Above Ypres

Denekc2_menen4.jpg

Grimbergen, 25 oktober 2013. Van auteur Bernard Deneckere verscheen in juni ‘Above Ypres. The German Air Force in Flanders 1914-1918’. Het boek verhaalt gedetailleerd de groei en teloorgang van de vliegende eenheden van het Duitse leger actief in Vlaanderen. Deneckere schrijft zowel over de vliegtuigen, vliegvelden, tactieken als belangrijkste gevechten.

In het boek staan veel foto’s die duidelijk voor het eerst zijn gepubliceerd. Deneckere kan beroep doen op een hele schare correspondenten die ook al allemaal hun sporen hebben verdiend in het onderzoek over de luchtoorlog in WO1: Rick Duiven, Wim Martens, Mike O’Connor,… om er lukraak enkele te noemen. Schitterende foto’s werden vaak afgedrukt op een dubbele bladzijde, zoals bijvoorbeeld het beeld van een Duitse Aviatik van Feldflieger-Abteilung 6 voor een boerderij op het vliegveld van Rumbeke. Maar ook de kleinere foto’s zijn doorgaans uniek, zoals vb. het tot landen gedwongen prototype van de Britse DH2 op het vliegveld van Moorsele. Overal zijn de bronnen vermeld. Omdat sommige leveranciers van foto’s anoniem wouden blijven, staan soms fictieve namen onder enkele beelden (Collection Plane, …)

De doorsnee luchtvaartliefhebber zal het met mij eens zijn dat de nomenclatuur van Duitse vliegeenheden, organigrammen, militaire graden of vliegtuigtypes niet zo eenvoudig is. Deneckere maakte gebruik van zeer overzichtelijke tabellen. De gevechten rond Ieper, in de lucht of op de grond, worden dan nog eens gesitueerd op overzichtelijke plattegronden.

De luchtstrijdkrachten hebben tijdens de strijd boven Ieper een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Aanvankelijk communiceerden piloten met gebarentaal of seinen, in 1916 maakten beide partijen al gebruik van draadloze verbindingen. Ook de bewapening evolueerde razendsnel, van het vanuit de cockpit schieten met handvuurwapen, over de installatie van metalen plaatsjes die de kogels op de schroef afweerden (deflectorplaatjes) tot de met de motoren gesynchroniseerde wapens.  We lezen verhalen over de eerste draadloze communicatie met piloten en over de FFA’s (Feldflieger-Abteilung) die de eerste luchtfoto’s maakten van de Groote Oorlog.

Heel wat persoonlijke getuigenissen maken het boek zeer leesbaar, zoals het verhoor van een bemanning van een watervliegtuig dat een noodlanding had moeten maken voor Nieuwpoort en door een Frans schip was opgepakt. De getuigenissen van luchtgevechten zijn soms beklijvend. Natuurlijk kon ook de verklaring van de Duitse infanterist die het neergehaalde vliegtuig van Georges Guynemer had gevonden niet ontbreken. Maar zelfs met deze getuigenis blijft de mythe rond Guynemer ongetwijfeld voortbestaan.

In 1917 bouwden de Duitsers meer dan 30 nieuwe vliegvelden, die allemaal een belangrijke functie vervulden in de strijd om Ieper. Weer verblijdt de auteur ons met tabellen, deze keer van de eenheden die er gevestigd waren en de periode van bezetting. Ook de basissen voor de watervliegtuigen komen aan bod, nl. Flandern I (Zeebrugge, ‘the jewel of Flanders Marine Corps’) en Flandern II (Oostende.)  Zij die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van vliegvelden zullen dit nieuwste boek van Deneckere zeker weten te waarderen.

LVG CII landend op Flugplatz Coucou in de Menense Koekuit-wijk. (Archief Bernard Deneckere)

Historicus Bernard Deneckere woont in Lendelede en behaalde een Master in de Geschiedenis (KUL). Hij is werkzaam als leerkracht in Wervik en Kortemark. Al meer dan twintig jaar bestudeert hij de luchtoorlog boven Vlaanderen in de periode 1914-1918. Dit is zijn derde boek over de luchtoorlog in de Eerste Wereldoorlog. Eerder schreef hij ‘Luchtoorlog boven België – 1914’ en ook ‘Luchtoorlog boven West-Vlaanderen in 1914-1918.’ Ook dat zijn zeer goed gedocumenteerde standaardwerken die niet op uw boekenplank mogen ontbreken. Deneckere draaide in 2005 ook ‘Airbattle 1917,’ een twaalf minuten durende documentaire voor het Memorial Museum Passchendalee in Zonnebeke (www.passchendaele.be).

In tegenstelling tot de twee andere boeken verschijnt deze publicatie in het Engels. Natuurlijk speelt de auteur daarmee in op de toenemende buitenlandse belangstelling voor de herdenking van de Groote Oorlog. Deneckere: “Doordat het boek pas in juli op de markt kwam heb ik nog geen zicht op het verkoopssucces. Wel weet ik dat het al op Australische en Amerikaanse boekenplanken rust en dat men erg enthousiast is. Buitenlandse besprekingen van het boek staan in Over The Front en Das Propellerblatt. Hier nog een Australische reactie van op een forum: « Oh no! Looks like another must have” “ We sluiten ons aan bij de mening van onze tegenvoeters. Doorgronde research, prachtig boek.

Info: Deneckere@hotmail.com

Hardback, A4, 164 blz. Een uitgave van FireStep Press (www.firesteppublishing.com)
ISBN 978-1-908487-30-8. Prijs met verzendingskosten (in kartonnen doos): 35 euro. IBAN BE83 0015 2349 3215.

Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus