Bois de la Paix

Ten noorden van Bizory, een gehucht van Bastogne, ligt het Bois de la Paix (Vredesbos, Woods of Peace), een aangeplant bos dat een herdenkingsplaats vormt voor de Slag om de Ardennen (Battle of the Bulge). Het bos is een eerbetoon aan de burgers en militairen die hebben gestreden voor onze vrijheid. Het is een plaats om tot rust te komen, een oord van reflectie.

Het bos is in 1994 officieel ingehuldigd ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Slag om de Ardennen. Op een oppervlakte van 3 ha staan zo’n 4.000 bomen, enkel soorten die te vinden in de omgeving van Bastogne. Vanuit de lucht gezien zijn de bomen aangeplant in de vorm van het ‘moeder en kind’-embleem van Unicef, het symbool van menselijke tederheid. Heel wat kinderen en jongeren hebben meegewerkt aan de realisatie van het Bois de la Paix.

Het bos vormt niet alleen een herdenkingsplaats voor het Ardennenoffensief.
Vier dagen na de schietpartij in de school van Newtown (Connecticut, USA) op 14 december 2012, werd hier in het Bois de la Paix door Benoît Lutgen, burgemeester van Bastogne, hulde gebracht aan de slachtoffers. In aanwezigheid van Howard Gutman, toen de Amerikaanse ambassadeur in België, werd voor ieder slachtoffer een eik aangeplant. Bastogne wou nogmaals de sterke banden en de solidariteit met het Amerikaanse volk benadrukken.

Aan Amerikaanse veteranen die terugkeren naar Bastogne wordt gevraagd om een plaatje met hun naam en eenheid bij een boom te plaatsen. Er staan heel wat informatieborden op deze site, onder meer een bord waar de namen op te lezen staan van de veteranen waarvoor een boom werd gepland, samen met de precieze locatie. U zal merken dat er heel wat Airborne-veteranen het Bois de la Paix hebben bezocht.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 20/07/2019
Datum inhuldiging:
11/06/1994
Datum registratie:
27/11/2019
Eigenaar:
Bastogne
Locatie:
Bois de la Paix
Adres:
Bizory, er staan duidelijke borden die de precieze locatie aangeven. Parking ongeveer 100 meter van de ingang van het bos.

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus