Graf van Sgt-Vl Gaston Boël, Sopwith Camel

Gaston Hector Boël, geboren te Aalst op 17 januari 1896, overleden te Houtem op 7 augustus 1918.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog melde Gaston Boël zich als oorlogsvrijwilliger. De eerste twee jaren van de oorlog  diende hij bij de genie en daarna de infanterie. Op 25 augustus 1916 werd hij krijgsgevangen genomen bij een raid op een Duitse voorpost. Hij probeerde driemaal te ontsnappen, de derde poging was succesvol en op 21 juni 1917 was hij terug aan het front.

Hij vroeg en kreeg zijn overplaatsing naar de Militaire Luchtvaart op 30 september 1917 en behaalde achtereenvolgens zijn burgerbrevet op 17 november 1917 en zijn militair brevet op 30 mei 1918. De volgende maand kon hij het 6e Verkenningssmaldeel vervoegen waar hij op 25 juni 1918 zijn eerste operationele vlucht maakte. Op 1 juli had hij een ongeval met een RE.8. Bijna onmiddellijk na het opstijgen voor een missie met een Sopwith Camel op 7 augustus 1918 raakte zijn vliegtuig in een tolvlucht en crashte. De Sopwith Camel had de reputatie een delicaat vliegtuig te zijn. En de Belgische opleiding tot militair piloot was volgens de Belgische aas Willy Coppens de Houthulst ook ontoereikend. Gaston Boël had in totaal acht operationele missies gevlogen.

Hij werd begraven op de begraafplaats Duinhoek van De Panne waar nu nog steeds een Belgische Militaire Begraafplaats bestaat. In 1924 werd hij op verzoek van familie die toen in Schaarbeek woonde, overgebracht naar de begraafplaats van Schaarbeek aan de Sint-Suzannakerk. Toen deze begraafplaats rond 1970 opgedoekt werd, is zijn graf overgebracht naar de nieuwe begraafplaats van Schaarbeek waar hij rust op het ereperk onder een eenvoudig houten grafkruis (perceel 18 perk 8 graf 17). Het gedenkteken voor de bemanning van Liberator TT336 te Meerhout is mogelijk gemaakt van zijn oude grafsteen.

In het boek van Walter Pieters ‘The Belgian Air Service in the First World War’ staat Gaston Hector Boël beschreven als Gustave Hector Boël. Nochtans staat hij in de online-databank van het Belgian War Dead Register ook als Gaston Boël.

Beelden: © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
07/08/1918
Datum registratie:
31/05/2008
Locatie:
Graf van Sgt-Vl Gaston Boël, Sopwith Camel
Adres:
Nieuwe Begraafplaats van Schaarbeek, Everestraat, Evere
Lengtegraad:
4°25’19.3″E
Breedtegraad:
50°52’16.5″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus