Naam van soldaat Albert Santermans op gedenkteken voor de slachtoffers van twee wereldoorlogen

Albert Joseph Santermans, geboren te Wellen op 26 november 1886, overleden te Duinkerke op 22 december 1914. Albert Santermans was soldaat bij het 3e Smaldeel van de Militaire Luchtvaart. Hij had zich gemeld als oorlogsvrijwilliger, samen het zijn drie broers.

Op 21 december 1914 maakte Luitenant François Dechamps, een van onze vooroorlogse piloten, en waarnemer Luitenant Florent Noirsin een noodlanding bij Ghyvelde na een bombardementsopdracht. De landing zelf was succesvol maar bij het uitladen van de twee resterende bommen liep het mis: Dechamps gaf een van de bommen aan Santermans die de bom liet vallen waarop die tot ontploffing kwam. Piloot Lt Dechamps, waarnemer Lt Noirsin en Soldaat Santermans werden zwaar gewond. Daarnaast vielen er blijkbaar nog een vijftiental dodelijke slachtoffers bij de omstaanders. Santermans werd in allerijl naar het militair hospitaal in Malo-les-Bains (wijk van Duinkerke) gebracht waar hij ’s anderendaags overleed.

Op het monument voor de gesneuvelden van de Twee Wereldoorlogen op het Dorpsplein van Wellen is ook de naam van Albert Santermans vermeld. Hij rust nog steeds op de Belgische militaire begraafplaats van Duinkerken (Frankrijk) in graf nummer 35, een graf met vier namen van gesneuvelden.

Beelden: © Luc Wittemans 23/11/2023
Datum gebeurtenis:
22/12/1914
Datum registratie:
10/12/2023
Locatie:
Naam van soldaat Albert Santermans op gedenkteken voor de slachtoffers van twee wereldoorlogen
Adres:
Dorpsplein, Wellen
Lengtegraad:
5°20’13.9″E
Breedtegraad:
50°50’27.2″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus