Jan Olieslagers, den duivel van Antwerpen

Cover van het boek.

Deurne, 5 mei 2023. Voor de boekpresentatie van ‘Jan Olieslagers, den duivel van Antwerpen’ werden de talrijke gasten ontvangen in het Stampe en Vertongen Museum in Deurne. Gastheer Danny Cabooter had veel lof voor auteurs Frans Mielants en Dirk Buytaert die een prachtig boek samenstelden over het leven van de Antwerpse luchtvaartpionier.

Cover van het boek.

Voor de introductie van het boek schreven Dirk en Frans deze bondige tekst over het leven van Jan: “Geboren in 1883, in een arm Antwerps gezin, moest Jan Olieslagers al vroeg uit werken gaan. Na diverse jobs belandde hij bij Minerva waar hij kennismaakte met de fiets en zich aan wielrennen ging wagen. Wanneer Minerva zich ging toeleggen op motorfietsen, zag Jan zijn kans schoon om zich in deze nieuwe sport te bekwamen. Als fabrieksrenner was Jan een graag geziene figuur op de wielerbanen van Zurenborg en Parijs, waar hij roem en faam behaalde. Als motorrijder en gangmaker liet hij veel van zijn concurrenten achter zich en behaalde hij een aantal wereldrecords. Dat alles legde hem geen windeieren en wanneer in 1909 Louis Blériot het Kanaal overvloog, was Jans interesse in de nieuwe sport direct gewekt. Wanneer Antwerpen datzelfde jaar een eerste vliegweek organiseerde, was Jan uiteraard kandidaat om deel te nemen.

Het was het begin van een korte maar fantastische vliegerloopbaan. Jan trok met zijn vliegtuig door gans Europa om deel te nemen aan goed betalende vliegdemonstraties. Hij was de eerste piloot die boven het Afrikaanse werelddeel vloog. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog aarzelde hij niet om zichzelf, met zijn vliegtuigen, ten dienste van de militaire overheid te stellen. Met zes overwinningen behoort Jan tot het selecte groepje van Belgische luchtazen. Na de oorlog wordt het op vlieggebied stiller; de grote vliegweken met vette prijzenpotten zijn dan voorbij. Er zijn dan piloten genoeg. Maar Jan blijft zich inzetten voor de luchtvaart en is een van de promotoren van de Antwerpse luchthaven. Na een slepende ziekte overlijdt Jan in 1942 te Berchem.”

Frans Mielants en Dirk Buytaert leerden elkaar kennen tijdens de voorbereiding van een tentoonstelling over Olieslagers in 2003. Frans bezat toen al een enorme collectie over de luchtvaartpionier, die verzameling is de laatste jaren nog stevig uitgebreid. De auteurs hebben toen de koppen bij elkaar gestoken en kwamen overeen om het archief van Frans te ontsluiten in de vorm van een boek. Het boek dat nu voor ons ligt, is opgevat als een agenda, een chronologische leidraad die ons door het spannende en soms turbulente leven van Jan Olieslagers loodst. Opmerkelijk is wel dat Frans Mielants goede contacten heeft gehad met de familie Olieslagers, onder meer met dochter Maggie. Het boek geeft dus ook een inkijk in het privéleven van Olieslagers.

Voorstelling van het boek over Jan Olieslagers. Vlnr. Danny Cabooter (voorzitter Stampe en Vertongen Museum), auteurs Dirk Buytaert en Frans Mielants. (Foto Frans Van Humbeek)

Tijdens de voorstelling van het boek had Frans ook enkele persoonlijke fardes met authentieke foto’s – dikwijls gesigneerde – en diverse documenten over het leven van Olieslagers meegebracht. Zijn collectie is werkelijk uniek en vormt dus een solide basis voor dit boek. Zowel Frans als Dirk spreken met een grote passie over hun stadsgenoot Jan Olieslagers. Zoals Dirk het zo mooi verwoordde: “Jan Olieslagers zou blij geweest zijn met dit boek”.

Zowel burgemeester van Antwerpen Bart De Wever als de Luchthavencommandant van de Internationale Luchthaven Antwerpen Wim Verbist schreven een erg lovend voorwoord. De deskundige lay-out laat oude affiches, documenten en foto’s perfect tot hun recht komen.

Een deel van Jans verzameling is nu beschermd als Vlaams erfgoed en is te bezichtigen rechts in de ingang van het Stampe en Vertongen Museum (www.stampe.be). (Foto Frans Van Humbeek)

Uitgeverij Bonte (http://www.stripdatabank.be/bonte/), 224 bladzijden, enkel in het Nederlands,

Geïllustreerd: meer dan 500 foto’s en documenten, hardcover, kleur. Afmetingen 297 x 210 mm.

ISBN 978-94-640-0984-2.

Prijs 39,95 euro inclusief verzending. Te bestellen via olieslagersboek@ebaw.be met opgave van naam en adres. De bestelling is pas definitief als de betaling is ontvangen op rekening

BE10 0019 4609 2004 van Frans Mielants, met vermelding van naam en adres.

Afhalen kan elke zaterdagmiddag tussen 14 en 18 uur, in het lokaal van de Aviation Society of Antwerp (ASA) op de Antwerpse Luchthaven, of op de 100 jaar Luchthaven Antwerpen Fly In op 20 en 21 mei aan de ASA stand.

Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus