Herinneringsbord voor de bemanning van Lancaster NN775 JI-F2 514 Sqn

Op 11 november 2015 werden in de gemeente Glabbeek (tussen Tienen en Diest) drie gedenktekens onthuld voor evenveel vliegtuigen die op het grondgebied van deze gemeente neerkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de Pamelenstraat staat het gedenkteken voor de derde crash. Het gedenkteken herdenkt de bemanning van Lancaster I NN775 rompcode JI-F2 van 514 Squadron. De rompcode is een buitenbeentje. Wanneer een squadron over meer dan 26 vliegtuigen beschikte, waren de 26 letters van het alfabet niet voldoende om alle vliegtuigen te identificeren. Daarom kregen sommige vliegtuigen een ‘2’ toegevoegd aan de rompcode om hen te onderscheiden van de originele: in dit geval had het squadron op een gegeven moment een Lancaster met code JI-F en een tweede met code JI-F2. De bemanning was op 5 maart 1945 onderweg om een raffinaderij van synthetische brandstof te bombarderen in Gelsenkirchen in het Roergebied. Het was een vrij ongewone operatie aangezien ze bij dag plaatsvond; de viermotorige bommenwerpers van RAF Bomber Command hadden bijna de hele oorlog lang bij nacht geopereerd aangezien ze bij dag te kwetsbaar bleken. Maar in de eindfase van de oorlog hadden de Geallieerden het overwicht in de lucht en waagde de RAF zich ook af en toe aan operaties bij daglicht. De reden waarom deze Lancaster neer stortte is niet bekend. Het vliegtuig kwam neer in een drassige weide en een ooggetuige zag hoe het vliegtuig steil naar beneden kwam en door de natte ondergrond bijna opgeslokt werd. Op de plaats van de crash is nog steeds een duidelijk niveauverschil te zien. De volledige bemanning kwam bij de crash om het leven: F/O Holman Gordon Stanley Kerr (piloot), Sgt William Marsden (boordwerktuigkundige), F/S Sidney Smith (navigator), F/O Frank Clarke (bommenrichter), F/S Allan Olsen RAAF (radio operator), Sgt Christopher George Hogg (boordschutter), Sgt Herbert Percival Thomas (straatschutter). Ze rusten nu op het Heverlee War Cemetery.

Volgens De Standaard van 8 April 2016 (‘Wrak van neergestort vliegtuig wordt opgespoord en geborgen’ door Achiel Baeken) laat het gemeentebestuur van Glabbeek de Planehunters een vooronderzoek doen naar het wrak van de neergestorte Lancaster. In het artikel komt ook Marcel Vranckx aan het woord, een getuige van de crash.

Bericht Belga 14 november 2016:

Opgravingen Engelse bommenwerper in Glabbeek: drie lichamen geborgen

Uit het wrak van de Engelse bommenwerper die op 5 maart 1945 neerstortte in een moerassige weide in Bunsbeek (Glabbeek) en meters diep in de ondergrond verdween, zijn bij opgravingen in totaal drie lichamen geborgen. De opgravingen gingen vrijdagmorgen van start op initiatief van het gemeentebestuur van Glabbeek en werden zondag afgerond.

Het vliegtuig – een Lancaster NN775 – stortte neer nadat het samen met 170 andere bommenwerpers van de Britse Royal Air Force een bombardement had uitgevoerd op een benzineraffinaderij in het Duitse Gelsenkirchen. De 7 bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Na de crash werden indertijd vier lijken geborgen, waarvan er slechts twee werden geïdentificeerd.

Bij de opgravingen zaterdag werd het lichaam van Christopher Hogg, dat zich achteraan het vliegtuig bevond, geborgen. Zondag werd de cockpit blootgelegd en de resten van nog twee lichamen aangetroffen. Volgens de Glabbeekse burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) gaat het hier hoogstwaarschijnlijk om de Noord-Ierse piloot Holman Kerr en de 18-jarige Australische flight sergeant Allan Olsen.

Eind juni 2021 kwam uit Nederland het bericht dat de geborgen onderdelen van deze Lancaster naar het Oorlogsmuseum Overloon in Nederland verhuisden. Daar worden ze nu tentoongesteld op een licht hellend vlak uitgelegd in het silhouet van een Lancaster op de plaats waar ze zich normaal bevonden. Het is een uniek en indrukwekkend gezicht.

Beelden: © Luc Wittemans, 28/12/2015
Datum gebeurtenis:
05/03/1945
Datum inhuldiging:
11/11/2015
Datum registratie:
06/02/2016
Eigenaar:
Gemeente Glabbeek
Locatie:
Herinneringsbord voor de bemanning van Lancaster NN775 JI-F2 514 Sqn
Adres:
Pamelenstraat, Glabbeek. Komende van de N29 Tienen-Diest, voorbij de watermolen aan de linkerkant van de weg
Lengtegraad:
4°56’56.1″E
Breedtegraad:
50°51’28.9″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus