Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster III LM580 DX-L 57 Sqn

Op 21 juni 1944 vertrok Lancaster LM580 (squadron code DX-L) vanop zijn basis in East Kirby voor een missie naar Wesseling in Duitsland. Al op de heenvlucht werden ze neergeschoten maar het is nooit echt duidelijk of ze het slachtoffer werden van een Duitse nachtjager of van de flak. Die nacht gingen niet minder dan zes Lancasters van 57 Squadron RAF verloren (waarvan twee boven België). Daarbij kwamen niet minder dan 23 bemanningsleden om het leven; bovendien werden er nog eens zeven krijgsgevangen genomen. Zes kwamen met hun vliegtuig in zee terecht en konden door een reddingsboot opgepikt worden terwijl er vijf in bezet gebied terecht kwamen maar uit de handen van de Duitsers konden blijven. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van 57 Squadron RAF.
Bij de bemanning van LM580 was er één dodelijk slachtoffer, de piloot P/O Guilyn Penry Guy. De zes anderen konden het vliegtuig tijdig verlaten: Sgt Cyril C. Hatter (flight engineer), F/O Douglas A. Jennings (bommenrichter) en Sgt Grenville G. Hydes (radio operator) slaagden erin onder te duiken en naar Engeland terug te keren; F/O Victor G. Spalding (navigator), Sgt T. Alan Applegarth RCAF (boordschutter) en Sgt Eric S. Raffill (straatschutter) brachten de rest van de oorlog in gevangenschap in Duitsland door. Doug Jennings zou later over zijn tijd in de RAF en als onderduiker het boek “Jump or Die” (Tucann Books, 2005) schrijven. P/O Guy is begraven op het kerkhof van As; hij rust er naast vijf bemanningsleden van Wellington T2992 die in juli 1941 in dezelfde omgeving crashte.
De plaats waar het vliegtuig neerstortte, op een boogscheut van het station van As, werd enige tijd geleden onderzocht door Jean-Pierre Wuyts en daarbij werden nog talrijke kleine onderdelen van het vliegtuig teruggevonden. Deze onderdelen werden deels verwerkt door kunstenares Julia Berger in het gedenkteken voor piloot en bemanning. Op 19 juni 2014 had een herdenking en bloemenhulde plaats op het kerkhof van As. ’s Anderendaags werd het gedenkteken op de plaats van de crash ingehuldigd.

Van 6 tot 11 november 2014 was een delegatie van As, bestaande uit Kathleen De Cleene, schepen, en Jean-Pierre Wuyts, in gezelschap van hun respectieve families, te gast in Gowerton, Penclawdd en Swansea in Wales. Op 7 november woonden ze een herdenking bij voor de piloot van deze Lancaster, Guilyn Penry Guy, in Gowerton Comprehensive School, waar hij school liep. Ze onthulden er een gedenkteken voor hem en na de ceremonie kregen de school uit handen van Jean-Pierre Wuyts een gedenkplaat waarin, net zoals in het gedenkteken te As, onderdelen van het gecrashte vliegtuig verwerkt zijn. Op 11 november woonden ze het eerbetoon bij aan de gesneuvelden van de twee wereldoorlogen in het geboortedorp van Penry Guy, Penclawdd. Als gevolg van het bezoek is besloten verder te werken aan een culturele uitwisseling tussen de beiden gemeenschappen.

 

Begin Juli 2020 werd de station-site te As (Stationsstraat 124) opgewaardeerd met o.a. infopanelen die de geschiedenis van deze plaats vertellen. Hierin werden ook nieuwe panelen opgenomen die het verhaal in vier talen vertellen van de Lancaster LM580 DX-L en die verwijzen naar het monument vlakbij, gelegen tussen het fietsknooppunt 41 en 40. Het monument bevindt zich op wandelafstand van het treinstation dat nu een horecazaak is.

Beelden: © Bart Beckers, | © Luc Meyvis
Datum gebeurtenis:
22/06/1944
Datum inhuldiging:
20/06/2014
Datum registratie:
06/07/2014
Locatie:
Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster III LM580 DX-L 57 Sqn
Adres:
NMBS station, Stationstraat, As. De plaats van het gedenkteken kan bereikt worden door vanaf het station de blauwe bordjes richting fietsknooppunt 40 te volgen.

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus