Winnaars kiezen het luchtruim in SV-4 en Harvard

201801_WIN_01

Deurne, 10 en 16 december 2017. Dankzij de steun van de FlyingGroup kon Hangar Flying twee lezers vergasten op een luchtdoop met een Harvard en een SV-4b. De vluchten waren fantastisch en we delen graag de ervaring van de winnaars met onze lezers.

Omdat binnen ons redactieteam geen onschuldige hand te vinden was, mocht de dochter van een van onze redactieleden de naam van de winnaars uit een Halloween-hoed plukken. Tom Bergen en Jozef Vandevorst waren de gelukkigen die mochten meevliegen met een Harvard en een SV-4b.

Tom is echt wel een luchtvaartliefhebber. Als Rode Kruis-vrijwilliger ontmoeten we hem al jaren op de Fly In van Schaffen. Voor Hangar Flying schreef hij een tijd geleden dit knap artikel. Jozef is een van de drijvende krachten achter ULM Goetsenhoven vzw. Twee mensen met een grote passie voor luchtvaart, de vlucht was hen dus van harte gegund.

AT-6G Harvard ‘H-210’ N4109C (ex ZU-AGC SAAF7715) klaar voor take off op Deurne. (Foto Guy Viselé)
Winnaar Tom Bergen goed vastgegespt, inclusief parachute. (Foto Guy Viselé)

Op 10 december 2017 mocht Tom Bergen plaats nemen in de North American T.8G Texan (N4109C,) een exemplaar dat nog toebehoorde aan de South African Air Force. Het draagt sinds 2011 trots de kleuren van het toestel van Lt Vl Baudouin de Changy die op 17 juli 1960 in Congo door rebellen is vermoord. Tom: “Het was een fantastische ervaring. Je vraagt mij hoelang de vlucht heeft geduurd? Wel daar kan ik eigenlijk niet op antwoorden. Ik was zo geconcentreerd bezig met de instrumenten en de omgeving dat ik alle tijd uit het oog verloor. Het starten van de motor voelde ik in heel mijn lichaam. We deden acro, ondermeer een looping, en vlogen laag over weiland. ’t Was voor mij een ongelooflijke ervaring. Een piloot als Bernard van Milders geeft natuurlijk veel vertrouwen, zeggen dat hij een prima piloot is, dat is een zwaar understatement.” Een vriendin van Tom was meegekomen naar Deurne en zag dat Tom zich prima in zijn sas voelde. Na de vlucht bezocht het tweetal nog het Stampe&Vertongen Museum, ideaal om zo’n dag mee af te sluiten.

Piloot Bernard Van Milders, CEO van FlyingGroup, en Tom Bergen. Een enthousiast duo na de landing. (Foto Guy Viselé)

Op 16 december was het dan de beurt aan Jozef Vandevorst. Jozef: “Al van in mijn prille jeugd ben ik gefascineerd door de tweedekkers boven mijn hoofd. Ik speelde uren in de zandbak en tekende de kenletters in het zand. Die beelden uit mijn kindertijd zijn voor altijd in mijn geheugen gegrift. Voor het tienjarig bestaan van Hangar Flying nam ik deel aan de wedstrijd. Hangar Flying heeft altijd interessante reportages, geschreven voor en door gepassioneerde luchtvaartfanaten. Onverwachts viel in de mailbox het bericht dat ik een vlucht gewonnen had met een SV-4. Wow, maar ik wist nog niet met de welke. Op 16 december kreeg ik een sms van piloot Bernard Van Milders of de vlucht paste rond 14 uur. Vol spanning begaf ik mij naar Deurne waar ik ontvangen werd door de veiligheidsdienst van de FlyingGroup.”

Winnaar Jozef Vandevorst, blij om te kunnen vliegen met de SV-4b OO-EIR. (Foto Hangar Flying)
Piloot Bernard Van Milders en Jozef Vandevorst, mensen die hun passie voor de luchtvaart in de SV-4b konden delen. (Foto Hangar Flying)

Jozef: “Stipt om 14 uur verwelkomde Bernard mij en kon ik mijn vliegoverall boven halen. Maar de grootste verrassing kwam toen ik vernam dat het de SV-4b V-4 ging zijn. Het was deze oude dame die ik in mijn jeugd zoveel keer gezien heb boven de tuin, opstijgend of landend op baan 06 te Goetsenhoven. Daarbovenop wil het nog lukken dat deze SV-4b, met kenletters OO-EIR, de oudste nog vliegende SV-4b is en toebehoord aan ons vliegend erfgoed! Een groter eerbetoon kon ik mij niet voorstellen. De vlucht was gewoon prachtig, … uniek, …. subliem! Met het unieke motorgeluid van de Gipsy Major en professionele kennis van piloot Bernard Van Milders vlogen we langs de regenbuien richting het noorden van Antwerpen. Met een low pass boven Airfield Hoevenen namen we terug hoogte om ons boven de haven en de Schelde terug richting Deurne Airport te begeven. Met de leuke turbulenties en pruttelend geluid kwamen we in final om de zachte landing in te zetten. Deze prachtige lady wordt uitstekend verzorgd door Bernard en zal heel zeker nog menige jaren vliegen. Ik droom om in de nabije toekomst mijn eigen ULM SV-4b te bouwen, als eerbetoon. Misschien komt mijn droom ook uit, net zoals deze unieke vlucht. Als besluit nog een groot ‘Dank U Wel’ aan Hangar Flying & Bernard Van Milders & Flying Group die deze vlucht mogelijk gemaakt hebben.”

Jozef en zijn ‘supporters’ bezorgden ons naderhand ook nog een kort filmpje dat we graag met de lezers delen.

 

Frans Van Humbeek
Foto’s: Guy Viselé

 

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer