CWGC Haringhe (Bandaghem) Military Cemetery

Haringhe (Bandaghem) Military Cemetery telt 772 graven uit de Eerste Wereldoorlog en 5 Tweede Wereldoorlog. Er zijn 772 Commonwealth graven en 39 Duitse uit de Grote Oorlog. Van de Commonwealth graven zijn er zeven van Royal Air Force gesneuvelden. Het is opvallend dat bijna alle RAF-gesneuvelden op het vliegveld Droglandt, in Winnezeele, net over de Belgisch-Franse grens gebaseerd waren.

Lt J S Wilson, 70 Squadron, overleden op 29 september 1918.

2Lt Albert Llewelyn Hadlow, 70 Squadron, overleden op 6 oktober 1918.

70 Squadron vloog met Sopwith Camel maar de omstandigheden van hun dood zijn ons momenteel onbekend.

Ook voor Air Mechanic 2nd Class Alan Alexander MacLennan, overleden op 30 april 1918 kennen noch de eenheid waartoe hij behoorde, noch de omstandigheden van zijn dood.

2Lt Charles Fletcher werd dodelijk gewond tijdens een opdracht als observer met pilot 2Lt Harold Marten Mathews in RE 8 C2530 van 7 Squadron RAF op 28 september 1918. 7 Squadron was gebaseerd op het vliegveld Proven bij Poperinge. Ze werden neergeschoten, volgens de ene bron waarschijnlijk door luchtafweer, volgens het relaas van de piloot jaren na de feiten, door Duitse jagers. Ze kwamen in niemandsland in de resten van een boom terecht.  Volgens het relaas van de piloot werd hij door een Duitse soldaat in een granaattrechter getrokken; de Duitse infanterist maakte een soort vlag voor de Brit zodat hij de aandacht van zijn kant kon trekken, ze ruilden hun muts of kepie waarna de Duitser vertrok. De twee Britten werden gered maar voor 2Lt Fletcher kon de hulp niet meer baten en hij overleed op 29 september 1918. 2Lt Mathews liep gangreen op in de wonde in zijn been en moest verschillende keren geamputeerd worden.

Edward Myles Meredith diende eerst in het landleger. In september 1916 ging hij over naar het Royal Flying Corps en volgde een opleiding als piloot. Op een bepaald moment werd hij gewond en drie maanden revalidatie vertraagden zijn komst naar het vasteland. Ondertussen huwde hij op 14 december 1917. In april 1918 kwam hij toe bij 21 Squadron op het vliegveld La Lovie bij Poperinge. Op 13 april verhuisde het squadron naar St Inglevert en 2Lt Meredith zat aan het stuur van een RE8, met als observer 2nd Lieutenant Austin Edward Heyes, toen ze crashten op of vlakbij het vliegveld Droglandt. Meredith overleed onmiddellijk terwijl Heyes ‘s anderendaags overleed aan zijn verwondingen.

2Lt Edward Keith Harker, 10 Squadron, overleden op 18 april 1918. 10 Squadron was gebaseerd op Droglandt.  2Lt Harker overleed aan de verwondingen opgelopen twee dagen eerder wanneer hij gewond werd door luchtafweer tijdens een opdracht als observer in een Armstrong Whitworth FK8. De naam van de pilot en de serial van het vliegveld zijn onbekend.

Dank aan Michel Collaert voor de foto’s.

Beelden: ©Michel Collaert, 19/10/2017
Datum registratie:
04/05/2008
Locatie:
CWGC Haringhe (Bandaghem) Military Cemetery
Adres:
CWGC Haringhe (Bandagehm) Military Cemetery, Nachtegaalstraat, Poperinge
Lengtegraad:
2°36’53.4″E
Breedtegraad:
50°54’05.8″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus