Graf van Sergeant George Oliver Sanford, The Parachute Regiment

Op het oude deel van het kerkhof van On, deelgemeente van Marche-en-Famenne, vonden we het eenzame graf van Sergeant George Oliver Sanford. Hij maakte deel uit van het 9th Battalion, The Parachute Regiment, en toegewezen aan de Britse 6th Airborne Division.

De 6th Airborne had strijd geleverd in Normandië tot eind augustus 1944 en werd in september terug naar Engeland gehaald voor een rustperiode. Op 20 december kregen ze het bevel om naar het vasteland terug te keren en vanaf 26 december werden ze ingezet in de strijd om de Ardennen. Aanvankelijk werden ze langs de Maas klaar gehouden om een eventueel Duits bruggenhoofd te counteren maar toen het duidelijk werd dat de Duitse aanval over zijn hoogtepunt heen was, kregen ze een offensieve rol. Ze werden ingezet in de streek van Rochefort, Grupont en Bure.

Vooral in Bure werd er van 3 tot 5 januari hevig strijd geleverd en leed het 13th Lancashire Battalion van de 6th Airborne grote verliezen (zie gedenkteken te Bure in de database). De gesneuvelden van het 13th werden aanvankelijk rond de kerk van Bure begraven maar later naar het CWGC kerkhof van Hotton overgebracht. In tegenstelling daarmee is Sergeant George Sanford, die sneuvelde op 5 januari 1945, nog steeds als enige Commonwealth-militair begraven op het kerkhof van On. De omstandigheden van zijn dood zijn onbekend.

Beelden: © Luc Wittemans 10/11/2020
Datum gebeurtenis:
05/01/1945
Datum registratie:
02/12/2020
Eigenaar:
CWGC
Locatie:
Graf van Sergeant George Oliver Sanford, The Parachute Regiment
Adres:
Rue des Forgerons, On, Marche-en-Famenne
Lengtegraad:
5°17’28.8″E
Breedtegraad:
50°10’20.2″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus