Burgers Jan Vleeshouwers en Charlotta Wouters op monument Wereldoorlogen, Drongen

Op het gedenkteken voor de gesneuvelden en slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog staan ook de namen Jan Vleeshouwers en Charlotta Wouters, onderwijzer en onderwijzeres van de plaatselijke lagere school. Het echtpaar kwam om toen een Duits vliegtuig in de nacht van 31 juli op 1 augustus 1918 op het schoolhuis viel.

Een Duits vliegtuig dat terugkeerde van een verkenning boven het westfront of van een bomdropping boven Engeland of Frankrijk, en de daling inzette om te landen op het toenmalige vliegveld op de Vliegpleinkouter nabij Drongen-Mariakerke, boorde zich rond 23.45 uur in hun slaapkamer. Hoofdonderwijzer Jan Vleeshouwers (48 jaar), zijn vrouw onderwijzeres Charlotte Wouters (54 jaar) en de piloot waren op slag dood.

Het huis stond meteen in lichterlaaie. De kinderen, van wie er zes van de acht thuis waren, werden gered door onder meer Duitse soldaten die in het huis waren ingekwartierd. De ouders werden begraven op het kerkhof in Drongen-Centrum (aan de huidige Antoon Catriestraat.) Deze begraafplaats werd later geruimd en vervangen door het huidige kerkhof aan de Mariakerksesteenweg. Hun stoffelijk overschot werd echter niet overgebracht.

In 2018, honderd jaar na datum, herdachten 70 nabestaanden het onderwijskoppel Jan Vleeshouwers en Charlotte Wouters nog met een bloemenhulde aan dit oorlogsmonument.

Dank aan Filip Vleeshouwers voor de informatie (zie ook zijn artikel op www.hangarflying.be)

Beelden: © Frans Van Humbeek, 1/2/2024
Datum gebeurtenis:
1/8/1918
Datum registratie:
4/2/2024
Locatie:
Burgers Jan Vleeshouwers en Charlotta Wouters op monument Wereldoorlogen, Drongen
Adres:
Drongenplein, voor de Oude Abdij
Lengtegraad:
3°39’45.4″E
Breedtegraad:
51°03’00.4″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus