Het Open Belgisch Kampioenschap Zweefvliegen 2011

_D3D0218.jpg

Saint-Hubert, 29 mei 2011. Na het succes van de edities van 2005, 2006, 2008, 2009 en 2010 organiseerde het Centre National de Vol à Voile (CNVV) ook dit jaar het Open Belgisch Kampioenschap Zweefvliegen. Dit kampioenschap vond plaats van 21 t.e.m. 29 mei op het vliegveld van Saint-Hubert. Het CNVV wordt hiervoor bijgestaan en ondersteund door twee andere clubs van het platform van Saint-Hubert, namelijk de l’Aeroclub Universitaire de Louvain (ACUL) en de Aéroclub des Ardennes (ACA). Hangar Flying ging kijken naar de prijsuitreiking.

In het Open (ook toegelaten voor buitenlanders) Belgisch Kampioenschap Zweefvliegen 2011 zijn er 3 klassen voorzien, nl. de 15 meter klasse (zwevers met een vleugelspanwijdte van 15 m), de club klasse (zwevers die voornamelijk in de clubs gevlogen worden) en de open klasse (hier staat open voor onbeperkte vleugelspanwijdte, op het ogenblik zelfs tot 30 m spanwijdte).
Er werd slechts een onofficiële uitslag bekend gemaakt in de club klasse omdat hierin onvoldoende deelnemers opdaagden. Rik Vanden Boer werd derde, Stijn Vanden Boer kwam op de tweede plaats en Pieter Lievens behaalde de eerste plaats.
Veel belangstelling voor de prijsuitreiking in Saint-Hubert. In totaal werden tijdens het kampioenschap 51.200 kilometer afgelegd, bijna een vijfde meer dan de omtrek van onze planeet (40.100 km).  Er deden 43 piloten mee (5 club, 17 open en 21 15 meter klasse).

CNVV
Door zijn boeiend verleden en zijn ervaring in de opleiding en de verdere vorming van zweefvliegpiloten is het CNVV (www.cnvv.be) een uitstekende club om dit kampioenschap te organiseren. Het CNVV is de belangrijkste zweefvliegorganisatie in het Franstalige landsgedeelte. Met haar dertien zweefvliegtuigen (waarvan zes tweezitters en zeven eenzitters, zowel voor basisopleiding als voor vervolmaking), twee motorzweefvliegtuigen, vier sleepvliegtuigen en een simulator, beschikt het CNVV over de meeste omvangrijke vloot van België.

In het ‘Open Belgisch Kampioenschap Zweefvliegen – 15 meter klasse’ ging de derde prijs naar Robbie Seton (Nederland, rechts), de tweede naar Bert jr. Schmelzer (links) en Andre Emmanuel Litt (midden) werd door de jury uitgeroepen als overwinnaar.
In het ‘Open Belgisch Kampioenschap Zweefvliegen – open klasse’ werd Wim Akkermans derde. Rinus (rechts), de vader van Wim, kwam de prijs in ontvangst nemen omdat zijn zoon als reservepiloot bij KLM vervroegd moest vertrekken.  Jean-Luc Colson werd tweede (links) en Yves Jeanmotte (midden) behaalde de eerste plaats.

Het CNVV organiseert ook zweefvliegstages. Dankzij de samenwerking met ADEPS (het BLOSO van het Franstalig landsgedeelte) wordt deze sport gecombineerd met andere activiteiten zodat jongeren kunnen proeven van de zweefvliegsport als ze er deelnemen aan een sportkamp. Het CNVV kan steeds rekenen op de vrijwillige medewerking van wel 20 instructeurs en 25 sleeppiloten.

Wisselbeker Willy Grandjean
Natuurlijk keek iedereen vooral uit naar de prijzen voor de finalisten van het Open Belgisch Kampioenschap Zweefvliegen. Er werden ook ludieke beloningen uitgereikt aan de zweefvliegpiloot die het meeste buitenlandingen had gemaakt of het meeste starts had geweigerd. Daarnaast was er ook nog de begeerde prijs ‘Grandjean’ die in naam van de Belgische Zweefvliegfederatie werd uitgereikt door Denis Nootens, voorzitter van het CNVV.

Denis Nootens : “Willy Grandjean (°5 november 1915, †5 september 1988) heeft na de Tweede Wereldoorlog hard gewerkt om het zweefvliegen in België verder tot ontwikkeling te laten komen. Na zijn overlijden werd de wisselbeker Willy Grandjean overhandigd aan de piloot die de snelste vlucht heeft uitgevoerd in het kader van een officiële wedstrijd. Tot nu toe werd de prijs altijd uitgereikt tijdens de algemene vergadering van de Belgische aeroclub. Op vraag van de familie Grandjean keert de bekeruitreiking terug naar Saint-Hubert, naar het hart van het jaarlijks Belgisch Kampioenschap Zweefvliegen.”

De wisselbeker Willy Grandjean werd (v.l.n.r.) door Denis Nootens uitgereikt aan Ken Evens en Bert sr. Schmelzer.

Reeds in 1936 nam Willy Grandjean deel aan een zweefvliegkamp in De Panne. In 1946 haalde hij zijn B-brevet, eerst VFR en later IFR. Reeds in 1947 wijdde hij zijn tijd aan de heropleving van het zweefvliegen in België, steeds in het kader van de Koninklijke Belgische Aeroclub. Met de steun van de Aeroclub, het Bestuur der Luchtvaart, de Luchtmacht en de Regie der Luchtwegen richtte hij in 1952 het Nationaal Scholingscentrum voor Zweefvliegen op, later het Nationaal Zweefvliegcentrum genoemd. Naast de opleiding stelt dit centrum ook materiaal ter beschikking van de clubs. Grandjean cumuleerde zijn drukke beroepsbezigheden met topfuncties in de toenmalige luchtvaartverenigingen. De wisselbeker werd gecreëerd door de Belgische Zweefvliegfederatie om zijn nagedachtenis te doen voortleven bij de jongere generaties.

De beker Grandjean werd dit jaar toegekend aan het duo Ken Evens en Bert sr. Schmelzer. Tijdens de B-proef van de Kiewit Cup haalden ze met de Nimbus 4DT OO-YZY op 23 mei 2010 een recordsnelheid. Ken: “Ik herinner mij dat nog zeer goed. Die dag zaten we met maar liefst 53 zwevers op het vliegveld. Omdat het weer pas na de middag beter werd hebben we tot 16.06 uur gewacht om in Winterslag Terril over de startlijn te gaan. Het eerste keerpunt was Kessenich, dan Retie, dan Stokkem, dan Leopoldsburg en terug naar Kiewit. De afstand van 188,9 km werd afgelegd aan een gemiddelde snelheid van 114,6 km/h. Bert Sr. zat achteraan. Hij had nog niet met dit toestel gevlogen, het was eigenlijk zijn testvlucht als copiloot van zijn zoon Tijl Schmelzer voor het Wereldkampioenschap in het Hongaarse Szeged.”

Medewerkers
Vele sponsors werden bedankt voor hun steun, ondermeer Belgocontrol, de Société Walonne des Aéroports (SOWAER), de Société de Gestion de l’Aerodrome de Saint-Hubert en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Het is niet alleen dankzij het CNVV dat dit Belgisch kampioenschap mogelijk is, maar ook dankzij de samenwerking van andere clubs die deel uitmaken van het FFCVV (Fédération Francophone des Clubs de Vol à Voile) en de LVZC (Liga Vlaamse Zweefvliegclubs). Opvallend waren de lovende woorden aan het adres van de vliegveldcommandant Franck Dubarry en zijn dynamisch team.

Michel Pihard (links, dynamisch organisator en beheerder CNVV) samen met wedstrijddirecteur Philip van Ishoven. Samen met een hele schare vrijwilligers zorgen ze voor een feilloos verloop van deze zweefvliegwedstrijd die tevens de kwalificatie vormt voor het Europees en het Wereldkampioenschap.

Velen hoorden we zeggen dat Sint-Hubert voor hen beslist een van de mooiste Europese vliegvelden is voor het zweefvliegen. Zowel voor Nederlandstalige als Franstalige piloten, als voor de vele buitenlandse piloten, blijft Saint-Hubert inderdaad een bijzonder waardevolle en historische locatie voor de zweefvliegsport. De huidige exploitanten lijken gelukkig het belang in te zien van Saint-Hubert voor het zweefvliegen. We willen onze lezers ook melden dat het vernieuwde hotel op het vliegveld terug geopend is. Voor meer info www.les100ciels.com

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus