Feestelijke opening Connector met zwart lintje

201503_Connect1_FVH_

Brussels Airport, 24 maart 2015. Vandaag vond de officiële opening plaats van de Connector, in aanwezigheid van Koning Filip, eerste minister Charles Michel, mobiliteitsminister Jacqueline Galant en zo’n 500 andere genodigden. De opening is een nieuwe mijlpaal in de rijke geschiedenis van Brussels Airport. Brussels Airport Company (BAC) bouwde de Connector, een investering van 75 miljoen euro, om het comfort voor de passagiers te vergroten. Het gebouw verbindt de terminal bovengronds met de twee pieren, zodat passagiers vlotter van check-in naar de instappoort kunnen gaan.

Inhuldiging van de Connector door Koning Filip. Zijne Majesteit wordt geflankeerd door de voorzitter van Brussels Airport Company Marc Descheemaecker (links) en CEO Brussels Airport Company Arnaud Feist (rechts.) (Foto Frans Van Humbeek)

Inhuldiging
Om 18.50 uur kwam de Koning aan op de tarmac voor de Connector. Hij werd er ondermeer opgewacht door burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon, burgemeester van Zaventem Francis Vermeiren en provinciegouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte.

Om 19 uur startte de openingsshow, met speeches van respectievelijk de voorzitter van Brussels Airport Company Marc Descheemaecker, CEO Brussels Airport Company Arnaud Feist en eerste minister Charles Michel. Aan het begin van de officiële opening werd een minuut stilte gevraagd voor de omgekomen passagiers en bemanning van Germanwings A320 D-AIPX, vlucht 4U 9525, die rond 11 uur die dag neerstortte in de Franse Alpen, een toestel dat op weg was van Barcelona naar Düsseldorf. De feestelijke opening van de Connector kreeg daarmee een rouwlintje.

Marc Descheemaecker benadrukte dat de luchthaven een grote onderneming geworden is die een enorme toegevoegde waarde creëert voor ons land. Volgens de Nationale Bank is ze zelfs de tweede grootste economische motor naast de Antwerpse haven. Klanten, en dat zijn zowel luchtvaartmaatschappijen als passagiers, kunnen kiezen tussen heel wat Europese luchthavens en ze zijn natuurlijk permanent op zoek naar de beste prijs-kwaliteit. Volgens Descheemaecker maken de aandeelhouders van BAC met de Connector een duidelijke keuze voor duurzame topkwaliteit.

CEO Arnaud Feist kon niet genoeg beklemtonen dat de Connector het einde betekende voor de “sombere tunnel zonder einde” tussen pier A en pier B. Het grote glazen venster van de Connector doet nu denken aan de enorme glazen wand in de vroegere vertrek- en aankomsthal van de terminal uit 1958, een venster dat passagiers ook deed baden in een skyline van licht. Feist is niet de man om lang stil te staan bij het verleden. Hij verklaarde dat het prijskaartje dat aan de Connector hangt deel uitmaakt van een miljard euro aan investeringen die tot 2025 gedaan worden en zullen zorgen voor 10.000 extra arbeidsplaatsen. “Connector staat symbool voor onze strategie sinds 2012 waarin onze klanten centraal staan. Want met Connector willen we eerst en vooral onze passagiers en luchtvaartmaatschappijen, een kwalitatief betere infrastructuur bieden”, legde Arnaud Feist uit.

Van eerste minister Charles Michel en de regering kwamen felicitaties voor de Connector-creatie en voor het werk van het hele BAC-team. Voor de minister zijn havens voor een land altijd bronnen van welvaart geweest, Brussels Airport doet die stelling alle eer aan.

Sombere ondergrond
De vroegere tunnelverbinding tussen A- en B-pier en de bijhorende verticale verplaatsing met roltrappen en liften, werd door vrijwel alle passagiers als een groot ongemak ervaren. Vooral na een aankomst in Brussel, na een lange dag van meetings, was de ondergrondse doortocht naar de bagagezaal er echt teveel aan. Daarom werd de sombere tunnel, jaarlijks gebruikt door meer dan tien miljoen passagiers, vervangen door de ruime en heldere Connector. Dankzij dit verbindingsgebouw kunnen de passagiers een vijftal minuten sneller van check-in naar de boarding gate gaan en kunnen ze ondertussen genieten van een verbluffend zicht op de tarmac. Omgekeerd verzekert de Connector de aankomende reizigers een vlottere en aangenamere weg naar de uitgang.

Weinigen lijken zich te herinneren wie de beslissing nam om de passagiers ondergronds van de A- naar de B-pier te laten wandelen, verstoken van alle zonlicht. Op een van de eerste ontwerpen van de Brussels Airport Terminal Company (BATC) voor de vernieuwde luchthaven, plannen van eind jaren tachtig, zagen we een Y-vormige pier. Daar werd van afgestapt omwille van gewijzigde hub-plannen van Sabena en omdat zo’n Y-vorm de vliegtuigbewegingen eerder hindert dan vergemakkelijkt. De toenmalige verantwoordelijken van BATC kozen dus voor parallelle pieren met daartussen een tunnel waarboven de vliegtuigen ongehinderd konden bewegen. De ervaring die de laatste tien jaren is opgedaan, heeft blijkbaar geleerd dat een bovengrondse Connector geen onoverkomelijke hinderpaal vormt voor het taxiën van de vliegtuigen en enkel voordelen biedt voor de reizigers.

De tunnel heeft de passagiers nooit kunnen bekoren, ook de plaatsing van kunstwerken kon daar niets aan verhelpen. Delen van de tunnel blijven in gebruik, ondermeer voor het bagage-transportsysteem naar de A-pier.

Belgisch tintje
Het Connector-gebouw wil passagiers een unieke start of voortzetting van hun reis geven of een warme ‘welkom thuis’, met specifieke aandacht voor de troeven en specialiteiten van ons land zoals bier en chocolade, maar ook voor Belgische mode en gerechten.

“We zijn ook zeer verheugd om een Belgisch icoon met internationale uitstraling in Connector te verwelkomen, de raket van Kuifje. Ze staat symbool voor alle avonturen en reizen die Kuifje heeft ondernomen. De raket is op maat gemaakt met de hulp van Moulinsart en neemt onze bezoekers in gedachten mee naar herinneringen uit hun jeugd”, zei Arnaud Feist.

Een ‘pleintje’ om te verpozen, bij de raket van Kuifje en in gemakkelijke zetels. Wat het geluid betreft laten vensters en dak niet meer dan 85 dB door.

De Kuifje-raket staat op een plaats waar passagiers zich heel rustig kunnen installeren in kleurrijke, ludieke en heel gemakkelijke zetels van allerlei vormen, weg van al te schreeuwerige reclame. De vloerbedekking bestaat hoofdzakelijk uit rustgevende natuursteen, met op bepaalde plaatsen keramiektegels met houteffect die een warme sfeer scheppen. Rond de raket van Hergé is het fijn wachten op uw vertrekkende vlucht.

Slim design
Connector verbindt twee bestaande gebouwen met elkaar, de vertrekhal en Pier B (Safier) aan Pier A (Topaas.) De vertrekhal in de terminal en Pier B zijn ingehuldigd in december 1994, Pier A in mei 2002.

De Connector is een ontwerp van het bureau CTHM, een joint venture tussen Britse en Amerikaanse ontwerpbureaus Chapman Taylor, BuroHappold en mossArchitects. Bij het ontwerp van het interieur stond de passagier centraal. De grondwerken voor de Connector zijn gestart in juni 2013.

De uitdaging van dit bouwproject lag hoog, gezien de werken plaatsvonden te midden van een operationele internationale luchthaven. Die moest permanent in gebruik blijven, zonder dat de werkzaamheden het comfort van de passagiers in de weg stonden. Er moest ook rekening gehouden worden met de bestaande ondergrondse tunnel die volledig operationeel moest blijven.

De muren aan de west- en oostkant moesten schuin op de grond staan om geen radarstralen van Belgocontrol of signalen van radionavigatiesystemen van vliegtuigen te weerkaatsen. Om weerstand te kunnen bieden aan de jetblast van vliegtuigen is de constructie ook extra verstevigd.

In het design van het gebouw is ervoor gekozen om zo veel mogelijk glas te gebruiken zodat natuurlijk licht binnenvalt én de passagier kan genieten van alle activiteiten op en rond de tarmac. Om te vermijden dat het gebouw door de vele ramen snel zou opwarmen, zijn aan de ramen zonneschermen en zonnevinnen geplaatst.

Stand van de werken op 3 februari 2014. De gemeentegrens tussen Zaventem en Steenokkerzeel loopt door de Connector. (Foto Giovanni Verbeeck)
De werken op 14 mei 2014. De Connector heeft een oppervlakte van 32.850 m² en staat op een grondoppervlakte van11.000 m². (Foto Giovanni Verbeeck)
Foto van de werkzaamheden genomen op 21 juni 2014. Het gebouw is 220 m lang en 50 m breed. Het geheel staat op 560 funderingskolommen. 2.000 ton staal werd in de Connector verwerkt. (Foto Giovanni Verbeeck)

Wat opvalt aan de Connector is het dak met zaagtandstructuur. Deze zaagtandstructuur biedt het voordeel dat aangenaam, energiezuinig natuurlijk licht kan binnenvallen. Om een harmonie te creëren, zijn zowel de kleur van de terminal (wit) als de Topaas (grijs) in de gevels verwerkt, en dit in contrast met de donkergrijze gevel van het gelijkvloers.

Een andere bepalende factor was de helling van het terrein: tussen de terminal en Pier A is er een hoogteverschil van 2,4 meter. De check-in in de terminal ligt daardoor bijvoorbeeld zeven meter hoger dan de gates in Pier A. De Connector werkt dit hoogteverschil weg door slechts één dubbele roltrap te plaatsen tussen het niveau met de screening lanes en het shopping- en ontspanningsgedeelte. Er zijn slechts drie liften en zes roltrappen, wat bewijst dat passagiers zich zeer weinig verticaal moeten verplaatsen.

Klik hier om een timelapse over de bouw van de Connector te bekijken.

Screening
Wie de Connector binnenstapt, passeert eerst de toegangscontrole. Het volstaat de boarding pass op de scanner te leggen om de deuren te openen. Voorlopig gaan alleen passagiers voor Pier A via de Connector naar hun gate, in 2016 zullen ook de passagiers van Pier B via de Connector gaan.

Scan-poorten voor de boordkaarten.

Na de automatische toegangscontrole komt de passagier meteen aan het screening platform, een investering van 6 miljoen euro. Het innovatieve platform is met 25 controleposten voor de beveiligingsinspectie het grootste screening platform van Europa. De veiligheidsagenten die de beelden bekijken, zitten niet langer naast de lane, maar in een aparte controlekamer zodat ze geconcentreerder kunnen werken. Ter plaatse zijn altijd veiligheidsagenten aanwezig die de handbagage indien nodig nader controleren. Eens geledigd worden de bakjes die met enkele persoonlijke bezittingen door de x-ray zijn gerold, automatisch teruggestuurd voor gebruik door andere passagiers die wachten op screening.

Wie de Connector binnenstapt, passeert eerst de gecentraliseerde veiligheidscontrole.

Eens de lanes gepasseerd staan er een reeks tafeltjes waarop je als passagier nog even je handbagage kan ordenen. Niks vergeten? Na de screening krijg je een prachtig zicht op de tarmac, zowat centraal in beeld staat de Belgocontrol-verkeerstoren. Wat een verademing t.o.v. de vroegere ondergrondse controle in de Topaas. Op prachtige schermen staat de vluchtinformatie, samen met reclame natuurlijk.

Verrukkelijk uitzicht na het passeren van de veiligheidscontrole.

Shopping
Na de screening komt de passagier aan in een vernieuwde shoppingzone. Je hebt eigenlijk niet te kiezen, je moet willens nillens door de winkelgalerij en dat is heel commercieel gezien natuurlijk. Luchthavens halen een stevig stuk van hun inkomsten uit niet-luchtvaartgebonden activiteiten, gemiddeld zo’n 50%.

Passagiers worden door de Duty Free geleid. Publiciteit voor PricewaterhouseCoopers toont een nostalgische foto van de eerste luchthavengebouwen.

Aan beide kanten van de wandelboulevard zijn luxeshops met parfum en cosmetica, drank en chocolade. Daarnaast zijn in de Connector ook mode en accessoires, juwelen en uurwerken te vinden. In de nieuwe restaurants en bars van de Connector kan je naast het lekkere eten en drinken ook genieten van het spectaculaire uitzicht op de tarmac. De focus ligt op Belgische specialiteiten. Er wordt nergens meer chocolade verkocht dan op Brussels Airport. Maar liefs 815 ton gaat elk jaar over de toonbank, dat is 93 kilo per uur en het maakt van Brussels Airport de grootste chocoladewinkel ter wereld.

De Duty Free in de Connector.

Wie graag in een ontspannen sfeer iets gaat eten, kan dus terecht in een van de stijlvolle restaurants. Een van de restaurants waar de Koning tijdens de opening even halt hield was het seafood restaurant Black Pearls. In de Duty Free had hij trouwens ook culinaire belangstelling voor de afdeling Belgian chocolate, waar ook de chocolade van onze luchtvaartkunstenaar Jaak De Koninck van Starbrook Airlines wordt aangeboden.

Brussels Airport vernieuwt de komende maanden nog de winkelzones in Pier A en Pier B om passagiers nog meer shopping-beleving te bieden. Pier B doorstaat nu al geen vergelijking meer met de periode van de opening midden jaren negentig, voortdurend wordt het interieur aangepast om passagiers te behagen.

Verpozen met een formidabel zicht op de vliegtuigen. De Connector is uitgerust met 400 doordacht geplaatste luidsprekers om de geluidshinder te beperken.

Ecologie
De Connector is zeer goed geïsoleerd. Een laag energiegebouw heeft een K-waarde van maximum 30 en een passiefhuis heeft een waarde van K15. Het Connector-gebouw heeft een K-waarde van 20, de helft van de wettelijk opgelegde norm. Om deze waarde te bereiken, heeft Brussels Airport zwaar geïnvesteerd in dakisolatie, muurisolatie, hoogrendementsglas, enz. De grote ramen van de gevels bieden de passagiers niet alleen een zicht op de tarmac, maar ze bevatten ook hoog isolerend glas om het gebouw zowel thermisch als akoestisch te isoleren. Zowel de zonneschermen en -vinnen als de dakstructuur zorgen ervoor dat er veel natuurlijk licht binnenvalt, maar dat tegelijk de temperatuur onder controle blijft. In het gebouw is maximaal gebruik gemaakt van LED-verlichting om het elektriciteitsverbruik te beperken.

Brussels Airport heeft sterk geïnvesteerd in een installatie voor koude-warmteopslag, een 100% hernieuwbare energievorm. Deze techniek laat toe om koel grondwater in de zomer te gebruiken om het gebouw te koelen. Het gebruikte water wordt dan opgeslagen in de grond en in de winter wordt met behulp van een warmtepomp het water gebruikt om het gebouw te verwarmen. Dit procedé dekt 70% van de behoeften voor verwarming en 30% van de behoeften voor koeling.

Het regenwater op het dak van de Connector wordt opgevangen in een reservoir van 670.000 liter, het waterverbruik van 98 gezinnen in een jaar.

Bekijk een filmpje over de koude-warmteopslag in de Connector door hier te klikken.

Open voor Passagiers
Vanaf donderdag 26 maart konden passagiers de Connector ontdekken. Voor passagiers van pier B opent de Connector begin 2016.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Kevin Cleynhens

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer