Graf van Sgt Reginald S. Dodds, Bristol Fighter F2241 20 Sqn

Tegen de muur van de begraafplaats van Vogenée ligt het graf van Sgt Reginald Stevenson Dodds (20 Squadron). Hij kwam om het leven op 10 november 1918. Volgens oude foto’s bevond zich een schroef achter de grafsteen, die is blijkbaar verwijderd. Sgt Dodds werd ernstig gewond bij een luchtgevecht, zijn piloot kon het toestel toch neerzetten maar Dodds overleed aan zijn verwondingen. Volgens onderzoek gedaan door André Lépine van de Geschiedkundige kring van Cerfontaine kreeg de Belgische familie die Dodds had verzorgd van zijn ouders als attentie een theeservies.
20 Squadron was op dat moment gebaseerd op het vliegveld ‘Iris Farm’, op het gehucht Clary, ongeveer 15 km ZW van Cambrai in Frankrijk. Sgt Dodds en zijn piloot Lt E A C Britton maakten deel uit van een formatie van Bristol Fighters die op de voorlaatste dag van de Eerste Wereldoorlog in de omgeving van Charleroi slaags raakten met een groot aantal Duitse Fokker D.VIIs. Twee Britse vliegtuigen werden neergeschoten; de Britten claimden vier Fokkers als neergeschoten. Bij de twee Britse slachtoffers was het vliegtuig van Britton en Dodds, serial F2241; ze waren samen met de andere RAF bemanning waarschijnlijk de laatste RAF-piloten en bemanningsleden die het einde van de Eerste Wereldoorlog niet haalden. Britton kon nog een noodlanding maken en werd krijgsgevangen genomen maar met wat hulp van burgers en verkleed als vrouw kon hij ontsnappen. Voor Reginald Stevenson Dodds kon geen hulp meer baten. De ander bemanning is in Doornik begraven. Hun verhaal is beschreven in het boek ‘Squadrons et Jastas dans le ciel de la Wallonie occidentale’ van Jacques De Ceuninck.
Een Brit die in de omgeving woont, bezoekt het graf regelmatig en maakt de omgeving en de grafsteen ook schoon. Volgens berichten op een internet-forum zou in 2018, op de 100ste verjaardag van de dood van Sgt Dodds, voor de eerste maal een herdenking gehouden worden.
Zie ook de info in het boek ‘Les Géants de Morville’ van Nicolas Clinaz, p. 77.
Beelden: © Frans Van Humbeek, 12/04/2018 | © Frans Van Humbeek, 26/11/2020
Datum gebeurtenis:
10/11/1918
Datum registratie:
11/08/2006
Locatie:
Graf van Sgt Reginald S. Dodds, Bristol Fighter F2241 20 Sqn
Adres:
Begraafplaats Rue de Silenrieux, nabij kruising met de Rue de Daussois, Vogenée, Walcourt
Lengtegraad:
4°26’48.0″E
Breedtegraad:
50°14’19.3″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus