De snelste mens ter wereld

Wev1.jpg

Wevelgem, 8 december 2009. In zijn boek “De snelste mens ter wereld” vertelt auteur Bart Vandamme de geschiedenis van het absolute wereldsnelheidsrecord en van eenentwintig piloten die met hun vliegtuigen tot het uiterste gingen om dit te bereiken. Het voorwoord werd geschreven door astronaut Frank De Winne. Gathering of Eagles
We kennen Bart Vandamme als voorzitter van de Flanders Aviation Society (FAS). Zijn boek werd dan ook voorgesteld in het FAS-museum (www.fasinfo.be) in Wevelgem. Bart : “Op 12 april 1981 maakte de Space Shuttle zijn eerste vlucht. Als zeventienjarige begon ik mij toen te interesseren aan raketvliegtuigen. Ik schreef brieven naar beroemde testpiloten en vroeg om een gesigneerde foto. Die waardevolle fotocollectie is mij nu goed van pas gekomen. Ik groeide op met de The Right Stuff, de historische speelfilm over de beginjaren van de ruimtevaart. In oktober 2001 werd ik uitgenodigd voor de Gathering of Eagles op de Edwards Air Force Base, een vriendschappelijke meeting van testpiloten. Daar is eigenlijk voor het startsein gegeven voor dit boek”.

De eerste snelheidsrecords werden op 12 november 1906 gevestigd door Alberto Santos Dumont. Op 16 augustus 2009 liep de hardloper Usain Bolt een nieuw wereldrecord op de honderd meter. De loopsnelheid van de Jamaicaan Bolt was gelijk aan de vliegsnelheid van de Braziliaan Dumont. Het laatste snelheidsrecord werd gevestigd op 28 juli 1976, toen vloog Captain Eldon Joersz in de legendarische Lockheed SR-71 Blackbird aan één kilometer per seconde, ruim 3.500 km/h of vijfentachtig keer sneller dan de eerste recordhouder Santos Dumont.

Bart Vandamme in het FAS-museum. Een vitrine is gevuld met modellen van de recordvliegtuigen.

Belgisch accent
Hier en daar is er toch een verband met de Belgische luchtvaart, hoewel er geen landgenoten tussen de recordhouders zitten. Captain Walter Irwin behoorde tot de 365FG toen hij met P-47 deelnam aan de Battle of the Bulge. De man was gestationeerd in Chièvres en Florennes en kwam in 1958 terug naar België voor een NAVO-meeting in Bierset. Ook in 1970 werkte hij een tijd in België voor de NAVO. Of er zijn Kap Vl Yves Bodart en Kap Vl Remi Van Lierde die op Hawker Hunter geschoold werden door de legendarische RAF Sqn Ldr Neville Duke, chef-piloot van Hawker. Bart toont me een kopie uit het logbook van Bodart. Op 19 november 1953 vloog eerst Van Lierde en dan Bodart door de geluidsmuur, Kap Vl Marcel Mullenders zou volgen. Zij waren de eerste Belgen om de geluidsmuur te doorbreken.

Erkenning van records
Bart : “Snelheidsrecords zijn nu minder belangrijk geworden. Ook het aantal nieuw ontworpen militaire jets is gedaald. In de fifties lieten zowel de US Navy als de US Air Force hun eigen toestellen ontwerpen, het was een interne strijd om de snelste toestellen te bezitten. Natuurlijk zijn er verschillende vliegtuigen die sneller gevlogen hebben dan de Lockheed SR-71 Blackbird. In mijn boek gaat het alleen om records die erkend werden door de in Lausanne gevestigde Fédération Aéronautique Internationale (FAI). Deze organisatie heeft zeer strenge regels opgesteld voor het erkennen van de officiële records. Die recordvluchten moeten op zeer lage hoogte gevlogen worden (500 meter) en de vliegtuigen moeten tweemaal een afstand van drie km afleggen. Het is over deze drie kilometer horizontale vlucht dat de snelheid gecontroleerd wordt. De recordhouders kregen een in het Frans opgesteld diploma van de FAI”.

Persoonlijke contacten
Eigenaardig genoeg was er nog nooit een boek gepubliceerd over de piloten die in de cockpits zaten van deze fantastische recordvliegtuigen. Bart reisde verschillende keren naar de Verenigde Staten en naar Groot-Brittannië. Hij kon er praten met legendarische kroongetuigen, velen van hen zijn ondertussen overleden. Van hun familieleden kreeg hij ontzettend veel hulp en steun. Het boek bevat dan ook een groot aantal tot nog toe onuitgegeven foto’s uit de privécollecties van de recordpiloten. Tijdens de voorstelling zag ik bv. beelden van Group Captain Hugh Wilson (RAF) die met gestreken hemd en das in een Meteor klom, geen sprake van drukpakken. Na zijn recordvlucht stond een collega hem op te wachten met een stijlvolle katoenen blazer. Typisch Brits. De archieffoto’s in het boek van Bart worden afgewisseld met foto’s van zijn ontmoetingen met beroemde testpiloten. Het is echt verbazend welke beroemdheden Bart de hand kon drukken.

De vliegtuigprofielen werden getekend door Alexander Vandenbohede (Link naar site). Alexander kreeg amper een vijftal maanden om de 21 kleurenprofielen af te werken. Ze zijn telkens voorzien van de foto van de piloot die met het toestel een recordvlucht uitvoerde. Knap werk, heel interessant voor de modelbouw. “De snelste mens ter wereld” moet beslist een plaats krijgen in onze boekenkast.

Formaat 155 x 235 mm, 330 pagina’s en rijkelijk geïllustreerd. Kleurenkatern met vliegtuigprofielen. Kostprijs: 24 € (exclusief 5€ verzendingskosten). Uitgeverij Aspekt (Soesterberg), ISBN-13: 978-90-5911-860-7.

Bestelling gebeurt door storting van het bedrag op rekeningsnummer 001-2051122-36 van Bart Vandamme, Vliegpleinstraat 3, 8560  Wevelgem, met vermelding De snelste mens ter wereld. Beschikbaar bij de auteur. Inlichtingen bvandamme64@hotmail.com of 056/32.59.12 (na 19 uur).

Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus