Voorstelling 100 Vliegtuigen

TBR100boek01.jpg

Roeselare, 26 november 2011. Auteur Guido Bouckaert stelde vandaag in boekhandel De Zondvloed in Roeselare zijn nieuwste creatie voor, ‘Onderweg in 100 vliegtuigen’. Hangar Flying ging het glas heffen op de geboorte van dit fraaie werkstuk.

Ir. Ivan Becuwe (opleidingshoofd luchtvaart KHBO/VLOC) zorgde voor het welkomstwoord. Ivan: “Ik schreef wel technische handboeken maar eigenlijk is het Guido die mij leerde schrijven. Ook de perfecte foto’s uit zijn archief heb ik altijd mogen gebruiken. In dit boek ‘Onderweg in 100 vliegtuigen’ pende Guido een levensavontuur neer. Toch was ik nog een tikkeltje ontgoocheld. Ik meende immers dat Guido geboren was in een vliegtuig, nu las ik dat hij al vijf maanden was toen hij voor het eerst in een vliegtuig zat.”

De voorstelling vond plaats in boekhandel De Zondvloed in Roeselare. Het is een gezellig bookshop annex tentoonstellingsruimte die de lezers kan charmeren.

Er waren heel wat geïnteresseerden naar Roeselare gekomen om te genieten van deze aangename boekvoorstelling. Guido dankte er uitgebreid zijn medewerkers. Het is al zijn derde boek dat door Hans Couckuyt in een prima lay-out wordt gegoten. Jan Vanhulle leverde haarscherpe foto’s, die waren in groot formaat te bewonderen in een tentoonstellingsruimte achter de boekhandel. Ook Kristof Vandermoere leverde beelden. Guido: “Kristof is een bijzonder stille jongen. Je ziet en je hoort hem niet, vooral niet als het tijd is om naar huis te vliegen. Je moet hem gaan zoeken en dat is dan altijd midden de vliegtuigen die hij met z’n camera gestaag eer aandoet.” Ook fotograaf Tom Brinckman leverde een mooie bijdrage. De echtgenote van Guido verzorgde de administratieve kant van de boekvoorstelling, een perfect team. Guido: “En zoals steeds weer, dank U Christine, voor zo’n mooi leven samen.”

Guido met een maquette van het honderdste vliegtuig waarmee hij meevloog. Dankzij de steun van Carl Legain en Abelag kreeg hij een zitje in de Cessna Citation CJ3 OO-LIE.

Bij het lezen van het boek viel het me op dat er soms heel persoonlijke noten in de tekst zijn verwerkt, dat is een gedurfde keuze. Tussen de gevlogen vliegtuigen zitten vele pareltjes: Sud Aviation Caravelle, Junkers Ju 52/3m, Grumann Tracker, Pitts S2A, Ercoupe, … om maar enkele van mijn favorieten te noemen.

Ook Frans Bouckaert, de vader van Guido, was aanwezig, iemand waarvoor de auteur een enorme bewondering koestert. Het is zijn vader die Guido als peuter onderdompelde in de luchtvaart. Guido: “De piloten die met mij hebben gevlogen, al mijn dank. Zeer zeker mijn papa, eeuwige copiloot in die dagen en, jawel, vliegtuigbouwer. Dirk Van de Ginste die vanavond nog komt binnenwaaien, was en is een zeer kundig vlieger die mij tot ver buiten de grenzen bracht. Ook Guy Van den Bossche is hier aanwezig. Guy las reeds mijn vliegverhalen toen hij nog in korte broek rondliep. En Hugo Verledens. Een man van alle expertise. Aan Hugo mag je alles vragen, ook en vooral als het over vliegen gaat. Een spandoek met daarop “Christine, I love you”, … hij trekt het door de lucht in het mooiste vliegtuig van het land, zijn Kellogs-Cessna.

Ook Star Alliance blijf ik dankbaar. Zij hebben de reis van mijn leven geregeld, deze van Rond de Wereld in dik ’n dozijn verkeersvliegtuigen. Ik dank Carl Legein, vliegtuigbrooker en ook Abelag, premier private jet services. Het zal mij mijn leven lang bijblijven deze vluchten en ik ben blij met de wijze waarop deze herinneringen nu gestaafd staan in dit boek.

Ik dank ook de dames die veel te veel op de achtergrond blijven. Laatst sprak ik met Frans Van Humbeek namens Hangar Flying voor de leden van Vliegclub Grimbergen. In de zaal met bijna zeventig man zaten slechts twee dames. Ik blijf het herhalen in mijn artikels. Waar blijven de dames-piloten in de vrijetijdsvliegerij? Maar de toekomst is al onder ons. Alle kleinkinderen die tot op heden in onze familie zijn geboren, zijn allemaal meisjes: Nel, Asa en Lucy. Kom op, meiden. Fly like an eagle.

Guido met zijn boek in de expositie waar Jan Vanhulle zijn foto’s op groot formaat tentoonstelde.

Bijzonder graag loof ik Joke Devos, mijn secretaresse en webmaster. Ook dank ik Veerle Coussée, de mevrouw van spelling op z’n best. Ook mijnheer Bouljon is er vandaag bij. Hij heeft mij de liefde voor de Nederlandse taal als heldere soep opgelepeld. Dank aan Geert Braekevelt, hier aanwezig, die dit boek wel heel bijzonder mooi heeft gedrukt. “

Gezien de beperkte oplage neemt u best eerst contact op met guido@hangarflying.be alvorens het boek te bestellen. Het kost 38 euro (46 euro inclusief aangetekende verzending), te storten op rekeningnummer 000-1148098-06.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Tom Brinckman

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus