Schaffen 2007, zon en zalige vliegerij

_DSC9427.jpg

De “Internationale Old Timer Fly In van Schaffen-Diest” vond plaats van 10 tot 12 augustus 2007.

De weergoden waren de 24ste editie van dit internationaal treffen van oldtimers gunstig gezind en we telden bijna 300 bezoekende vliegtuigen.Sinds de eerste editie van deze Fly-In (1979) is er heel wat veranderd. Naast vliegtuigen is er nu ook plaats gemaakt voor oude wagens, tractoren en zelfs woonwagens.  De organisator Diest Aero Club (DAC) blijft er samen met bezieler Guy Valvekens in slagen om Schaffen een waardige plaats te geven op de internationale agenda van luchtvaartevenementen. Voor DAC is deze samenkomst van oude vliegtuigen de aangewezen gelegenheid om de clubkas wat te spijzen en de activiteiten van de zeer actieve zweefvliegclub in het zonnetje te zetten.
Kunstvluchten zijn niet toegelaten op Schaffen, dat maakt deze bijeenkomst echter niet minder aantrekkelijk.  Voor vele piloten en luchtvaartliefhebbers is dit de aangewezen plaats voor een jaarlijkse sfeervolle reunie, de afwezigen hadden ongelijk. De deelnemende piloten werden door de organisatoren vergast op een lunch en een smakelijke barbecue. Op zaterdagavond werd de prijsuitreiking opgeluisterd door een live muziekband. Jozef Szeker (voorzitter van DAC) en zijn team konden gelukkig weer rekenen op de inzet van talloze vrijwillers om het komen en gaan van oldtimers in vlekkeloze banen te leiden.    Ook de geldschieters, de Belgische Defensie, Belgocontrol en alle hulpdiensten kregen een pluim voor hun inzet.

Ook piloten houden erg veel van oude wagens. Bij de “Belgische Club voor oude Peugeot’s” stond deze taxiversie van de “403”.
Radiotechnicus Hubert Verstraeten (ex-Belgocontrol) bij de ATIS (Automatic Terminal Information Service). De ATIS zendt permanent informatie uit over bvb. de windrichting of de in gebruik zijnde startbaan. Door naar de vooraf op de schijf opgenomen informatie te luisteren verlaagt de piloot de werkdruk van de verkeersleider en worden sommige frequenties minder belast.
Jan Hendrickx uit Tienen (de man in het midden) is er van overtuigd dat deze TST -14 Bonus een topper wordt onder de zweefvliegtuigen. De OO-F51, gebouwd door het Tsjechische bedrijf TeST, werd in België ingeschreven als ULM. De met een Rotax-hulpmotor uitgerustte composieten tweezitter is amper een maand in België.  De klant kiest zelf voor de instrumenten die hem het best passen.  Meer info op www.hendrickx-gliders.be 
Vrijwilligers van de Schaffen Flight Information Service : pleincommandant Luc Beerts (vooraan), Philip Jonckers (Belgocontrol), Bart Maes (rechtstaand, Belgocontrol) en Bob van der Flier (onder het zonnescherm, ex Eurocontrol) met twee enthousiaste helpers van DAC.
Tweehonderd liter per uur slikt deze North American T-28C Trojan N556EB. Etienne Verlie en zijn zoon brachten deze publiekstrekker van Saint-Ghislain naar Schaffen. Het vliegtuig uit 1955 draagt de originele Navy-kleuren en is sinds 1999 in België. 
Christopher Lodge vertrok met de Taylor JT.1 Monoplane G-AYSH van op zijn privaat vliegveld 50 kilometer ten noordoosten van Londen. Vier keer bezocht Christopher al de Fly In van Schaffen. Met een volle tank heeft zijn met een VW-motor uitgerustte laagdekker een vliegbereik van bijna drie uur. Chris kreeg de prijs van het kleinste toestel dat Schaffen bezocht.
Op zaterdagavond 11 augustus vertrokken tussen 19.30 en 20 uur zeven luchtballons (OO-BED, BKF, BKI, BOV, BQM, BXF en BZL).   Het was heerlijk weer om te varen.
Zoals ieder jaar was Guy Valvekens (links) de gastheer bij de prijsuitreiking. Ook verschillende  Belgische deelnemers mochten uit handen van Michèle Valvekens een trofee ontvangen. Bob Velleman kreeg deze van de beste Stampe (SNCAN/Stampe SV-4C OO-SVS). Met zijn Tipsy B Trainer OO-EOT viel Ronald Supply tweemaal in de prijzen, zijn prijsbeest kreeg een trofee voor de Best Belgian Vintage en voor het oudste toestel (bouwjaar 1937).   De OO-EOT werd gerestaureerd door het op Deurne gevestigde Raymond’s Aircraft Restauration.  Bob Minnoye (rechts op de foto) ontving de prijs van de oudste piloot. Michèle was opvallend discreet en verzweeg zijn leeftijd. Bob vliegt met de Aeronca 7AC Champion OO-MDM. Proficiat heren !
Bij Jan Loose (Belgocontrol, onderaan) konden de piloten terecht voor het indienen van hun vluchtplan. Niettegenstaande zijn gezegende leeftijd blijft de enthousiaste Egide Stevens (ex RLW, rechts) de operaties op de voet volgen.
Kenners beschouwden de PZL-Mielec TS-8 Bies SP-YBD beslist als een van de belangrijkste blikvangers van deze Fly In. Piloot Jan Borowski nam zijn tijd om mij vertrouwd te maken met deze Poolse trainer. Jan bezit twee van de slechts drie vliegwaardige exemplaren. Het vliegtuig deed lang dienst als poortwachter bij een militaire basis, Jan ruilde die voor een cheap jet.  Dit vliegend Pools patrimonium wordt aangedreven door een authentieke Poolse motor, de Narkiewicz WN-3 -radiaalmotor levert 300 Pk. De piloot is bijzonder trots op de krachtbron, hij dateert nog van de periode dat Polen eigen vliegtuigmotoren kon inbouwen en onafhankelijk was van Russische fabrikanten. 
Spotters moesten op zondagavond nog even het beste van zichzelf geven. Deze Agusta-Bell 47J2 Ranger OO-FBR (gebouwd in 1964) haalde de kenners weg van de afscheidsdrink.
De North American AT-6A Texan N13FY van Hanno Wesdorp staat doorgaans op Hilversum. De ex-KLM piloot heeft negen jaar gewerkt aan de restauratie, het resultaat mag gezien worden. Een originele achterste cockpitstoel was vrijwel onvindbaar. Toevallig ontmoette hij in de States een restaurateur van een tweedekker die zijn beklag maakte over een pilot seat die niet paste in zijn oldtimer. Hanno herkende het onderdeel als een zitje voor zijn Texan en wist het aan te kopen voor amper 150 dollar. Een embleem op de romp herinnert aan de film “Zwartboek” van de Nederlandse cineast Paul Verhoeven, de “FY” Texan vloog er in de kleuren van een Duitse jager die een Flying Fortress moest neerhalen.
Schaffen bij het ochtendgloren. Piloten slapen in hun tentjes, achteraan de ballonloods van het militaire trainingcentrum voor parachutisten “Kwartier Onderluitenant Devignez.”

Frans Van Humbeek
Foto’s : Paul Van Caesbroeck

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus