Jong team organiseert Fly-In Keiheuvel

Balen, 1 augustus 2010. Tijdens het weekend van 31 juli en 1 augustus 2010 werd terug een Fly-In georganiseerd op het vliegveld van Keiheuvel (EBKH). Hangar Flying ging natuurlijk een kijkje nemen en zag dat de organisatie van het succesvol evenement in handen was van een jong en gedreven team van de Koninklijke Aeroclub Keiheuvel (www.aeroclub-keiheuvel.be).

De laatste vliegshow die in Keiheuvel werd georganiseerd dateert reeds van 2006, toen werd het vijftigjarig jubileum gevierd. Het vliegveld werd opgericht in 1956 en de geschiedenis van dit vliegveld werd uitvoerig beschreven in de boeken van ex-vliegveldcommandant Mon Van Gestel.

Het schitterende weer, de vliegtuigen en heel wat randanimatie lokten duizenden bezoekers naar het vliegveld. Zowel buurtbewoners, toeristen, sympathisanten en piloten konden kennismaken met dit leuke plein.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

 • De Flight Simulator Club Belgium (www.fscb.be) toonde simulators met software van Microsoft Flight Simulator X. De beelden zijn zeer natuurgetrouw. Clubleden bouwden thuis ondermeer cockpits na van een Douglas DC-3 en glass cockpit van een Boeing 747.

 •  
 • Hoofd lierinstructeur René Van Doninck staat hier bij de vernieuwde lier van de Koninklijke Aeroclub Keiheuvel. René heeft gelijk, het geluid van de 425 pk V8 Chevrolet-motor klinkt als muziek in de oren. Op de twee trommels van de lier zit niet langer staaldraad maar een Dyneema-kunststofkabel. De vroegere staaldraad van 1.500 meter woog 175 kilo, deze in kunststof slechts 21 kilo voor een zelfs grotere trekkracht (tot 2 ton). De kabel gaat langer mee en René toonde ons dat hij ook heel gemakkelijk te herstellen is, met een simpele naald en zelfs zonder lijm. Voor een lierstart wordt slechts 5,5 euro betaald en dat is vooral interessant voor leerlingen die goedkoop willen vliegen.

 •  
 • Leen Vandendriessche en Kay Vereeken bij hun Cessna 172 Skyhawk SP (D-EKAA) van de FreeFlight Academy (www.freeflight.be). Hun vliegschool is gevestigd op de luchthaven van Antwerpen. Als Cessna Pilot Center biedt ze een kwalitatief hoogstaande PPL-opleiding aan die voldoet aan de strenge eisen gesteld door Cessna. De school wordt ook sterk begeleid door dit Amerikaans bedrijf. Dankzij een uniek Computer Based Training Program kan de leerling van thuis uit heel wat theorie doornemen. Een scenario-based vluchttraining in de glass cockpit van de allernieuwste 180 pk-Skyhawk omvat gemiddeld 50 vlieguren.

 •  
 • Raymond “Mon” Van Gestel, ex-vliegveldcommandant en examinator/onderrichter, werd bij aankomst op het vliegveld natuurlijk door oud-leerlingen omringd. V.l.n.r. Sylvain De Weerd (landde precies 50 jaar geleden met een militaire Dornier Do 27 op Keiheuvel en werd twee jaar later door Mon gelost op Aeronca en Tiger Moth), Mon, Raymond Cuypers (www.rar.be)  en Robert Rombouts (eigenaar Ercoupe OO-PUS, www.ercoupe-be.net).

 •  
 • Toine Engelen (links) was lang zweefvliegpiloot maar na 26 jaar was hij een beetje uitgekeken op het voortdurend monteren en demonteren van de zwevers. In de buurt van Schaffen zag hij de SV-4’s aan het werk en Toine kreeg het lumineus idee om zich een Stearman aan te kopen. Toine: “Een heerlijk vliegtuig voor acro, van +7 tot -3G. Met crosswind is het wel moeilijk aan de grond te krijgen”. In de cockpit zit Koen De Cleyn, ook ferm gebeten door de vliegmicrobe en student aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek in het Nederlandse Delft.

 •  
 • Nog een Stearman, maar deze keer op schaal 1/1.6. Vooraan zit een zevencilinder stermotor. Tweeduizend werkuren heeft de eigenaar aan dit model gespendeerd. Het heeft een spanwijdte van 6 m, is 4,8 m lang en weegt maar liefst 114 kg.

 •  
 • Een Antonov An-2 van Classic Wings Nederland. Voor alle duidelijkheid, deze vereniging www.classicwings.nl heeft geen banden met Classic Wings of Belgium. Deze Nederlandse maatschappij bezit een commerciële vervoersvergunning voor het vliegen met passagiers. Met dit Russisch werkpaard verzorgen ze ondermeer visarrangementen, trips naar feestjes, huwelijksaanzoeken aan boord van dit toestel, enz. Hun thuisbasis is Lelystad. Op de foto: eigenaar-piloot Rob de Man (links) en piloot Chris Beenen.

 •  
 • Vier jonge luchtvaartliefhebbers van Keiheuvel organiseerden deze zeer aangename Fly-In. V.l.n.r. Seppe Omloop, Tim De Meijer en Elke Sangeleer. Brecht Claes was spijtig genoeg verhinderd voor de foto. Het viertal wilde het positieve van het vliegen in Keiheuvel in de verf zetten en daar zijn ze ruimschoots in geslaagd. In naam van de organisatie dankte Seppe de vele vrijwilligers, het gemeentebestuur van Balen, en de sponsors voor de realisatie van deze Fly-In. Ook de medewerking van Defensie en meer bepaald Kleine Brogel wordt hier in Keiheuvel zeer gewaardeerd.

  Tim De Meijer zet ook zijn schouders onder NextGen Aviation, een pas opgericht bedrijf dat door een systeem van Advanced Shared Ownership het bezitten van een vliegtuig een stuk toegankelijker maakt. Enkele voorbeelden van vluchten (vb. Antwerpen – Nice voor 204 euro) staan op hun webstek www.nextgen.aero.

 •  
 • We konden vaststellen dat de poortwachter Republic F-84F Thunderstreak FU-197 nog steeds prachtig onderhouden wordt door Leon Leppens en het team van Keiheuvel.

 •  
 • Deze foto is gewoon te mooi om in onze digitale schuif te laten liggen. Mon Van Gestel hing in 2002 zijn vliegbrevet aan de haak. “t Is tijd dat jongere generaties het overnemen”, fluisterde hij toen. Elke Sangeleer moet het gehoord hebben want haar jong team zorgde nu voor de vlekkeloze organisatie van deze Fly-In. Jong en “iets ouder” staan hier bij de Reims-Cessna F.172M Skyhawk II OO-MVG, geregistreerd naar de initialen van Mon Van Gestel.

  Elke Sangeleer en woordvoerder Joris Monten bezorgden Hangar Flying een efficiënte rondleiding. Elke: “Zweefvliegpiloten leren vooral met hun zintuigen vliegen. Er is een Flarm aan boord van de zwevers (een Zwitsers Aircraft Collision Avoidance System) maar de look out, het voortdurend uitkijken naar andere toestellen, dat wordt er hier in gehamerd. Die ervaring om naar buiten te kijken en werkelijk te voelen hoe ze vliegen, leren piloten vooral door het zweefvliegen. Die zintuiglijke ervaring blijft in hun bloed zitten, ook tijdens een carrière als beroepspiloot. Zweefvliegen, je moet het hier op Keiheuvel komen proberen!”

 •  
Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus