Blenheim IVc Z5752 XK-L en Blenheim IVc Z5733 XK-E, beiden van 272 Sqn RAF, waren op 10 maart 1941 vertrokken van Belfast-RAF Aldergrove (Noord Ierland) voor een konvooi-patrouillevlucht. De weersomstandigheden waren slecht. De toestellen zijn nooit weergekeerd naar hun basis, mogelijk het gevolg van een botsing in vlucht.
Volgende bemanningsleden zijn vermist en vermoedelijk omgekomen.
In de Blenheim IVc Z5752 XK-L: P/O Arthur Albert Leopold Van Waeyenberghe, Sgt James Robert Thompson en Sgt Denis Ince McWatt.
In de Blenheim IVc Z5733 XK-E: Sgt Peter George Victor Chanler, Sgt William Arthur Newton en Sgt Harold Kenneth Pass.
De namen van de bemanningsleden staan op de Runnymede Memorial in Englefield Green, in de buurt van Egham, Surrey, Engeland.
Arthur Van Waeyenberghe werd op 17 januari 1915 geboren in het Schepenhuis waar nu de gedenkplaat hangt. Danny De Lobelle noteerde het verhaal dat op de dag van de onthulling van de gedenkplaat werd verteld door een familielid: “Dit gebouw deed destijds dienst als woning, café, fietsenwinkel en ook gemeentelijke diensten waren erin ondergebracht. Arthur ging naar de technische school; zijn vader Willem had intussen een elektriciteitswinkel in de Peperstraat, en daar zou de kennis van Arthur goed van pas komen. Het leger beviel Arthur heel goed zodat hij na zijn dienstplicht bijtekende en sergeant werd. Liefst van al wou hij piloot worden, op eigen vraag werd hij weer gewoon soldaat, maar dan wel bij de Militaire Luchtvaart in Evere. Hier kwam zijn technische kennis ook van pas, hij werd toegelaten tot de vliegschool en werd in kort tijd 1ste Sergeant Vlieger.
In de meidagen van 1940 vertrekt Arthur met zijn eenheid naar Frankrijk. Hij besluit om na de capitulatie niet terug te keren naar het bezette thuisland maar zijn diensten aan te bieden bij de RAF. Hij werd snel Pilot Officer en op 24 augustus 1940 voerde hij al zijn eerste operationele patrouillevlucht uit, hij kon als een van de Belgen deelnemen aan ‘The Battle of Britain’.
In november 1940, werd hij overgeplaatst naar Noord-Ierland om boven de Ierse zee te patrouilleren. Zo gebeurde ook op die dramatische 10 maart 1941. Pas na de bevrijding in 1944 werd de familie Van Waeyenberghe officieel in kennis gesteld van de vermissing, al die tijd bleven zij in het ongewisse over het lot van Arthur. Een lijkdienst werd op 6 november 1944 gehouden in de kerk in Herzele.”
De gedenkplaat kwam er dankzij de samenwerking tussen het lokaal bestuur Herzele en het Oud-Strijderscomité.
Arthur kreeg een symbolisch graf op het Ereperk van de Belgische Luchtmacht, op de begraafplaats van Brussel in Evere.
Bron:
Aviation Safety Network
Nuus, Danny De Lobelle, 8 mei 2024