat genodigden klaar om de gasten uit het emiraat feestelijk te verwelkomen: ontslagnemend premier Yves Leterme, ontslagnemend minister van landsverdediging Pieter De Crem, ontslagnemend staatssecretaris voor mobiliteit Etienne Schouppe, minister van staat Herman De Croo, de Zaventemse burgemeester Francis Vermeiren, wielerlegende Eddy Merckx en vele andere.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Giovanni Verbeeck

 • Akbar Al Baker, Chief Executive Officer van Qatar Airways, vloog samen met enkele prominenten mee met de inaugurele vlucht QR941 vanuit Doha International Airport  –de hub van Qatar Airways– naar Brussels Airport. Aan boord zat o.a. Luc Devolder, ambassadeur van België in Qatar. CEO Akbar Al Baker: “Vandaag is het opnieuw een historische dag voor Qatar Airways, nu we ook naar de hoofdstad van Europa vliegen. Met de aanwezigheid van instellingen als de NAVO en de Europese Gemeenschap is dit een belangrijk centrum voor beleidsmakers. Dank aan de Belgische regering en aan iedereen die deze start van Qatar vlot liet verlopen. Qatar probeert altijd de eerste te zijn, maar Brussels Airport en de Belgische Luchtmacht hebben ons toch weten te verrassen. In het Belgische luchtruim werden we immers verwelkomd door F-16’s, voor ons een fantastische primeur.”

 •  
 • Qatar is bij Belgen  o.a. bekend om de wielerwedstrijd “Tour of Qatar”. In het verleden kwamen vliegtuigen van Qatar Airways trouwens al naar Brussel om Belgische wielerteams en hun entourage op te pikken.
  Ontslagnemend premier Yves Leterme: “Brussels Airport kan alles bieden wat Qatar Airways nodig heeft. Iedere week houdt onze luchthaven een meeting met alle actoren van Brussels airport, met als doel de efficiëntie en kwaliteit voortdurend te verbeteren. Collega Etienne Schouppe heeft recentelijk nog afspraken gemaakt die de kwaliteit van de afhandeling moeten verbeteren, er zijn strenge benchmarks vooropgesteld. Onze luchthaven loopt voorop wat betreft glijvluchtlandingen (Continious Descend Approach) en Airport Carbon Accreditation, projecten om de CO2-voetafdruk te verkleinen.
  Ik ben blij om hier een ster uit België én Katar te kunnen verwelkomen, nl. Eddy Merckx. Maar in Katar is er niet alleen het wielrennen. In december 2010 maakte de FIFA bekend dat de golfstaat in 2022 het WK voetbal mag organiseren. België zal natuurlijk dingen naar de titel, maar aan ons voetbal moet eerst nog wat gewerkt worden.
  Ik wil mijn speech beëindigen met een zin uit de film Cassablanca:  Katar, dit is het begin van een mooie vriendschap. “

 •  
 • Een grote taart werd aangesneden, een mooi symbolisch gebaar om de vriendschap tussen België en Katar te bezegelen. V.l.n.r.: Sheikh Meshal Bin Hamad Al Thani (ambassadeur van Katar in België), Arnaud Feist (CEO The Brussels Airport Company), ontslagnemend premier Yves Leterme, Akbar Al Baker (CEO Qatar Airways) en minister van internationale samenwerking van Katar, Dr Khalid Bin Mohammad Al Attiyah. Het schiereiland Katar ligt aan de Perzische Golf en grenst aan Saoedi-Arabië. De golfstaat heeft een oppervlakte van 11.000 km2, ongeveer een derde van België. Zijn onmetelijke rijkdom dankt het aan de olie- en gasexploitatie. België is een grote afnemer van aardgas uit Katar. De ontginning van die bodemrijkdom zorgde voor een grote immigratie, minder dan de helft van de inwoners zijn Katarees.

 •  
 • Het uitwisselen van geschenken. V.l.n.r.: ontslagnemend premier Yves Leterme, Arnaud Feist (CEO The Brussels Airport Company) en Akbar Al Baker (CEO Qatar Airways). Feist: “Met maar liefst vijf vluchten per week biedt Qatar Airways werkelijk een zeer sterk product aan tussen Brussel en Doha. De luchthaven van Brussel deelt de passie van de luchtvaartmaatschappij voor een kwaliteitsvolle dienstverlening. We willen hen dan ook bedanken voor deze uitbreiding van hun netwerk.”

 •  
 • Vanaf 31 januari vertrekt QR942 op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag om 15.35 uur in Brussel, aankomst in Doha om 23.55 uur. Reservaties: www.qatarairways.com  Qatar Airways is een maatschappij van topklasse. Door Skytrax werd ze in 2010 uitgeroepen tot de op twee na beste luchtvaartmaatschappij ter wereld, tot de airline met de beste Business Class en catering en tot de beste luchtvaartmaatschappij in het Midden-Oosten. In Doha kunnen de passagiers ondermeer gebruik maken van ’s werelds eerste speciale terminal voor First en Business Class passagiers. De staat Katar was vroeger een van de aandeelhouders van Gulf Air maar de koninklijke familie van Katar besloot in 1993 om een eigen kwaliteitsvolle luchtvaartmaatschappij op te richten. Qatar Airways behoort nu tot de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Brussels Airport is de 98ste bestemming in het netwerk van Qatar Airways.

 •  
Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus