Gedenkplaat voor de oprichters van ontsnappingslijn Comète, Andrée en Frédéric De Jongh

Op 18 okt 2008 werd door Lt Gen Vl Gerard Van Caelenberge en een delegatie van civiele en militaire genodigden hulde gebracht aan de oprichters van de ontsnappingsroute Comète. Hier woonde tot 1978 de familie Frédéric en Alice De Jongh en hun dochters Suzanne en Andrée. Andrée (1916-2007) bijgenaamd Dédée, richtte in 1941 Comète op. Ze werd bijgestaan door haar vader Frédéric, gefusilleerd door de nazi’s te Parijs in 1944 en door meer dan tweeduizend helpers.

Bron: www.schaerbeek.be
Op initiatief van de Schaarbeekse schepen Bernard GUILLAUME, en in samenwerking met de vereniging Comète Kinship Belgium, vertegenwoordigd door gravin Brigitte d’Oultremont, vond op zaterdag 18 oktober 2008 een plechtigheid plaats ter herdenking van gravin Andrée De Jongh, oprichtster van het Comète-netwerk.

Op haar geboortehuis in de Emile Verhaerenlaan 73 werd een gedenkplaat ter ere van deze grote verzetsstrijdster aangebracht en onthuld door waarnemend burgemeester mevrouw Jodogne en de heer Guillaume, schepen van burgerlijke stand en patriottische manifestaties. Leden van tal van delegaties waarvoor zij zich heeft ingezet, waren zaterdag aanwezig uit dankbaarheid dat zij tijdens de laatste wereldoorlog het leven van meer dan zevenhonderd piloten en verzetsstrijders heeft gered. Mevrouw De Jongh was niet alleen de oprichtster van het netwerk maar zette ook herhaaldelijk haar eigen leven op het spel door deze mannen zelf door de Pyreneeën te loodsen zodat ze naar hun vaderland konden terugkeren.

Tal van hooggeplaatste personen – de vertegenwoordiger van de minister van defensie en verschillende buitenlandse militaire attachés – luisterden de plechtigheid op met hun aanwezigheid. De ceremonie werd gevolgd door meer dan tweehonderd personen en werd afgerond met een receptie in het Gemeentehuis.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 30/01/2016
Datum gebeurtenis:
1941, 1945
Datum inhuldiging:
18/10/2008
Datum registratie:
08/11/2008
Locatie:
Gedenkplaat voor de oprichters van ontsnappingslijn Comète, Andrée en Frédéric De Jongh
Adres:
Emile Verhaerenlaan 73, Schaarbeek
Lengtegraad:
4°22’55.2″E
Breedtegraad:
50°52’27.1″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus