Belgisch militair perk op de gemeentelijke begraafplaats van Duinkerke

Na de terugtrekking achter de IJzer in 1914 organiseerde het Belgische Leger zich deels in het onbezette België en deels in Frankrijk. Naast de Belgische militair hospitalen in De Panne, Hoogstade en Adinkerke, werden ook Belgische zieken en gewonden verzorgd in o.a. het militair hospitaal Rösendael van Duinkerke in Frankrijk. Het mag dan ook niet verwonderen dat op de gemeentelijke begraafplaats van Duinkerke nog steeds 122 Belgische militairen begraven liggen. Vier van hen dienden in de Belgische Militaire Luchtvaart.

Joseph Baudouin Henri Denecker, geboren te Brugge op 7 augustus 1884, overleden de Duinkerke op 11 september 1917. Joseph Denecker was Soldaat 2e Klas, motorrijder bij het 4e Smaldeel van de Militaire Luchtvaart. Hij overleed aan de verwondingen opgelopen bij een bombardement. Hij rust in graf nummer 35.

Oscar Emile Geldhof, geboren te Staden op 14 januari 1898, overleden in het Rösendael hospitaal op 21 januari 1919. Volgens sommige bronnen was Oscar Geldhof een piloot maar dit lijkt onwaarschijnlijk. Hij was Soldaat 2e Klas en maakte deel uit van de Militaire Luchtvaart. Volgens een bron overleed op dezelfde dag ook Cyrille Geldhof, eveneens afkomstig uit Staden en begraven op dezelfde begraafplaats, mogelijk een familielid. Oscar Geldhof rust in graf nummer 11.

Oscar Albert Migom, geboren te Ieper op 10 februari 1893, overleden in het Rösendael hospitaal op 19 november 1914 aan de gevolgen van tyfus. Hij was Soldaat 2e Klas en behoorde tot het 3e Smaldeel van de Militaire Luchtvaart. Afhankelijk van de bron rust hij in graf nummer 46 of nummer 49. Bij ons bezoek in mei 2022 was het graf 46 naamloos (of was het naamplaatje verdwenen). Het is pas achteraf dat we ook verwijzing vonden naar graf 49 (niet gecontroleerd bij ons bezoek).

Albert Joseph Santermans, geboren te Wellen op 26 november 1886, overleden te Duinkerke op 22 december 1914. Albert Santermans was soldaat bij het 3e Smaldeel van de Militaire Luchtvaart. Hij had zich gemeld als oorlogsvrijwilliger, samen het zijn drie broers.

Op 21 december 1914 maakte Luitenant François Dechamps, een van onze vooroorlogse piloten, en waarnemer Luitenant Florent Noirsin een noodlanding bij Ghyvelde na een bombardementsopdracht. De landing zelf was succesvol maar bij het uitladen van de twee resterende bommen liep het mis: Dechamps gaf een van de bommen aan Santermans die de bom liet vallen waarop die tot ontploffing kwam. Piloot Lt Dechamps, waarnemer Lt Noirsin en Soldaat Santermans werden zwaar gewond. Daarnaast vielen er blijkbaar nog een vijftiental dodelijke slachtoffers bij de omstaanders. Santermans werd in allerijl naar het militair hospitaal in Malo-les-Bains (wijk van Duinkerke) gebracht waar hij ’s anderendaags overleed. Hij rust in graf nummer 35, een graf met vier namen van gesneuvelden.

Een ander slachtoffer van deze ontploffing was Soldaat Ferdinand Bisiau, begraven op de begraafplaats van Boussu. Lt Dechamps, overleed op 24 december 1914 aan boord van het hospitaalschip SS Stad Antwerpen, hij rust op de begraafplaats van Vorst.

De gemeentelijke begraafplaats van Duinkerke is tamelijk groot en opgedeeld in verschillende vakken. Het Belgische militaire perk is te vinden rechts van de hoofdingang naast het kleine Commonwealth-perk. Er is een veel groter Commonwealth-perk aan de linkerkant, wat voor verwarring kan zorgen.

Beelden: © Luc Wittemans 25/05/2022
Datum registratie:
28/05/2022
Locatie:
Belgisch militair perk op de gemeentelijke begraafplaats van Duinkerke
Adres:
Cimetière municipale, hoek Route de Furnes en Route de Steendam, Dunkerque
Lengtegraad:
2°23’11.8″E
Breedtegraad:
51°01’41.6″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus