Graf van Alfred Loewenstein

Alfred Loewenstein (°Brussel, 11 maart 1877 – Noordzee, 4 juli 1928) was aan het begin van de 20ste eeuw een schatrijke Belgische financier, met onder meer belangen in bedrijven van synthetisch textiel.
De man was een van de eerste om het belang van zakenvliegtuigen in te zien. Met zijn Fokker F.VIIa/3m G-EBYI vertrok hij op 4 juli 1928, iets na 18 uur, voor een vlucht van Croydon (London) naar Haren (Brussel). In de cockpit zaten captain Donald Drew en copiloot en mecanicien Robert Little. Hij zat in de cabine met vier van zijn bedienden.
Alfred Loewenstein ‘verdween’ tijdens de vlucht boven de Noordzee. Zijn lichaam werd op 19 juli 1928 door een visser in zee gevonden, ongeveer vijftien kilometer ten noordoosten van Cap Gris-Nez. Volgens sommigen had Alfred tijdens de vlucht, na het verlaten van het toilet, verkeerdelijk de buitendeur van de Fokker geopend i.p.v. de deur naar de cabine. Maar anderen spraken van zelfmoord of zelfs van moord.

Na zijn overlijden werd Alfred eerst begraven in het graf van de Dansaert-familie, de familie van zijn moeder. Nadat zijn echtgenote een graf liet bouwen, werd hij te rusten gelegd in het eigen graf van de Misonne-familie (de familie van zijn echtgenote). Hij is de enige Loewenstein die in de grafkelder van de Misonne-familie begraven werd. Zowel de graven van Loewenstein-Misonne als Dansaert, Momaerts-Grosjean worden nog goed onderhouden.

Zijn zoon Robert rust op het ereperk van de vliegeniers. Hij sneuvelde op 29 maart 1941.

Volgens de gids ‘Begraafplaatsen in Brussel’, uitgegeven door de Stad Brussel, vormde de dood van Alfred Loewenstein voor Hergé de inspiratiebron voor het album ‘De scepter van Ottokar’. Daarin valt Kuifje uit een knalgele Savoia-Marchetti S.73, door een luik onder zijn passagierszetel. Onze held Kuifje komt niet in de Noordzee terecht maar in een goed gevulde hooikar, hij overleeft natuurlijk zijn val. Of een link kan gelegd worden tussen Alfred Loewenstein en Kuifje is – naar mijn mening – onvoldoende bevestigd.

Zie over Alfred Loewenstein ook het artikel dat in januari 2021 verscheen op www.hangarflying.be

Met dank aan Mia Grosjean (november 2020).

 

Beelden: © Frans Van Humbeek, 11/11/2020
Datum gebeurtenis:
4/7/1928
Datum registratie:
29/11/2020
Eigenaar:
Familie Misotte
Locatie:
Graf van Alfred Loewenstein, Evere
Adres:
Begraafplaats van Brussel, Kerkhof van Brussellaan in Evere, perk zes, zesde laan.
Lengtegraad:
4°25’15.9″E
Breedtegraad:
50°52’02.1″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus