Open Atelier bij Kurt Basslé

201512_BAS1_FVH_.jpg

Brugge, 27 november 2015. Eind november was het atelier van Kurt Basslé vier dagen geopend voor het publiek. Tijdens zijn opendeurdagen gingen we een kijkje nemen en we maakten een babbel met de kunstenaar.

In het atelier, in de tuin van zijn woning in de Daverlostraat in Assebroek (Brugge), stelde Kurt zijn werken tentoon, vooral schilderijen van vliegtuigen (airbrush en olieverf op doek) en reproducties van zijn eigen werken. Hij gaf demonstraties en uitleg over airbrush, dat alles bij een natje en een droogje.

Kurt Basslé bij een van zijn werken. Boven het vliegveld van Sint-Denijs-Westrem anno 1948 vliegen een F-16 en een Spitfire van het 349 Sqn. Bezoekers van het voormalige vliegveld herkennen de ondertussen gesloopte bar Derby, rechts onderaan.

Kurt (51) had ik enkele jaren geleden al ontmoet. Hij vertelde mij toen dat hij van kindsbeen af bezig was met tekenen. De techniek van het airbrushen begon hij zo’n vijfentwintig jaar geleden te gebruiken. Het was de tijd waarin het trendy was om met een wagen voorzien van een flashy kunstwerk op de motorkap, rond te rijden. Bij zijn eerste testen met het airbrushen zorgde een goed opgeblazen autoband voor de nodige lucht, daarna kwam al snel de compressor die 2,5 kilo druk levert voor het airbrush pistool. Bij airbrushen wordt lucht onder druk gemengd met vloeibare verf. De verhouding lucht/verf wordt permanent gewijzigd. Ook de afstand van het pistool tot het papier of de snelheid waarmee de kunstenaar het pistool hanteert, bepalen het uiteindelijke resultaat.

Bij airbrushen wordt lucht onder druk (blauw) gemengd met verf (rood.) Met een knop op het verfpistool verandert Kurt het lucht- en verfdebiet. 

Een bezoek aan het legendarische Duxford was voor Kurt de aanleiding om te beginnen met zijn luchtvaartwerken. Voor hij aan zo’n airbrush begint, wordt een historische studie gemaakt zodat alles zo correct mogelijk wordt weergegeven. Hij verdiept zich in alle details van het vliegtuig en de omgeving.

Kurt: “Nadat alle research is afgewerkt sta ik al gauw 80 uur te airbrushen voor het kunstwerk is afgewerkt. Veel is afhankelijk van de achtergrond, een blauwe hemel vraagt natuurlijk minder schildertalent dan een pittoresk dorp in de achtergrond.”

Kurt: “Tegenwoordig kan er heel veel –en snel– met de computer getekend worden. Als bezoekers mijn werken zien, vragen ze zich dikwijls af of het geen computertekeningen zijn. Een niet geoefend oog ziet soms geen verschil. Sinds kort ben ik meer aan het werken met olieverf, dat is niet na te bootsen door een of ander computerprogramma. De verf ligt dan dikker op het doek, het oogt artistieker en ambachtelijk. Eerst probeerde ik nog te schilderen op een grovere papiersoort, maar werken op doek ligt mij toch beter. Olieverfschilderijen worden doorgaans beter naar waarde geschat, alhoewel een airbrush minstens evenveel talent vraagt.”

De perfectie tijdens het airbrushen heeft Kurt aangescherpt door de modelbouw. In zijn atelier staan verschillende diorama’s, ondermeer deze van een Mustang in een werkplaats.

Diorama van de Bristol Beaufighter van F/O Charles Delcour (272 Sqn RAF,) teruggekeerd naar de thuisbais Ta’ Qali (Malta) na een raid op Sousse, een stad in het oosten van Tunesië.

De Bruggeling creëert ook heel wat kunstwerken op bestelling, voorbeelden hingen er genoeg tijdens de opendeurdagen. In opdracht van Werkgroep Ursel maakte Kurt Basslé in 2015 een olieverfschilderij waarop twee Typhoons van 164 en 609 RAF Sqn Ursel B67 overvliegen. Het werk toont verleden en heden, de Typhoons overvliegen immers het monument dat voor B67 in juni 2014 werd ingehuldigd tijdens het luchtvaartevenement Vervlogen Meetjesland. Het winnende team van de International Search & Rescue Meet Koksijde 2010, het Escadron d’Hélicoptères Pyrénées, kreeg als hoofdtrofee een airbrush van een Belgische Sea King boven zee, met het SAR-logo afgebeeld op het strand.

Kurt: “In maart 2010 haalde ik mijn ULM-brevet. Na een druk weekend kan ik echt genieten van een rustige vlucht in de Ikarus C42. Sinds ik vlieg bekijk ik mijn werken ook op een andere manier, meer vanuit het oogpunt van een piloot. Ik ben lid van de West Aviation Club in Koksijde (www.westaviationclub.be). Daar heb ik de kans gekregen om het interieur van het clubhouse op te frissen met een van mijn werken. Deze keer koos ik voor een gedurfder ontwerp. Ik schilderde de wolken met in de verte een Mustang. Het is precies het beeld dat een piloot heeft vanuit zijn cockpit. Als een bezoeker het clubhuis betreedt waant hij zich direct in een cockpit boven het wolkendek.”

In Groot-Brittannië zou Kurt zeker een eervolle plaats verdienen in de selecte Guild of Aviation Artists. Maar toch wil Kurt eerder wat afstand nemen van hun weinig vernieuwende manier van werken en eerder zijn eigen ervaring, de vrijheid van het vliegen, op een persoonlijkere en creatievere manier aan het doek toevertrouwen.

Kurt Basslé schakelt meer over van airbrush naar olieverf, voorbeelden van olieverfschilderijen stonden tentoongesteld tijdens de opendeurdagen.

Redenen genoeg dus om onze eigen Belgische luchtvaartkunstenaar een duwtje in de rug te geven. Aangezien Kurt wat plaats wou maken in zijn kasten, zijn de schilderijen en printen aan een zeer voordelige prijs te bekomen. Of wil je een kunstwerk laten afbeelden op een muur? Wie nog op zoek is naar een eindejaarscadeau kan in zijn schildersatelier terecht.

Kurt Basslé, gsm 0497 30 84 70, aviationartbassle@scarlet.be

Frans Van Humbeek

Foto’s: Tom Brinckman

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus