CWGC Heverlee

De huidige begraafplaats in de Kerspelstraat werd in 1946 aangelegd. Voordien was er een begraafplaats aan de andere kant van de straat, die diende vooral voor de overledenen van het Brits ziekenhuis dat in de meisjesschool was gevestigd. Er zijn nu 977 graven uit de Tweede Wereldoorlog en 29 uit de Eerste Wereldoorlog.

Het is naar hier dat alle gevallen vliegeniers van het Gemenebest van “Feindfriedhof” te Brustem/Sint-Truiden gerepatrieerd werden. De meesten waren bommenwerpersbemanningen die door de acties van nachtjagers van de Limburgse basis aan hun eind kwamen. Maar ook heel wat vliegeniersgraven uit andere hoeken van het land werden naar hier overgebracht.

Heverlee is de laatste rustplaats van maar liefst drie dragers van het Victoria Cross, de hoogste Britse onderscheiding. Twee liggen in een collectief graf (6F) want ze stierven in het zelfde vliegtuig. Op 12 mei 1940 stortte Flying Officer Donald Garland zich met zijn Battle P2204 te pletter bij de brug van Veldwezelt in een ijdele poging om de Duitse opmars over het Albertkanaal te counteren. In zijn cabine zaten ook de navigator/bommenrichter Sergeant Thomas Gray en de radiotelegrafist/boordschutter, Leading Aircraftman Lawrence Reynolds. Garland en Gray kregen het Victoria Cross, Reynolds betaalde een even hoge prijs maar deze man met de laagste rang kreeg geen posthume eer. Deze twee VC’s waren de eerste die tijdens de Tweede Wereldoorlog verleend werden. Toen de moeder van Garland tijdens een investituur op Buckingham Palace het kleinood in ontvangst kreeg, wist ze niet dat Don Garland haar eerste zoon was die ze tijdens de oorlog zou verliezen. Ook zijn drie andere broers sneuvelden (zie ook Veldtwezelt).

Een andere gesneuvelde op die illustere 12de mei, die eveneens op Heverlee begraven ligt, is de 22-jarige Flying Officer Andrew McPherson (collectief graf 6F 17-19). Hij stierf aan de stuurknuppel van een Blenheim van 139 Squadron, eveneens bij de raid op de bruggen. Maar Andrew McPherson verdiende op een andere manier zijn plaats in de luchtvaargeschiedenis: op 3 september 1939, twee dagen na de oorlogsverklaring, vertrok hij met zijn Blenheim voor een verkenningsmissie naar Duitsland. Het was de allereerste oorlogsvlucht van de Royal Air Force tijdens de Tweede Wereldoorlog. En hiervoor kreeg hij ook het eerste Distinguished Flying Cross (DFC).

Flying Officer Leslie Manser (graf 7G1) was nauwelijks 20 jaar, en gezagvoerder van Manchester L7301 die tijdens de Thousand Bomber Raid op Keulen (30/31 mei 1942) bij het Limburgse Kinrooi neerstortte. De jongeman had zijn zwaar toegetakelde vliegtuig onder controle gehouden zodat zijn bemanning kon springen. Een aantal onder hen ontsnapte naar Groot-Brittannië en rapporteerden de moed van hun skipper, die hiervoor postuum de onderscheiding kreeg (zie ook Molenbeersel).

Hier liggen ook gesneuvelde bemanningsleden van de Polish Air Force:
Ludwik Karol Assman (+6 april 1942,) Zdzislaw Babraj (+6 april 1942,) Maciej Kazimierz Gorny (+28 augustus 1942,) Dominik Marian Grajnert (+6 april 1942,) Jan Tadeusz Klocek (+28 augustus 1942,) Jan Stanislaw Korepta (+28 augustus 1942,) Zygmunt Natkanski (+6 april 1942,) A Osadzinski (+6 april 1942,) Czeslaw Poniatowski (+28 augustus 1942,) Stanislaw Konrad Turski (+28 augustus 1942) en Kazimierz Ziemianski (+6 april 1942).

Beelden: © Michel Collaert, 03/04/2018
Datum registratie:
18/10/2006
Locatie:
CWGC Heverlee
Adres:
CWGC Heverlee, Bierbeekpleindreef, Heverlee, Leuven
Lengtegraad:
4°42’22.4″E
Breedtegraad:
50°50’55.6″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus