Monument met o.a. namen van Desiré Verbraeck en F/O Albert Herreman

Op de begraafplaats aan de Dijkstraat/Groenstraat, op het ereperk, staat een monument waarop de namen van Désiré Verbraeck en Albert Herreman staan vermeld.

Désiré Verbraeck vloog bij de Militaire Luchtvaart tussen de wereldoorlogen. Hij was een van de Belgische piloten die er op 11 mei 1940 met hun Fairey Battle op uitgezonden werden om de bruggen van Veldwezelt te bombarderen. Zijn Battle werd neergeschoten door twee Duitse bommenwerpers waardoor hij een noodlanding moest maken in Lebbeke. Hij ontsnapte vanuit Zuid Frankrijk samen met Georges Reuter aan boord van Stampe & Vertongen SV-4 naar Portugal. Vandaar ging het naar Belgisch Congo vanwaar hij dienst nam in de Royal Air Force. Zijn strijdtoneel was vooral de woestijn van Noord Afrika en de Middellandse Zee. Hij sneuvelde op 22 november 1941 bij een bombardement van het vliegveld waar hij gebaseerd was. Hij heeft geen gekend graf.

Albert ‘Bertje’ Herreman was leerling-piloot toen de oorlog uitbrak. Hij maakte zijn opleiding in Groot-Brittannië af en kwam uiteindelijk in 350 Squadron terecht. Hij kwam om het leven toen zijn Spitfire Vb BM363 in vlucht in botsing kwam met een Martin Marauder.

Albert Herreman speelde voetbal bij SV Oudenaarde. Daarom staat zijn naam ook vermeld op de gedenkplaat aan de ingang van het Burgemeester Thienpontstadium aan de Prins Leopoldstraat.

Beelden: © Georges Lecomte, 26/01/2008
Datum registratie:
31/05/2008
Eigenaar:
Stad
Locatie:
Monument met o.a. namen van Desiré Verbraeck en F/O Albert Herreman
Adres:
Ereperk van de stedelijke begraafplaats, Groenstraat, Oudenaarde
Lengtegraad:
3°36’34.0″E
Breedtegraad:
50°50’57.1″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus