Kapel Notre-Dame du Chénel en monument crew Lancaster W4236 61 Sqn

Het monument voor de drie bemanningsleden van de Lancaster bevond zich vroeger op een kleine rotonde op het plein voor de kapel. Nu is het monument prachtig gerestaureerd en het bevindt zich op het grasperk voor de kapel.

Het monument herdenkt Sgt Nevil Temple Holmes (Air Gnr, Royal Air Force Volunteer Reserve,) F/Sgt John Topham Kendall (Air Gnr, Royal Canadian Air Force) en George William Sidney Spriggs (Flt. Engr, Royal Air Force Volunteer Reserve.) Ze sneuvelden in de nacht van 9 op 10 augustus 1943 toen hun Lancaster I W4236 QR-K van het 61 Sqn neerkwam in Marbehan. Het vliegtuig was neergehaald door Lt Norbert Pietrek van II./NJG 4. De drie bemanningsleden rusten op de CWGC-begraafplaats van Florennes. Sgt J.C. Whitley, Sgt P.B. Smith, Sgt W. Walker en Sgt E.F. Gardiner overleefden de crash en konden ontsnappen (Info Bomber Command Losses, deel 4.)
Op het monument staan bij Slt Engr Spriggs de initialen ‘GM’, zijn volledige naam is nochtans George William Sidney Spriggs.
Volgens een inscriptie in het monument is het ontworpen door A. Pierret.

De fraaie kapel werd gebouwd in 1950, vooral dankzij het initiatief van pater Jean Servais. De dorpelingen hadden de wens uitgedrukt om een kapel te bouwen ter ere van de Maagd Maria, omdat het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog was gespaard gebleven van een bombardement en omdat alle gevangenen waren teruggekeerd van deportatie. De kapel is zeer goed onderhouden en wordt nog gebruikt voor vieringen.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 15/7/2020
Datum gebeurtenis:
10/8/1943
Datum inhuldiging:
10/8/2003
Datum registratie:
21/7/2020
Locatie:
Kapel Notre-Dame du Chénel en monument crew Lancaster W4236 61 Sqn
Adres:
Rue du Chénel. De kapel staat net buiten de dorpskern van Marbehan (een deel van Habay,) op de splitsing van de Rue du Chénel en een landweg zonder naam.
Lengtegraad:
5°31’38.5″E
Breedtegraad:
49°43’55.4″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus