Gedenkkruis voor de bemanning van Halifax III LV919 HD-O 466 Sqn

Gedenkkruis op de begraafplaats ter nagedachtenis van de gevallen bemanning van Halifax III LV919 HD-O die in de nacht van 12 op 13 mei 1944 neerstortte achter dit kerkhof. De bemanning van deze bommenwerper van het 466 Squadron RAAF (Royal Australian Air Force) bestond uit : P/O Leonard V Barnett, Sgt Alexander M Berry, F/O Geoffrey P Finn, F/S Harold J Smith, F/S W K Gertzel, F/S William A Gillard en F/O L E J F Chinnery. Berry was een Engelsman, de anderen waren Australiërs. Al deze bemanningsleden kwam om het leven.

De Halifax was opgestegen van het Britse Leconfield met als doel de spoorweginstallaties van Hasselt. Het werd neergehaald door Hptn Heinz Wolfgang-schnaufer van Stab 1./NJG 1. Ze werden op 19 mei begraven te Deurne en hun lichamen liggen nu op het Schoonselhof.

Op de gedenkplaat staat dat het zou gaan om de Halifax LV826, volgens ons onderzoek gaat het om de LV919.

Het kruis werd gemaakt van een stuk van het landingsgestel van het neergeschoten toestel. Het is terug te vinden in de linker achterhoek van de begraafplaats van Zondereigen op Gel, voorbij de kerk Zondereigen rechts laten liggen rijdend richting Nederland bij het verlaten van de dorpskom.

Beelden: © Luc Cox
Datum gebeurtenis:
13/05/1944
Datum registratie:
08/01/2006
Locatie:
Gedenkkruis voor de bemanning van Halifax III LV919 HD-O 466 Sqn
Adres:
Begraafplaats, Zondereigen (straatnaam). In Zondereigen, een gehucht van Baarle-Hertog. Ongeveer 300 m voorbij de kerk richting Nederland.
Lengtegraad:
4°53’49.5″E
Breedtegraad:
51°24’31.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer