Vleugels boven Geetbets

CoverGuyLeus.jpg

Geetbets, 9 november 2010. Het boek ‘Vleugels gebroken in den hemel – Luchtoorlog 1940-1944 boven Geetbets’ van auteur en historicus Guy Leus werd vanavond officieel voorgesteld in het gemeentehuis.

Het boek verschijnt naar aanleiding van de 25ste verjaardag van Limes Gatia (www.limesgatia.be), de genealogische en geschiedkundige kring van Geetbets, en ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van het begin van de Tweede Wereldoorlog in België. Tijdens het onderzoek van Leus waren in 2008 en 2009 al verschillende plechtigheden georganiseerd voor neergeschoten bemanningen en dit in aanwezigheid van diverse buitenlandse delegaties. In het boek wordt ruimschoots aandacht besteed aan die herdenkingen. Ze kwamen er ondermeer door de gewaardeerde steun van het gemeentebestuur van Geetbets.

Guy Leus: ”Mijn onderzoek voor dit boek begon met een mail die ik op 30 januari 2007 kreeg van een familielid van sergeant-vlieger Patrick Hodgkinson. Hij kwam op 4 juli 1943 om in de crash van de Short Stirling OJ-B BF530 te Hulsbeek. Ik kon niet anders dan de vragen van familieleden en getuigen te beantwoorden en ik werd meegetrokken in de tijd en de ruimte. De titel van mijn boek heb ik ontleend aan een toespraak die voormalig dorpsonderwijzer en historicus Frans Borgers reeds in november 1945 hield bij de inhuldiging van het monument voor de gevallen vliegeniers. Dat stenen kruis staat nog altijd bij de kerk in Geetbets en elk jaar worden aan dit monument bloemen neergelegd”.

Leus beklaagde zich over het gebrek aan medewerking van de officiële instanties. Uitzonderingen daarop waren de gemeente Geetbeets en de Poolse overheid, die boden alle mogelijk hulp aan. De twee eerste exemplaren van het boek werden trouwens overhandigd aan Poolse militaire vertegenwoordigers.

Leus had alle lof voor de vele getuigen, lokale onderzoekers en familieleden en vrienden van de bemanningsleden die hem in alle vertrouwen informatie en foto’s toestuurden. Het boek is dan ook goed gevuld met unieke foto’s en getuigenissen. Leus probeerde zo objectief mogelijk te rapporteren en plaatste dan ook een kritische noot bij sommige geallieerde bombardementen of bij de gevolgen voor de burgerbevolking.

Na een algemene inleiding over de evolutie van de militaire vliegtuigen tijdens het interbellum kom je alles te weten over de crashes in Geetbets en Rummen. Er wordt eveneens aandacht besteed aan de lokale inwoners die hun leven op het spel zetten om geallieerde vliegeniers te verbergen en terug naar hun vaderland te begeleiden. Leus schrijft ook over de Duitse radarpost in Nieuwerkerken, over het vliegveld van Brustem en lokale vliegpleinen in Geetbets en Rummen. Leus: “Het boek is vooral het verhaal geworden van de zoektocht naar de mensen achter de feiten, naar hun familie. Namen hebben na meer dan 65 jaar eindelijk een gezicht gekregen. Het boek wil vooral een eerbetoon zijn aan al diegenen die hun leven riskeerden voor onze vrijheid en daar soms de hoogste prijs voor betaalden”.

Technische gegevens: 411 pagina’s, A4-formaat digitale druk, meer dan 500 foto’s, circa 20 kaarten en 30 tekeningen. Bestellen kan door 25 euro (plus eventueel 6 euro verzendingskosten voor België) te storten op rekening 853-8444284-78 van Limes Gatia, Vijverstraat 5, 3450 Geetbets (IBAN BE69 8538 4442 8478 – BIC SPAABE22) met vermelding ‘Vleugels’. Meer info: Guy Leus tel. 011 58 10 76 en Louis Ruytinx tel. 011 58 76 65.

Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer