Straat- en pleinnaam Mouchotte

In het ledenblad van de Heemkring Graningate Middelkerke (jaargang 2002 nr. 87) vond Wilfried Decreton heel wat informatie over René Mouchotte. René werd op 21 augustus 1914 te Saint-Mandé (Parijs) geboren als zoon van industriëlen. Hij volgde een opleiding als sportpiloot en deed zijn dienstplicht bij de l’Armée de l’Air. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij operoepen, hij bracht het tot instructeur maar werd niet naar het front gestuurd. Met enkele vrienden stal hij op de basis van Oran een Goéland en daarmee bereikten ze Gibraltar. Op 13 juli 1940 kwamen ze aan in Engeland en ze kregen een opleiding bij de Royal Air Force, hun grote bezieler was generaal De Gaule. Mouchotte vloog in het 615 en 340 Sqn, een voor een verloor hij zijn kameraden van het eerste uur. Op 19 augustus werd hij als eerste Fransman bevelhebber van een Brits smaldeel (65 Sqn.) Meer en meer Fransen kwamen zich ondertussen inlijven bij de “Français Libres” en er werd een tweede Frans smaldeel gevormd (341) waarover Michotte het bevel kreeg. Op 27 augustus 1943 werd de Spitfire van Michotte neergehaald nabij Duinkerke, zijn smaldeel begeleidde 224 B-17 die een aanval uitvoerden op de V1-installaties van het Franse Eperleques. Zijn lichaam spoelde op 3 september 1943 aan ter hoogte van het hotel Belle-Vue te Westend-Bad.
In 1949 werd het lichaam overgebracht van het ereperk van Middelkerke naar het famiegraf op het kerkhof Père Lachaise te Parijs. Het plein “Commandant René Mouchotte” werd op 1 september 1957 ingehuldigd door de moeder van René. De informatie kwam van Wilfried Decreton en Luc Vandeneynde.

Beelden: © Luc Vandeneynde
Datum gebeurtenis:
27/08/1943
Datum inhuldiging:
01/09/1957
Datum registratie:
06/07/2006
Adres:
Plein Commandant René Mouchotte, ook straatnaam

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer