Vierde verhuis voor Aéro-Club de Hesbaye?

_D3D9493.jpg

Avernas, 2 april 2011. Op een van die eerste zomerse dagen van het jaar bracht Hangar Flying een bezoek aan het ULM-vliegveld van Avernas-le-Bauduin (EBAV), een heerlijke uitvalsbasis voor vluchten boven de Haspengouwse boomgaarden.

Ongestoord vliegen
Het Luikse Avernas is een deelgemeente van Hannuit en ligt op de grens van het Vlaamse en Waalse Gewest. Het vliegveld is omgeven door weidse velden. Een beschermde tumulus staat aan de rand van de Rue de la Tombe en de Rue de Wamont, de wegen die door de akkers naar het vliegveld leiden. Nergens in de onmiddellijke omgeving is enige bebouwing te bekennen. Dit moet de perfecte locatie zijn om nog tientallen jaren ongestoord te kunnen vliegen. Of niet soms?
Met een lengte van 235 meter is baan 05/23 vermoedelijk de kortste startbaan van België. De drempel van baan 23 ligt op Vlaams grondgebied. Omdat de landende vliegtuigen daar doorgaans hun wielen neerzetten, wordt dit stukje grond ook door Vlaanderen als een vliegterrein erkend, wat wil zeggen dat zowel in Vlaanderen als Wallonië de nodige vergunningen moeten aangevraagd worden.  Natuurlijk zorgt dit voor kafkaiaanse toestanden.

De goed gevulde loods van de Aéro-Club de Hesbaye.

Clubs en scholing
De Aéro-Club de Hesbaye ASBL (www.aero-hesbaye.be) huurt de gronden van het vliegveld en beschikt er over een loods waarin een twintigtal ULM’s en DPM’s zijn gestald. Daarmee staat de loods  overvol. Permanent is er een wachtlijst van piloten die hier hun toestel willen stallen. Een tweede loods is eigendom van de eigenaarsvereniging Aviastock ASBL. Ook hierin staan een zestiental vliegtuigen, wat ruimer van elkaar en dus gemakkelijker naar buiten te trekken. Het valt ons op dat beide vliegtuigloodsen geen betonnen vloer hebben. Op de aangestampte aarde ligt een doek in kunststof. Volgens de Waalse reglementering moet de plaats indien nodig snel in de oorspronkelijke toestand kunnen hersteld worden.
Op het vliegveld is ook de Avernas Flight School (www.ebav.be) gevestigd.  Philippe Hendrickx (hoofdinstructeur) en Christophe Theunis (instructeur en pleincommandant)  geven ook de ULM-scholing op het vliegveld van Sint-Truiden. Delta Trikes Aviation (DTA), is een Franse DPM-constructeur waarvan de toestellen en vleugels exclusief door de Avernas Flight School op de Belgische markt worden ingevoerd.

Christophe Theunis (links) en Philippe Hendrickx. Achter Christophe staat de Tecnam P92 Echo Classic OO-G64, die haalt dezelfde kruissnelheid als een Cessna 150 (105 knopen). Rechts achteraan de Fly Synthesis Storch High Speed OO-G98. De Tecnam is met zijn vliegbereik van zo’n 1.200 kilometer ideaal voor rustige navigatievluchten, de Storch is eerder een vinnig vliegtuig.

Instructeur Christophe Theunis: “Meer en meer DPM- en PPL-piloten maken de overstap naar een ULM. De ULM’s worden immers alsmaar performanter. Wat de motoren betreft wordt nu gekozen voor de zuiniger viertaktmotoren. Een tweetakt krachtbron verbruikt toch zo’n 15 liter, de TBO (Time Between Overhaul) bedraagt 350 uren. Daartegenover staat de viertakt met een verbruik dat schommelt rond de 12 liter en een TBO rond de 2.000 uren.”

Links de Microbel TD 1+1 (OO-A26) en rechts een hypermoderne Combo. Ze illustreren duidelijk de evolutie binnen de DPM’s.

Avernas wil liefst piloten aantrekken met een Belgische vergunning, vooral om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan alle geldende Belgische reglementeringen. Vrijwilligers zorgen voor het onderhoud van het vliegveld. Enkele ULM-techneuten zien we in de loodsen aan hun toestellen sleutelen.  Zowat tweederde van de piloten zijn Vlamingen.

Italiaans bezoek
Terwijl we op het terras van het cafetaria aan het genieten waren van de ULM’s die niettegenstaande de sterke zijwind veilig werden neergezet op de korte piste, werden we aangenaam verrast door de landing van Karim Mousny in zijn CH-7 Kompress. Karim is commercieel vertegenwoordiger voor de Benelux voor deze prachtig gestroomlijnde ULM-helikopter. De thuisbasis voor de Italiaans geregistreerde heli (I-A351) is Maillen. Vanuit Namen is het vijf uur vliegen naar Asti nabij Turijn, de plaats waar de heli is ontworpen en gebouwd. De CH-7 heeft een Rotaxmotor, kan maximum 64 liter tanken en verbruikt tussen de 17 en 21 liter.

Aankomst van Karim Mousny in zijn CH-7 Kompress ULM-helikopter (www.kompress.be)

Geschiedenis
Volgens de Aéro-club de Hesbaye ontstond hun eerste ULM-vliegveld toen Arthur Moureau en zijn vriend Daniel Matagne in de winter van 1982-1983 op zoek gingen naar een geschikt terrein in de buurt van Waremme. Een derde luchtvaartliefhebber sloot zich bij hen aan, nl. Armand Rocour d’Amay, een cineast met meer dan 4.000 vlieguren op zijn actief. Dankzij lijnpiloot op rust baron d’Otreppe, kon een boer uit Les Waleffes overtuigd worden om hen een lapje grond van 50 op 300 meter te verhuren. Het terrein in Les Waleffes, een tiental kilomer ten zuiden van Waremme, werd een van de eerste Belgische ULM-vliegpleinen. Ten huize van Arthur Moureau werd de Aéro-club de Hesbaye opgericht die moest zorgen voor de uitbating van het vliegveld. In juli 1983 werden de eerste vluchten uitgevoerd. Nadat succesvol opleidingen werden georganiseerd ontstonden er eind 1984 meningsverschillen met de verhuurder van de grond en de club moest dus op zoek naar een andere locatie. Een terrein op het grondgebied van Avernas werd operationeel in de lente van 1986. Daar kwam later ook de eerste loods annex cafetaria.
Eind 1987 werd de golf van Avernas aangelegd. Weer weigerde een verhuurder om de huurovereenkomst te verlengen. De loods werd afgebroken en 700 meter verderop weer opgetrokken en voor de derde maal werd een gazon aangelegd. Dit huidige ULM-vliegveld van Avernas-le-Bauduin is erg succesvol, zowel het ledenaantal als het aantal toestellen is de laatste tijd flink gestegen. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat de derde verhuis van het vliegveld ook de laatste was.

Windmolens
De Aéro-Club de Hesbaye, ligt namelijk in de weg van 14 van in totaal 29 geplande windmolens langs de E40 in Landen, Hannuit en Hélécine. De Aéro-Club is echter bereid om te verhuizen om dit windmolenproject mogelijk te maken en de groene energie dus een ferm steuntje te geven. Met Electrabeldochter Greensky en de stad Landen probeerde het vliegveld tot een overeenkomst te komen die de belangen van beide groepen zou dienen, nl. een windmolenpark langs de E40 en voortzetting van de vliegactiviteit op een naburige plek. Natuurlijk vraagt de Aéro-Club de Hesbaye voor de verhuizing een billijke vergoeding.

Deze vliegtuigstalling is eigendom van eigenaarsvereniging Aviastock.

Filip Lowette, secretaris van de Aéro-Club de Hesbaye, is ervan overtuigd dat zijn vliegveld perfect in orde is met alle geldende reglementeringen. Filip Lowette: “We zijn enkele malen in beroepsprocedures moeten gaan omdat onze vliegactiviteit door Greensky, de stad Landen en de Provincie Vlaams Brabant (tegen het advies van haar eigen milieucommissie in) onterecht als niet legaal werd beschouwd. Gelukkig is op 14 maart jl. onze wettelijkheid eindelijk erkend en bevestigd door het Provinciebestuur van Vlaams Brabant. Inderdaad, al sinds 1988 heeft onze vliegclub alle vereiste vergunningen. Al gedurende meer dan 20 jaar zijn we actief zonder één enkele klacht. Ook het Directoraat-generaal Luchtvaart weet dat we de door hen opgelegde exploitatievoorwaarden perfect naleven.”
Voor Filip Lowette mogen de windmolens er komen, maar dan moet de club wel eerlijk vergoed worden voor een verhuis van de activiteiten. Lowette: “We zijn niet tegen groene energie, integendeel. Onze vliegclub wil met de Waalse en Vlaamse overheden samenwerken om dit project te realiseren. Een nieuwe locatie voor ons vliegveld is er al, evenals een akkoord van de betrokken gemeente en van het Directoraat-generaal Luchtvaart. Gelukkig vonden we hier kortbij in Wallonië een goed alternatief, in Vlaanderen is zoiets quasi onvindbaar.” Ook verschillende ULM-piloten die we in Avernas konden spreken, waren zeker niet gekant tegen een verplaatsing van hun activiteiten. Een van de ULM-piloten vertelde ons: “Ik ben zeker niet tegen een andere locatie. Misschien kunnen we daar een iets langere startbaan bekomen. Maar voor we verhuizen moeten alle afspraken duidelijk op papier staan, vooral wat de financiële compensaties betreft. Aan beloftes alleen hecht ik weinig geloof.”
Afwachten dus wat de toekomst brengt voor deze enthousiaste club en haar vliegveld.

Het vliegveld van Avernas is alle dagen geopend van zonsopgang tot zonsondergang. VFR, PPR, er wordt aangeraden om de frequentie 123.425 Mhz te gebruiken. Initiatievluchten best op afspraak. Tip voor een vluchtje boven de fruitstreek: www.jestreekvanuitdelucht.be

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck
_______________________
Google Maps: http://maps.google.be/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&q=Rue+de+Wamont&aq=&sll=50.458399,3.818457&sspn=0.005382,0.015407&ie=UTF8&geocode=FXWzBQMdUVhNAA&split=0&hq=&hnear=Rue+de+Wamont&ll=50.706188,5.069804&spn=0.002847,0.007703&t=h&z=17

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus