Heli Promotions: we give your business a lift

Diksmuide, 20 april 2010. Heli Promotions is sinds 1995 gevestigd in het West-Vlaamse stadje Diksmuide, gelegen aan de rivier de IJzer.

Guido Bouckaert
Foto’s: Jan Van Hulle

 • Het bedrijf werd opgericht door piloot Ludwig Louwagie en echtgenote Chris Depotter (respectievelijk op de foto tweede van rechts en tweede van links). Het team bestaat verder uit piloot Bart Cornelisse (links) en piloot-instructeur Ludo Tanghe (rechts). De dame in het midden regelt mee de praktische kant van het West-Vlaams bedrijf (www.helipromotions.be).

 •  
 • Heli Promotions zal voor altijd gekend blijven als dat bedrijf waar in 2009 een helikopter werd gekaapt voor de bevrijding van een gevangene uit een Brugse cel. Hachelijke momenten waren dat voor zaakvoerder-piloot Ludwig Louwagie. Doorgaans valt op de helihaven erg te genieten van kalmte en rust. De helihaven ligt middenin de West-Vlaamse polders, aan de rand van het slagveld van WO I. Heli Promotions verzorgt dan ook fraaie vluchten overheen dit landschap vol relikwieën en littekens (www.battlefields.be).

 •  
 • Wie wil vliegen met een helikopter kan al sinds jaar en dag terecht bij Heli Promotions. Het bedrijf organiseert regelmatig een initiatiedag, laatst nog op 20 april 2010. Voor wie zijn vliegvergunning behaalt, wacht achteraf een bijzonder moment. De traditie wil dat na het afleveren van de vliegvergunning, je das wordt geknipt of dat een ferme hap uit de haardos verdwijnt (zie rechts op de foto). Voor de eerste solo eraan komt is evenwel een hele weg af te leggen. Bij Heli Promotions maken ze zich sterk om die droom mee waar te maken. Eens de eerste solo bereikt, is het moeilijkste achter de rug en dan komt het er op neer de techniek nog te verfijnen, navigatie- en noodlandingen te oefenen en de uiteindelijke voorbereiding tot het praktijkexamen ter harte te nemen.

 •  
 • Op de initiatiedag voor aspirant-piloten stonden de gegadigden nu al met enige kennis van zaken de Robinson 22 te bewonderen. Zij weten dat wie met de R22 kan vliegen, straks met alles uit de voeten kan. Hoe kleiner en simpel het ding, hoe groter de uitdaging om het te doen vliegen. De R22 is bij Heli Promotions de helikopter waarin dromen worden waar gemaakt.

 •  
 • Maar eerst moet langs het leslokaal worden gepasseerd waar instructeur Ludo Tanghe de leerstof omzet in begrijpelijke taal. Heli Promotions moedigt het aan om de opleiding te doorlopen door tegelijkertijd te vliegen en te studeren. Het is best de leerstof te koppelen aan de praktijk en niet eerst de taaie theoretische stof door te nemen en examen af te leggen zonder te hebben gevlogen.

 •  
 • Ook dames zijn zeer begeesterd om helikopterpiloot te worden. De Robinson 44 is de grotere versie van het lestoestel R22 en komt ook in beweging eens de zuigermotor is gestart. Vliegen in een helikopter gaat niet meer alleen om de fun maar is een praktisch gebeuren: verplaatsingen buiten de files, controleren van nutsleidingen, het nemen van foto’s vanuit de lucht (www.mijnluchtfoto.be).

 •  
 • Op een zonnige dag gaan vliegen met zo’n reus is aanlokkelijk. Maar die zondag, initiatiedag, gaf de meteo toch niet thuis wegens een aswolk boven Europa, afkomstig van een Ijslandse lavaspuwende vulkaan met een onuitspreekbare naam. De dag ervoor kon nog worden gevlogen op zicht, buiten gecontroleerd gebied en tot anderhalve kilometer hoogte.

 •  
 • Ludwig Louwagie weet het goed over te brengen. Met brede gebaren toont de piloot  hoe de helikopterschroeven deze Bell Jet Ranger in beweging brengen. Straks sluit hij het luik van de motorkap waar de motor van slechts 70 kg, 450 pk stuwkracht ontwikkelt. Een helikopter is een wonderlijk en ingenieus ding en de Bell Jet Ranger op de foto is een luxelimousine voor verplaatsingen in stijl.

 •  
 • De uiteindelijke plek waar elke piloot van droomt is in de cockpit. Hoewel er heel wat inspanningen te leveren zijn om te leren vliegen, ook financiële, is het genoegen achteraf immens groot. Dat weten ook als geen ander, de gegadigden die langskwamen op de initiatiedag van Heli Promotions op 20 april laatstleden.

 •  
Guido Bouckaert

Guido Bouckaert

Guido, een uitdovende PPL die voor reportages mee vloog in +120 vliegtuigen en in acht types vloog als PIC, is de jongste nestor onder de Vlaamse verslaggevers over luchtvaart. Zijn teksten worden wereldwijd geplaatst in gedrukte en digitale media. Guido maakte vroeger deel uit van de redactieraad, vandaag pent hij als gastauteur.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus