Monument « Résistants Binchois 1940-1945 » met naam OLt Jean Derave

Jean Alfred Joseph Jules Derave, geboren te Binche op 24 mei 1915, overleden te Schaarbeek op 22 oktober 1941.
Jean Derave begon aan zijn opleiding als militaire piloot met de 80e Promotie leerling-piloten op 1 maart 1939 in het Antwerpse smaldeel van de militaire vliegschool. Hij behaalde zijn brevet op 15 januari 1940. In mei 1940 maakte hij deel uit van een verkennings- en observatiesmaldeel van het 3e Regiment. Blijkbaar raakte hij gekwetst op 10 mei 1940 want in het boek « Souvenirs » van Jacques Dozo lezen we dat de jonge Jacques kennis maakte met drie officieren, Kapitein Charlier en de Luitenanten Jean Derave en Van Zeeland, toen zijn moeder, die ambulancier was, deze drie gekwetste vliegeniers naar het tot hospitaal omgevormde hotel « La Rotonde » in Westende moest vervoeren en hij haar vergezelde. Volgens Jacques Dozo vertelden ze hem dat ze hun been gebroken hadden toen ze tijdens het bombardement van Bierset uit hun vliegtuig sprongen waarmee ze niet tijdig hadden kunnen opstijgen. De locatie is waarschijnlijk een vergissing voor Diest-Schaffen. Kapitein Charlier is waarschijnlijk Martin Charlier, de CO van het Komeet-smaldeel (2/I/2 Aé) van Schaffen die gewond raakte door een kogel in de voet op 10 mei 1940. Het 3e Regiment van Jean Derave had ook niks te zoeken op Bierset: alle eenheden waren gebaseerd op Haren-Evere, maar 7/III/3 Aé had een detachement van zes Fairey Foxen op Schaffen voor een oefening op 10 mei 1940. Ze werden allen vernield of onbruikbaar bij de eerste Duitse aanval. Mogelijk maakte Jean Derave deel uit van dit detachement en raakte ook hij gewond op Schaffen. Luitenant Van Zeeland was geen piloot maar mogelijk een waarnemer bij 7/III/3 Aé.
Na zijn herstel sloot Jean Derave zich aan bij het verzet waar hij zich als piloot bezighield met het opmaken van de plannen van Duitse vliegvelden. Maar hij werd gearresteerd voor zijn clandestiene activiteiten, ter dood veroordeeld voor spionage en gefusilleerd op 22 oktober 1941 op de Tir National te Schaarbeek (waar zich nu de gebouwen van de VRT en RTBF bevinden). Tegelijk met OLt Derave werd ook Lt Camille Mogenet (net zoals Jean Derave piloot bij de Militaire Luchtvaart) en Georges Albert Dehavay (geen piloot) gefusilleerd. Ze werden blijkbaar samen gevangen genomen toen ze probeerden naar Groot Brittannië te komen. Bij het Belgian War Dead Register van het War Heritage Institute hebben noch Jean Derave noch Camille Mogenet een gekend graf. Geen van beiden is opgenomen in de namenlijst van het Ereperk van de Gefusilleerden van deze plaats (https://bel-memorial.org/books/fusilles_tir_national_source_137.pdf). Maar er zijn ook een aantal anonieme graven.
Op de gemeentelijke begraafplaats van Binche staat een monument ‘Résistants Binchois 1940-1945’ met de namen van OLt Jean Derave en Georges Albert Dehavay. Het  vermeld de namen van alle gesneuvelde verzetsmannen van Binche.
Beelden: © Georges Lecomte, 17/08/2008 | © Luc Wittemans 10/08/2022
Datum gebeurtenis:
22/11/1941
Datum registratie:
13/12/2008
Locatie:
Monument « Résistants Binchois 1940-1945 » met naam OLt Jean Derave
Adres:
Cimetière communal, Rue du Coeur Dolent, Binche
Lengtegraad:
4°09’57.0″E
Breedtegraad:
50°25’09.0″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus