Kapel voor de bemanning van Wellington IV Z1491 GR-Z 301 Sqn

Op 13 mei 2009 werd door Maria Oskroba (nicht van piloot Joseph Tyszko) in de Persoonstraat al een herdenkingsplaat ingehuldigd voor de crew van de Wellington GR-Z. Architect Michel Jaspers liet in 2015 deze kapel bouwen.

Architect Michel Jaspers heeft op zijn domein, dat grenst aan de Pilotenroute, de kapel gebouwd om hulde te brengen aan de bemanning van de Vickers Wellington Mk IV GR-Z Z1491 van het Poolse 301 Sqn RAF, die op 28 augustus 1942 op deze locatie werd neergehaald. De Pilotenroute is een fietstraject langs plaatsen waar in Geetbets tijdens WOII vliegtuigen zijn neergestort. De zes bemanningsleden konden het toestel tijdig verlaten. Drie van hen konden ontsnappen, de andere drie verbleven tot het einde van de oorlog in krijgsgevangenschap.

Michel Jaspers is de man achter het architectenbureau Jaspers-Eyers. Ze bouwen veel in Polen en hebben dus een nauwe band met het land. De kapel is gebouwd door Poolse arbeiders van een aannemer uit Rummen. De gemeente zelf heeft ook een goede band met Polen, onder meer door de Poolse arbeiders die worden ingezet in de fruitteelt. De katholieke kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Czestochowa, een heilige die al eeuwen wordt vereerd in Polen.

Volgens geschiedkundige Guy Leus van de heemkundige kring Limes Gatia was de Wellington van het Poolse 301 ‘Pomerian’ squadron op 28 augustus 1942 om 19.46 (Britse tijd) opgestegen in Hemswell (Lincolnshire) met bestemming het rangeerstation van Saarbrücken. De bemanningsleden waren Pilot Officer Joseph Tyszko, copiloot Flying Officer Wladyslaw Gandor, navigator Stanislaw Swida, radio-operator Antoni Wasiak, schutters Edward Mucha en Jan Uramowski.

Om 22.50 uur werd het toestel onder vuur genomen door nachtjager Hauptman Ludwig Bietmann (5./NJG1) en Unteroffizier Wolfgang Reinicke in hun Messerschmitt Bf 110. Ze waren opgestegen in Brustem. Enkele minuten nadat het toestel was geraakt, stortte het neer bij de pastorie van Rummen in de Persoonstraat. Drie bemanningsleden konden ontsnappen (Joseph Tyszko, Antoni Wasiak en Stanislaw Swida.) De piloot Joseph Tyszko ontving burgerkleren van Armand Lenaerts van Sint-Truiden en de radio-operator Antoni Wasiak kreeg hulp van Marguerite Donné uit Donk bij Herk-de-Stad. Navigator Stanislaw Swida geraakte op eigen houtje in veiligheid. De drie andere Polen werden door de Duitsers gevangen genomen. Ondertussen zijn ze allemaal overleden, de laatste in 2009.

Boven het informatiebord in de kapel hangt een replica van een icoon van de Poolse madonna.

Beelden: © Steven Volckaerts, 5/7/2020 | © Peter Vandevorst, 03/2013 | © Herman Stiers, Guy Leus
Datum gebeurtenis:
28/8/1942
Datum inhuldiging:
23/10/2015
Datum registratie:
6/7/2020
Eigenaar:
Architect Michel Jaspers
Locatie:
Kapel voor de bemanning van Wellington IV Z1491 GR-Z 301 Sqn
Adres:
De kapel staat in het doodlopende stuk van de Persoonstraat, voorbij het kruispunt met de Kraaistraat aan de linkerkant van de weg. Op die plaats kruist een beek de Persoonstraat.
Lengtegraad:
5°10’06.2″E
Breedtegraad:
50°53’45.3″ N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus