Gedenkplaat voor de in mei 1940 te Wevelgem gesneuvelde militairen

Volgens een schrijven van Lothair Vanoverbeke (anno 2008): “In ieder deelgemeente vinden we de namen terug van de Wevelgemse – , Moorseelse – en Gullegemse soldaten die hun leven gaven voor België hetzij in de Eerste -, hetzij in de Tweede Wereldoorlog. In geen van die drie deelgemeenten is er echter een verwijzing naar de militairen die niet van Wevelgem afkomstig waren, maar die hier tijdens de 18-daagse veldtocht van 1940 zijn gevallen (gesneuveld of dodelijk gekwetst). Tijdens de meidagen van 1940 sneuvelden op het grondgebied van de gemeente (groot) Wevelgem 63 Belgische militairen.

Het initiatief van Michel Haerynck om voor die mensen een herdenkingsmonument op te richten, kreeg de steun van het gemeentebestuur. In drie opeenvolgende jaren zal, in iedere deelgemeente, een herdenkingsplaat worden geplaatst met daarop de namen van die soldaten. Samen met de gemeentelijke overheid werkt een comité – samengesteld uit Michel Haerynck, Lothair Vanoverbeke, Philippe Haeyaert en Hendrik Ghesquiere – een scenario uit om deze mensen uit de vergetelheid te halen.

Dit jaar, op zaterdag 10 mei 2008 (eveneens de datum dat de Tweede Wereldoorlog in België een aanvang nam), herdenkt deelgemeente Wevelgem de Belgische militairen die op haar grondgebied zijn gesneuveld tijdens de 18daagse veldtocht (10 – 28 mei 1940). Gedurende de meidagen werd langs de Leie slag geleverd waarbij op Wevelgemse bodem 33 Belgische manschappen het leven lieten.
Al op 10 mei 1940 kostte het bombardement van het vliegveld het leven aan 5 militairen van de Militaire vliegschool.
Gedurende de tweede helft van de maand, tussen 24 en 29 mei 1940, verloren 8 soldaten van het 3de Linie regiment, 18 van het 4de Linie regiment, 1 soldaat van het 2de regiment Lansiers en 1 rijkswachter het leven bij gevechten te Wevelgem.
De leeftijd van de gesneuvelden varieert tussen 19 en 45 jaar en ze waren afkomstig uit het ganse land.

De herdenkingsplaat wordt aangebracht aan het gemeentehuis (Kasteel Vanackere), in de blinde venster die zich bevindt naast het monument van de Wevelgemse gesneuvelden.

Op deze blauwstenen plaat zullen de namen van de 33 gesneuvelden worden vermeld met weergave van hun resp. leeftijd, herkomst, eenheid en sterfdatum. In onze huidige tijd waar zij die deze moeilijke tijden beleefden verdwijnen en de jongeren geen geschiedenis meer wordt bijgebracht, is dergelijk initiatief meer dan nodig.

Beelden: © Lothair Vanoverbeke
Datum gebeurtenis:
05/1940
Datum inhuldiging:
10/05/2008
Datum registratie:
31/05/2008
Locatie:
Gedenkplaat voor de in mei 1940 te Wevelgem gesneuvelde militairen
Adres:
Gemeentehuis, Kasteel Vanackere, Vanackerestraat 16, Wevelgem. Blind venster in de gevel van het gemeentehuis, naast het monument voor de gesneuvelden
Lengtegraad:
3°10’53.7″E
Breedtegraad:
50°48’30.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer