Herdenkingsbord voor de bemanning van Whitley V Z6586/ZA-F 10 Sqn op het kerkhof

In de nacht van 16 op 17 augustus 1941 werd Whitley V serial Z6586/ZA-F van 10 Squadron neergeschoten tijdens een bombardementsmissie naar Keulen. Het vliegtuig crashte in het open veld tussen Rijkhoven en Martenslinde (Bilzen). De volledige bemanning kwam daarbij om het leven:  P/O Henry H. Pearson (piloot), Sgt Sidney A. Loveday (co-piloot), P/O Donald W.H. Walker (observer), Sgt John Welsh (radio-operator/boordschutter), Sgt Stewart F.B. Bott RCAF (radio-operator/boordschutter).

Naar gelang de bron zou deze overwinning toekomen aan Oblt Wolfgang Thimming van 2./NJG 1 (Venlo) of Oblt Heinrich Griese van 1./NJG 1 (Brustem). Oblt Thimming’s claims zouden zich volgens het Nachtjagd Combat Archive (een meerdelige boekenreeks van Theo Boiten) situeren in Meijel (Hampden AE134 van 106 Sq) en Winterswijk (Whitley Z6805 van 10 Sq), beiden in Nederland. Oblt Griese zou dan de Whitley van Rijkhoven neergeschoten hebben.

De bemanning werd op het kerkhof van Martenslinde begraven maar na de oorlog overgebracht naar het Commonwealth kerkhof van Heverlee.

Martenslinde heeft een actieve vereniging, ‘Lin in ’t Groen’, die zich inzet zowel voor erfgoed als voor natuur en milieu. Voorheen hadden ze op hun website al aandacht geschonken aan de 60 jaar geleden overleden Korporaal Jozef Peters (crash van C-119 te Sake-Masisi in 1960). En nu hadden ze zich voorgenomen om, samen met het gemeentebestuur, in het voorjaar van 2020 iets te doen rond de gesneuvelde bemanning van Whitley Z6586. Dat ‘iets’ hield in de plaatsing van infoborden op het kerkhof en bij de crashplaats, de uitgave van een boekje of brochure en een herdenking. Helaas gooide corona roet in het eten en moest de herdenking uitgesteld worden. Desalniettemin werden de infoborden op het kerkhof en op de plaats van de crash in de loop van de zomer 2020 geplaatst. De herdenking is echter tot een nader te bepalen datum uitgesteld.

Op het kerkhof werd een informatiebord geplaatst over het vliegtuig en zijn bemanning. Het kerkhof is gelegen aan de kerk van Martenslinde. Op de gevel van de kerk werd het oude bord met opschrift IWGC British Graves (IWGC = Imperial War Graves Commission) terug opgehangen. Zoals tegenwoordig op alle kerkhoven met Commonwealth oorlogsgraven een groen-wit bord met opschrift Oorlogsgraven van het Gemenebest – Commonwealth War Graves aangebracht is, zo werd vroeger een gelijkaardig bord van de IWGC aangebracht. Alhoewel de graven van de Whitley-bemanning kort na de oorlog naar Heverlee overgebracht werden, bleef de IWGC-plaat hangen op de gevel van een huis aan de Riemsterweg. Toen het huis afgebroken werd, raakte de plaat zoek maar ondertussen dook ze terug op. Ze is nu op de kerk aangebracht aan de linkerkant naast de ingang van het kerkhof op de plaats waar de lijkkisten van de bemanning opgesteld stonden voor een laatste groet alvorens begraven te worden. Naast het bord hangt een klein informatiebord met wat uitleg over de IWGC.

Het tweede infobord is geplaatst in het open veld dichtbij de plaats waar het vliegtuig crashte (zie afzonderlijke beschrijving in de database).

Beelden: © Luc Wittemans 20/09/2020
Datum gebeurtenis:
17/08/1941
Datum registratie:
24/09/2020
Locatie:
Herdenkingsbord voor de bemanning van Whitley V Z6586/ZA-F 10 Sqn op het kerkhof
Adres:
Kerk en kerkhof, Martenslindestraat, Martenslinde, Bilzen
Lengtegraad:
5°32’06.0″E
Breedtegraad:
50°51’08.8″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus