Gedenkplaat voor Lt George Whitehead en 2Lt Reginald Griffiths, RE8 D6799 53 Sqn

Gedenkplaat voor de Britse vliegeniers Ltn George William Edendale Whitehead (53 Squadron RAF) en OLt Reginald Hopkin Hill Griffiths MC (Military Cross, RAF) die op 17 oktober 1918 sneuvelden, de dag dat Lauwe werd bevrijd. De gedenkplaat staat vlakbij de plaats waar het duo neerstortte en op 20 en 23-jarige leeftijd het leven lieten. Ze waren opgestegen on Abeele Aerodrome. Hun Royal Aircraft Factory R.E.8 D6799 werd door de Duitsers onder vuur genomen en stortte neer op het veld van hoeve Verbrugge in Lauwe.

In december 1918 beschreef de burgemeester voor de ouders van Whitehead de omstandigheden waarin hun zoon was omgekomen. Rond 9 uur was hij samen met waarnemer Griffiths laag over Lauwe gevlogen. Met een vlag in de hand had hij de bewoners begroet, natuurlijk reageerden de Lauwenaars met gejuich op de komende bevrijding. Het toestel overvloog meermaals het dorp, tot het in de buurt van het spoorwegstation beschoten werd door Duitse machinegeweren. De bemanning werd geraakt en het vliegtuig stortte neer. De levenloze lichamen werden naar een hospitaal gebracht. De volgende dag werden ze door Engelse soldaten begraven.

De gedenkplaat is er gekomen nadat twee kleindochters van de zus van George Whitehead in 2018 naar Lauwe kwamen en vaststelden dat er niets herinnerde aan de dood van hun grootoom. De stad Menen besliste dan om deze gedenkplaat te laten plaatsen.

De gedenkplaat staat aan de ingang van het 17-oktoberbos in Lauwe. Dat bos is een deel van het Preshoekbos dat ter ere van de Britse gesneuvelden werd omgedoopt tot het 17-oktoberbos.

De gesneuvelden rusten op het Harlebeke New British Cemetery.

Beelden: © Heikki Deschacht, 1/9/2020
Datum gebeurtenis:
17/10/1918
Datum inhuldiging:
17/10/2019
Datum registratie:
12/11/2020
Locatie:
Gedenkplaat voor de Ltn George Whitehead en OLt Reginald Griffiths, Lauwe
Adres:
Op de grens tussen Lauwe en Aalbeke, in de hoek van de Kleine Molenstraat en de Kobbestraat.
Lengtegraad:
3°12’17.1″E
Breedtegraad:
50°46’56.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer