Vlaanderen vanuit de lucht geboekt

HF-AIR_0.jpg

Torhout, 23 september 2011. Na een week spaarzegels knippen en plakken, sta ik in de krantenwinkel met een volle spaarkaart in de hand. Heerlijk is het, dat Het Nieuwsblad over zestien edities in Vlaanderen fotoboeken uitbracht met niets dan luchtfoto’s van de onvolprezen Belgische luchtfotograaf Wim Robberechts. Hé, hé, ik wil ze allemaal.

Katleen en Patrick Henderyckx, luchtfotografen, klaar voor het werk.
Robberechts en zijn bedrijf te Diegem. (Foto Paul Van Caesbroeck)

Wim Robberechts is natuurlijk de onvolprezen koning in België voor alles wat gaat over luchtfotografie en de man is er op professionele wijze voor uitgerust. Er was een tijd dat Robberechts helemaal niet beschikbaar was voor een interview wegens terecht volop met zijn werk bezig. Dat is intussen wel anders en het gesprek dat Hangar Flying met de wereldautoriteit had (https://www.hangarflying.eu/nl/node/86) is vast en zeker verhelderend.

Het initiatief van de krant Het Nieuwsblad om luchtfoto’s van Robberechts in zestien boeken te gieten, moet dan ook zeer worden toegejuicht en gezien de talrijke verzamelstroken die er in de krantenwinkels werden binnengebracht, lijkt het initiatief van de krant een groot succes. Er is dus nog interesse voor de wereld als ze wordt getoond vanuit de lucht en ook piloten die welhaast dagelijks de wereld onder zich door zien schuiven vooraleer ze op kruishoogte zijn, buigen zich geboeid over deze beelden.

De uitgaven van Het Nieuwblad met luchtfoto’s van Vlaanderen.

Luchtfoto’s. Het zijn verstilde beelden. Vaak zijn ze lyrisch mooi, heel vaak ook zijn ze verhelderend nuchter, steeds zijn ze een openbaring. Maar als Robberechts voor één keer de foto verlaat en zijn luchtbeelden in een film giet, gaat het de kijker minder goed af. Robberechts’ Belgium, the Movie (www.robberechts.tv) is 25 minuten lang een schitterende documentaire (Orion 5 412012 145962) maar geef mij maar het fotoboek. Of liever meerdere. Daar is mijn makker Peter Beyaert het niet mee eens. Robberechts’ the Movie loopt bij hem geregeld over het televisiescherm. En één keer ook, zag ikzelf the Movie op een groot scherm geprojecteerd. Het was machtig mooi, dat geef ik heel graag toe. Robberechts kan het als geen ander. En wie ooit het korte promofilmpje zag dat hij schoot voor en over de MD’s en Cessna’s van de Federale Politie, keek toe, zoals ook ik, met open mond.

Belgium, the Movie, a film by Wim Robberechts & C°.

Eerder al viel Robberechts te strikken voor het brengen van zijn foto’s in heuse fotoboeken. Dat hebben wij te danken aan de Brugse boekhandelaar/uitgever Marc Van de Wiele (www.marcvandewiele.com) die in 1997 Robberechts’ boek ‘Belgium, a view from the sky’ (ISBN 90 76297 01 0) uitbracht. Er is sindsdien geen mooier boek uitgebracht dan dit. Grafisch compleet àf en met de schitterendste beelden. Het is met dit boek als met het eerste lief, mooier wordt het nooit. Het boek is bij de uitgever nog altijd verkrijgbaar aan 39,5 euro, verzendkosten inbegrepen.

Het allermooiste fotoboek van Robberechts. Met dank aan uitgever Van de Wiele uit Brugge en BIAC.

Het Davidsfonds zou nog drie boeken met luchtfoto’s van Wim Robberechts uitbrengen. In 2001 ‘Belgium, a view from the sky’ (ISBN 90 5826 097 6), in 2004 ‘Brussels, a view from the sky’ (ISBN 90 5826 271 8) en in 2005 ‘The Flemish Coast’ (ISBN 90 5826 337 1). Het waren stuk voor stuk mooi gemaakte boeken met gesmaakte foto’s. De drie boeken zijn intussen bij het Davidsfonds uitverkocht.

Het derde boek van Robberechts in 2005 uitgegeven bij het Davidsfonds.

Het werk van Robberechts is alvast goed gedocumenteerd in dikke koffietafelboeken maar ook andere Belgische fotografen slagen erin wonderwel in om ons landschap vanuit de lucht op fraaie wijze te vereeuwigen. Denk aan de Waal Daniel Philippe die zeer knappe fotoboeken uitbrengt en eerder is het huidige initiatief van Het Nieuwsblad al voorgedaan door de krant Het Laatste Nieuws dat in 2002 het luchtfotobedrijf Henderyckx uit Izegem, in 150 vlieguren geheel Vlaanderen liet overvliegen waarna met spaarpunten een reuzenposter van stad of gemeente bij de lokale krantenhandelaar kon worden opgehaald. Ook Roularta Books liet in 2007 de luchtfotografen Kathleen en Patrick Henderyckx uit Izegem hun ding doen in het fotoboek ‘Vlucht over West-Vlaanderen/From the top’ (ISBN 978 90 86790 12 8). Daarna volgden nog een boek over Oost-Vlaanderen en over Antwerpen. En wat meer is: het Izegemse luchtfotobedrijf staat met +20.000 beelden online, voor de grootste luchtfotodatabase van België (www.henderyckx.com).

Ook de West-Vlamingen Hendryckx staan voor prachtige boeken met luchtfoto’s.

Ja, ik was al even verheugd over het initiatief van Het Nieuwsblad om luchtfoto’s uit te brengen als toen, vele, vele jaren geleden, ik als jonge gast ook al een prentenreeks kon verzamelen met luchtfoto’s van België. Dat kon door Leo-wafels te eten waarvan de wikkels de spaarpunten waren. Ik ben toen ten eeuwigen dage geconstipeerd geraakt voor en door luchtfoto’s. En er niet meer van afgeraakt. Gelukkig.

Een prent uit de uitgave van NV. General Chocolate uit Herentals.

Voor de duidelijkheid, de prenten van Leo waren een uitgave van NV General Chocolate uit Herentals. Het waren drie reeksen van elk 42 luchtbeelden in een mapje waarbij de teksten uitvoerig in de beide landstalen waren opgesteld. Ze hadden een aardrijkskundige inslag en vermeldden ondermeer de hoek waaronder de foto was genomen. Recent nog contacteerde ik het bedrijf met de vraag of zij nog wisten wie of welk bedrijf de foto’s had genomen en van welk jaar deze uitgave dateerde, maar het antwoord ontnuchterde mij zeer; het bedrijf had geen idee.

Guido Bouckaert

Picture of Guido Bouckaert

Guido Bouckaert

Guido, een uitdovende PPL die voor reportages mee vloog in +120 vliegtuigen en in acht types vloog als PIC, is de jongste nestor onder de Vlaamse verslaggevers over luchtvaart. Zijn teksten worden wereldwijd geplaatst in gedrukte en digitale media. Guido maakte vroeger deel uit van de redactieraad, vandaag pent hij als gastauteur.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus