Diverse gedenktekens voor Britse Airborne eenheden en Belgische SAS gesneuvelden

Aan de kerk van Bure vonden we diverse gedenkplaten voor een Britse Airborne eenheid, het 13th Lancashire Battalion, the Parachute Regiment, 6th Airborne Divison, evenals voor de Belgische SAS slachtoffers die ook elders in deze gemeente herdacht worden met het Croix Renkin.
Bij de beschrijving van het Croix Renkin in de database kan u lezen hoe Paul Renkin, Emile Lorphevre en Claude de Villermont om het leven kwamen op 31 december 1944. Ze worden hier herdacht met een kleine gedenkplaat op de kerkmuur.
Naast de slachtoffers van de twee wereldoorlogen te Bure, werden op deze plaats gedenkplaten en een gedenksteen voor de slachtoffers van het 13th Lancashire Battalion, the Parachute Regiment geplaatst. Bij de Slag om de Ardennen denken we in de eerste plaats aan de Amerikaanse eenheden die er actief waren maar ook diverse Britse eenheden werden ingezet. Zo ook het 13th Lancashire dat van 3 tot 5 januari 1945 in hevige gevechten gewikkeld was met Duitse eenheden. Er sneuvelden 61 officieren, onderofficieren en soldaten, ze werden aanvankelijk rond de kerk van Bure begraven. Later werden ze overgebracht naar het CWGC kerkhof van Hotton waar we effectief 61 graven van dit regiment telden. Boven aan de ingang van de kerk staat er een gedenksteen die herdenkt dat deze 61 slachtoffers hier begraven werden. In de kerk zelf zou een ‘Roll of Honour’ aangebracht zijn voor deze eenheid.
Tegen de muur van de kerk is er nog een gedenksteen voor soldaten gesneuveld in de gevechten rond Bure van december 1944-januari 1945.
Onderaan de kerkmuur, naast de SAS gedenkplaat, is er nog een gedenkplaat voor de 110 gesneuvelden van de Britse 6th Airborne Division in de periode december 1944-januari 1945.
En er is recent ook een herdenkingsbord aangebracht voor Major Jack Watson MC die de leiding had van het 13th Lancashire Parachute Regiment tijdens de gevechten om Bure. Voor zijn moedig gedrag in deze periode ontving hij het Military Cross. Major Watson overleed in 2011. Op 24 maart 2018 werd deze gedenkplaat onthuld op de kerkmuur van Bure.

Beelden: © Luc Wittemans, 23/06/2019 | © Luc Wittemans, 22/09/2019
Datum registratie:
28/10/2019
Locatie:
Diverse gedenktekens voor Britse Airborne eenheden en Belgische SAS gesneuvelden
Adres:
Aan de kerk, Rue de Belvaux, Bure, Tellin

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer