Graf Belgische gesneuvelden crash He 111 van 7./KG51, Steenkerke

Op 27 mei 1940 stortte de Heinkel He 111H 9K+ van 7./KG51 neer op de hoeve van Camiel Bulcke, gelegen aan de Lovaart in Steenkerke. Boulton Paul Defiants van 264 Sqn RAF hadden het toestel neergeschoten.

De gevolgen zijn rampzalig; beide ouders, drie dochters, een weesmeisje en zeven Belgische soldaten van het 2de Regiment Jagers te Paard door het instortende puin bedolven en levend verkoold. Van de hoeve resteren alleen zwartgeblakerde muren.

Waarschijnlijk steunend op een ooggetuigenverslag schrijft priester Wilfried Pauwels: “Bij de crash kwamen zestien mensen om. Moeder Bulcke en drie dochters overleden ter plaatse. Vader Camiel werd met zware verwondingen weggebracht, maar stierf de volgende dag. Zeven Waalse soldaten die op de hoeve het middagmaal namen, overleefden evenmin de crash, net als de drie Duitse bemanningsleden. Op de hoeve vertoefden kinderen van de Veurnse Wezenschool. Eén van hen, Margriet Dewitte (16 jaar) van De Panne, liet ook het leven.”

De krant De Poperinghenaar van 30 juni 1940 bezorgt volgende info: Moeder Bulcke is Emma Verfaillie en de dochters heten Godelieve, Maria en Alice.

Officiële verslagen hebben het over vijf omgekomen bemanningsleden. Ze rusten op het Deutscher Soldatenfriedhof in Lommel: Gefr Alfred Kassegger, Gefr Paul Bartelt, Lt Rudolf Gild, Fw Alfred Göttlicher en Uffz Heinz Kannewurf. Tijdens de herbegraving van Uffz Kannewurf  was het niet mogelijk om hem met zekerheid te identificeren, dus werd hij als ‘onbekende soldaat’ begraven op de begraafplaats van Lommel.

Op de begraafplaats van Steenkerke vonden we enkel dit graf van de zeven gesneuvelde Belgische soldaten. De graven van de burgerslachtoffers zijn vermoedelijk geruimd.

Bronnen:
westhoekverbeeldt.be en Aviation Safety Network

Dank aan Luc Van Waeyenberge

Beelden: © Luc Van Waeyenberge
Datum gebeurtenis:
27/5/1940
Datum registratie:
23/8/2023
Locatie:
Graf Belgische gesneuvelden crash He 111 van 7./KG51, Steenkerke
Adres:
Gemeentelijk kerkhof, Steenkerkestraat, Steenkerke, Veurne. Naast het CWG-graf van Pilot Officer Wilson (zie database).
Lengtegraad:
2°41’21.0″E
Breedtegraad:
51°03’27.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer