Gedenkteken begraafplaats geallieerde bemanningen WOII

Op het domein in het midden van Fort 3 van Borsbeek staat voortaan een monument ter nagedachtenis van 230 gesneuvelde geallieerde bemanningsleden uit Wereldoorlog II. Tijdens de oorlog werden ze binnen de perimeter van het toenmalige fort met militaire eer begraven door de Duitsers, bij het gedenkteken dat de Belgen er voor de gesneuvelden van de Groote Oorlog hadden opgericht. Het fort was niet toegankelijk voor de plaatselijke bevolking, ze konden er dus niet bij om de gesneuvelden te eren.

De bemanning van een Lancaster van 51 Sqn RAF was de eerste die er op 29 juni 1943 werd begraven. De laatste begraving van een bemanningslid door de Duitsers was die van F/O William Mather van 49 Sqn RAF op 22 juni 1944.

Maar na de begraving van aircrew volgde nog die van Jack Warburton (Royal Artillery, overleden op 13 september 1944), Harold Harrington (Royal Welch Fusiliers, overleden op 11 september 44) en als afsluiter Thomas Black (Army Catering Corps, overleden op 15 september 44).
Eigenaardig genoeg geeft het begrafenisregister van de CWGC voor Warburton 11 september 1944 aan als datum van overlijden, op het Graves Concentration Report Form voor de herbegraving op het Schoonselhof staat 13 september 1944.

In 1945 werd deze tijdelijke begraafplaats ontruimd. De Britse soldaten werden overgebracht naar het ereperk op het Schoonselhof, de Amerikaanse militairen naar Neuville-en-Condroz. Sommige bemanningsleden werden gerepatrieerd. De Belg Frédéric ‘Freddy’ Boute werd naar het ereperk op de begraafplaats van Brussel in Evere overgebracht. Op 21 december 1945 was de Fort 3 begraafplaats volledig ontruimd.

Het monument is een initiatief van de Nationale Strijdersbond Borsbeek, in samenwerking met het Documentatiecentrum Borsbeek (DocC) en de gemeente.

Het is een sober maar heel mooi monument, de ontwerper speelt zeer creatief met de lichtinval.

Omwille van Corona-restricties is het monument nog niet officieel ingehuldigd.

Bronnen:
-DocC
-Erlawerk VII Antwerpen-Mortsel 1940-1944, Jean Dillen, De Krijger, Erpe, 1993
-Jean Dillen

Beelden: © Jean Dillen, 18/11/2020
Datum registratie:
20/11/2020
Locatie:
Gedenkteken begraafplaats geallieerde bemanningen WOII, Borsbeek
Adres:
Fort 3, Zoomweg. Als je de binnenplaats van Fort 3 opkomt, volg je een pad dat via een houten brug tot bij het monument komt. Op een afstand achter het monument is de locatie waar de Duitser de geallieerde aircrew begroeven in 1940-44.
Lengtegraad:
4°28’45.3″E
Breedtegraad:
51°11’07.5″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus