Gedenkplaat Amerikaanse soldaten (325 GIR, …)

Gedenkplaat voor veertien Amerikaanse soldaten, waaronder vijf inzittenden van een Jeep, die op 24 december 1944 onder vuur genomen werden door een Duitse tank.
PVT Jay Derendinger, 325th Glider Infantry Regiment (GIR,) 82nd Airborne (AB)
SGT Joseph Devahouse, 325th Glider Infantry Regiment (GIR,) 82nd Airborne (AB)
S/SGT Stephen L. Jensen, 325th Glider Infantry Regiment (GIR,) 82nd Airborne (AB)
PVT Grover D. Bower, 401th Glider Infantry Regiment (GIR,) 82nd Airborne (AB)
PFC Justus T. Schreiber, 87th Cavalry Reconnaissance Squadron (Mechanized) 7th Armored Division

De vier eerste militairen sneuvelden op 24 december 1944.
‘s Anderendaags heeft de familie Gavroye uit Regné de zwaar gewonde soldaat Schreiber gered, op gevaar van eigen leven. De twee meisjes van het gezin Gavroye hoorden in een veld het gekreun van een gewonde GI. Ze gingen hem ophalen. Het bleek te gaan om PFC Justus ‘Ted’ Schreiber, de enige overlevende van een groep Amerikanen die had geprobeerd te ontsnappen, nadat de Duitse pantsers het kruispunt van de Baraque de Fraiture hadden ingenomen (zie daarover in de database het gedenkteken voor Parker’s Crossroads.)
De meisjes verzorgden Ted, zelfs met de hulp van een Duitse hospik, die ze verschillende keren gingen halen voor medische hulp. Op de derde dag werd Justus Schreiber, die in een delirium verkeerde, door de Duitsers weggevoerd, nadat hij (hiervan zijn geen getuigen,) de rozenkrans die hij voortdurend in zijn handen had gehouden, ruilde voor een foto van de Gavroye-meisjes. De familie Gavroye hoorde later niets meer van hun beschermeling.

In 2005 keerde Peter, de zoon van Schreiber, terug naar Baraque de Fraiture, met de foto van de Gavroye-zusters. Zijn ondertussen overleden vader, had die heel zijn leven als een talisman bij zich gehouden. Peter Schreiber vond in Regné de familie Gavroye terug die het leven van zijn vader had gered.

Tijdens het bezoek aan het kruispunt Baraque de Fraiture ‘Parker Crossroads’ merkte Peter op dat de houwitser en het monument niet de eenheid weergaven waarmee zijn vader had gevochten. Er werd besloten om daar een tweede monument te plaatsen, gewijd aan de eenheden die vochten bij de Baraque de Fraiture en die niet vermeld werden op het vorige monument: het 87th Cavalry Reconnaissance Squadron (Mechanized), het 203rd Anti-Aircraft Artillery Battalion (7th Armored Division) en het 325th Glider Regiment (82nd Airborne Division.) Zo werd op zaterdag 29 september 2007 om 11 uur een tweede monument ingewijd in de Baraque de Fraiture, opgedragen aan de militairen van deze eenheden. Bij deze ceremonie waren verschillende Amerikaanse veteranen en hun families aanwezig.

In 2019 werd de oude stenen gedenkplaat in Regné vervangen door een metalen plaat. Op de vroegere plaat stond dat het ging om zestien soldaten i.p.v. veertien.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 15/7/2020
Datum gebeurtenis:
24/12/1944
Datum inhuldiging:
4/6/2011
Datum registratie:
20/7/2020
Locatie:
Gedenkplaat Amerikaanse soldaten (325 GIR, …)
Adres:
Chemin de Fraiture, Regné, Bihain
Lengtegraad:
5°46’40.0″E
Breedtegraad:
50°15’21.2″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus