Monument voor de bemanning van Stirling I LS-A BF329 15 Sqn

De Stirling BF329 van het 15 Squadron werd tijdens de nacht van 12/13 augustus 1942 door een nachtjager neergeschoten, en stortte neer op zo’n twee kilometer ten zuidoosten van Romedenne, langsheen de weg Philippeville-Givet.De bemanning bestond uit: F/S K. McAusland, Sgt P.D. Goodbourne, P/O J.L. Sturgess RCAF, Sgt L.J. Blackmore, Sgt D.T. Jeans, Sgt T. Shoe­smith en Sgt R. Helyar. Met uitzondering van P/O Sturgess, die krijgsgevangen werd genomen, kwam ze allemaal om het leven. De gesneuvelden rusten nu te Gosselies. Volgens Roland Charlier in ‘Florennes Raum Sieben 1942-1944’ werd de Stirling neergeschoten door de Bf 110 van Olt Kurt Martinek van 9./NJG 4.
Na de oorlog werd aan de rand van het bos een klein monumentje opgericht. Het is gelegen op de grote weg tussen Philippeville en Givet, 700 meter op de rechterzijde voorbij de afslag voor de dorpskern van Romedenne. Deze rijksweg is een zeer gevaarlijke baan waar erg hard gereden wordt. Het is niet mogelijk om aan het monument zelf de wagen te parkeren. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is aan het kruispunt voor de dorpskern Romedenne, op zowat 700 meter afstand. De weg is niet voorzien van voetpaden of een gemakkelijk te gebruiken berm, wat van de voettocht naar het monument een hachelijke onderneming maakt. Op de rechterzijde van de weg merkt men houten paaltjes met een witte en een rode reflecterende band. Ongeveer 30 meter het bos in staat het monument. Het pad loopt steil het talud af, over losliggende tegels die een trap zouden moeten vormen. Vooral bij vochtig weer is het uitkijken geblazen. Voor mensen die niet erg goed te been zijn, is een bezoek aan dit monument moeilijk.
Wat parking betreft, kan je ook proberen om uw wagen wat verder richting Givet te parkeren, begin van een afgesloten bosweg, zo’n 150 meter van het monument verwijderd.
Beelden: © D. Saegeman, 16/12/2006 | © Frans Van Humbeek, 5/11/2020
Datum gebeurtenis:
13/08/1942
Datum registratie:
01/05/2006
Locatie:
Monument voor de bemanning van Stirling I LS-A BF329 15 Sqn
Adres:
Rue de la Barrière (N40), Romedenne, Philippeville (zie wegbeschrijving in tekst)
Lengtegraad:
4°41’53.4″E
Breedtegraad:
50°09’19.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer