Monument crash B-17F PU-H 42-5788 Pluto’s Avenger 303BG/360BS

Op 22 februari 1944 stortte in de Antwerpse gemeente Duffel de B-17F PU-H “Pluto’s Avenger” (42-5788) van het 303BG 360BS neer. Sinds 20 april 2008 herinnert een monument ons aan dit oorlogsverleden. Het aantrekkelijke monument op de Veleplas, een pleintje op de kruising van de Veldstraat en de Rechtstraat, werd om 11.45 uur onthuld door burgemeester Guido De Vos en Lt Kol Dagher (USAF).

De B-17 kwam neer op de kruising tussen de Gasstraat en de Rechtstraat. Door de brand na de crash was de naam “Pluto’s Avenger” niet meer leesbaar. Achteraan stond in het klein “Eda Marie” op het vliegtuig geschilderd en onder die naam werd het toestel ook bekend onder de Duffelaars.

Vier Amerikanen verloren hier het leven, slechts een van de overlevenden kon uit Duitse handen blijven. De bemanning die herdacht wordt bestond uit : 2Lt Edward J. Gill (gesneuveld), 2Lt Homer W. Howard (krijgsgevangen), 2Lt John R. Morrin (krijgsgevangen), 2Lt Richard X. Sheehan (krijgsgevangen), Sgt Charles G. Dodge (krijgsgevangen), Sgt Donald R. Houser (gesneuveld), Sgt Eugene H. Kannapel (gesneuveld), Sgt Robert A. DiStasi (gesneuveld), T/Sgt Frederick J. Cataldi (krijgsgevangen), T/Sgt John A. Beck (krijgsgevangen) en waarnemer Maj George G. Weinbrenner.

Frans Jacobs publiceerde in eigen beheer een boek over “Mission 111”, de laatste vlucht van de “Pluto’s Avenger”. Frans vertelde ook het verhaal van Maj Weinbrenner, de man die aan de Duitsers kon ontsnappen : “ George gebruikte zijn parachute en kwam zo’n vijf kilometer van de crashplaats terecht. Op de trappen van de kerk van Sint-Katelijne-Waver ging hij bidden voor zijn vrijheid. Ons oudershuis stond aan de kerk, daar zag hij die avond nog een spleetje licht. Mijn vader, moeder en de zes kinderen zaten in de woonkamer toen hij daar binnen kwam. Vader kende wat Engels, geleerd uit National Geographic en van de BBC. De kinderen werden naar bed gestuurd en mijn ouders en Weinbrenner installeerden zich in de achterkamer. De pastoor werd erbij gehaald en via het verzet kon de Amerikaan Groot-Brittannië bereiken”.

Beelden: ©Paul Van Caesbroeck, 20/04/2008
Datum gebeurtenis:
22/02/1944
Datum inhuldiging:
20/04/2008
Datum registratie:
28/04/2008
Adres:
Veleplas, een pleintje op de kruising van de Veldstraat en de Rechtstraat

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus