De 15e Wing in volle beweging

201809_15W_Nightshoot_005_TBR

Melsbroek, 13 september 2018. Op uitnodiging van de 15e Wing mocht Hangar Flying samen met een uitgebreide groep van fotografen van diverse media afzakken naar Melsbroek. Op het programma stond een bijzondere fotoshoot ter gelegenheid van 45 jaar C-130H Hercules en 70 jaar 15de Wing. Een fotoverslag van een eenheid in volle beweging.

De 15e Wing maakt zich op voor een overgangsperiode. De eerste Hercules (CH-08) werd in december 2017 overgevlogen naar Bevekom om er afgebroken te worden. Dit vliegtuig werd op 1 februari 1973 in dienst genomen en maakte op 27 december 2017 de laatste vlucht. CH-08 had 22.219 vlieguren op de teller en werd gekannibaliseerd om de overige vliegtuigen operationeel te houden. Eind dit jaar gaat ook CH-10 uit dienst: « Het vliegtuig kreeg door de constructeur al een verlenging om te blijven vliegen, maar het wordt vandaag enkel nog ingezet voor logistieke doeleinden. Dat wil concreet zeggen dat het geen vluchten meer op lage hoogte mag uitvoeren, ook geen formatievluchten. Kortom enkel nog van A naar B, geen vluchten waarbij de structuur extra zou kunnen belast worden, » klinkt het bij Peter De Wael van de PR-dienst van de 15e Wing. « Normaal zou CH-03 midden van 2019 uit dienst genomen worden. In welk tempo de rest wordt uit gefaseerd hangt vooral af hoe het met de rest van de vloot is gesteld. »

Peter Verheyen en Johan Wolfs, ondertussen de huisschilders van de luchtmacht voor speciale projecten.
De twee special paints naast elkaar op de tarmac van Melsbroek: 45 jaar C-130H Hercules en 70 jaar 15de Wing.

21ste Smaldeel
Ook het 21ste Smaldeel maakt zich klaar voor grote verandering. Eerder dit jaar werd aangekondigd dat de witte vloot afgestoten zal worden. De Embraer ERJ145 CE-04 maakte op 1 juni de laatste vlucht en staat nu in opslag. Ook de overige vier toestellen van de witte vloot (vier Embaers en een Falcon 900) zullen binnen afzienbare tijd afgestoten worden. Het Ministerie van Defensie overweegt verschillende opties voor deze VIP-vloot: inclusief een sale-and-lease-back, gebruik maken van een uitbestede VIP-vloot of de VIP-transportmogelijkheden volledig schrappen.

Het hoofd van een Sioux-indiaan is al sinds de oprichting van de Wing het symbool met als leuze Tenacity of vrij vertaald vasthoudendheid.
De Embraer ERJ 135 CE-02 met de special tail. De toekomst van de ganse witte vloot is trouwens nog onzeker, de eerste Embraer werd begin juni gestockeerd in Melsbroek.

A400M
De C-130 vloot telt nog 10 vliegtuigen en heeft in 45 jaar dienst de kaap 250.000 vlieguren gerond.

De resterende Herculessen zullen in de komende jaren vervangen worden door de Airbus A400M. De luchtmacht verwacht tussen 2020 en 2023 de acht nieuwe transportvliegtuigen (7 Belgische en 1 Luxemburgs exemplaar). De productie van het Luxemburgse toestel (MSN 104) werd op 17 mei 2018 gestart. Begin juli volgde de romp van het eerste Belgische vliegtuig (MSN106). Gemiddeld verlopen er 24 maanden tussen de productie van de eerste onderdelen en de levering van het vliegtuig aan de klant.

Wachten op het gouden uur…
… loont duidelijk meer dan de moeite.

Binnen de eenheid zijn onlangs de eerste piloten bekend gemaakt die de conversie op A400M kunnen aanvatten. Momenteel zijn er al mensen die de eerste vorming hebben gevolgd. Bij de Royal Air Force is een eerste exchange pilot aan de slag vanaf RAF Brize Norton, een tweede zal er starten met de opleiding.

Zoals hierboven al aangegeven zal CH-10 eind dit jaar ook overgevlogen worden naar Bevekom om er afgebroken te worden voor wisselstukken. Of er een C-130 zal bewaard worden is nog koffiedik kijken. Hier in het Dakota-museum zal er in ieder geval geen plaats voor zijn.

Special paints
Om de 45 dienstjaren te fêteren vooraleer uit de vaart te worden genomen, kreeg de CH-10 een special paint uitgevoerd door Johan Wolfs en Peter Verheyen, zowat de huisschilders van de luchtmacht als het om speciale kleuren gaat. Johan en Peter: “Deze C-130 was ons 51ste project. Eigenlijk went het schilderen nooit, het blijft een uitdaging. We worden er wel professioneler in, we weten ondertussen ook hoe we een project moeten aanpakken. De uitdaging blijft er wel in om origineel te blijven en met nieuwe ideeën te komen.”

Voor de liefhebbers van fotografie geven we graag een gouden tip: bij zonsondergang mèt tegenlicht fotograferen! De ondergaande zon gaat dan immers door de hemel en de wolken priemen met een fraai kleurenpalet als resultaat.
Alles in gereedheid brengen om CH10 van stroom te voorzien om de lichten aan te steken van het vliegtuig.

“Voor de inspiratie krijgen we dikwijls input van het squadron zelf, maar toch probeer ik er telkens een twist aan te geven. Voor dit project heb ik minstens twintig schetsen gemaakt. Oorspronkelijk zouden we het vliegtuig schilderen maar door tijdsgebrek werd het toch een sticker. Natuurlijk is die techniek in de loop der jaren wel beter geworden. Nu hebben we meer vrijheid in het ontwerpen. Als we dit project helemaal hadden geschilderd was ik minimum een week bezig… aan één kant. Die tijd is er ook gewoon niet omdat de vliegtuigen ook operationeel inzetbaar moeten zijn.”

Weekendschilders
“Voor ons is het – nota bene – een vrijetijdsbesteding. Wij zijn weekendschilders. We offeren er graag onze zaterdag en zondag voor op. Maar dan is het wel van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, stelling op en af, schuren, afplakken en schilderen. Soms werken we met assistentie van de militaire schildersploegen, maar zij doen dan vooral het afschuren of vooraf de grondlaag aanbrengen. Voor dit project werden de zwarte grondlaag én de stickers aangebracht door vier militairen van de paintshop binnen de 15de Wing.”

“Voor het allereerste F-16 project in 1991 waren we vier weekends aan de slag. Nu doen we een volledige bak op twee weekends, een staart schilderen lukt binnen een weekend. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de technieken die we kunnen gebruiken. Bij een digitale print kan je wat verder gaan, moet er toch geschilderd worden, dan weet ik wel hoe ik het ontwerp moet opbouwen om het in twee dagen af te krijgen,” klinkt het bij Johan Wolfs.

Lights on, en actie!
Ook de buren van de Federale Politie kwamen even gedag zeggen.

Johan en Peter zijn ooit zelfs opgevorderd om in Florennes te gaan schilderen: “Die mensen dachten dat we militairen waren en hadden ons een marsbevel gegeven om op maandagmorgen om 9 uur op kantoor X te zijn bij kolonel Y. We hebben stilletjes een mail gestuurd dat we geen militairen zijn en ons dus ook niet laten bevelen,” knipoogt Peter. Ondertussen hebben ze in Florennes wel al andere projecten afwerkt, daarvan is Dark Falcon het laatste voorbeeld. “De samenwerking met commandant Stefan Darte, aka Vador, en zijn team was ook heel professioneel en tof.”

Na meer dan vijftig projecten kennen ze natuurlijk heel wat mensen binnen de luchtmacht. “Het is een groot voordeel dat ik in 1990 mijn legerdienst in Kleine Brogel heb gedaan als timekeeper,” stelt Peter. “De mensen van toen zijn nu allemaal generaals en kolonels.”

De vier Rolls Royce Allison T56-A-15 komen op toeren.
Gedaan met poseren voor de fotograferen… Dankjewel aan het personeel van de 15e Wing om dit mogelijk te maken.

Ook in het buitenland kijken ze op naar de ontwerpen van het duo. Zo heeft Johan ook al drie Nederlandse F-16’s mogen schilderen. Ooit werden ze in Duitsland gevraagd om een Tornado te schilderen met het ontwerp van iemand anders maar dat hebben ze geweigerd.”

“De laatste tijd krijgen we meer vraag naar onze ontwerpen,” klinkt het bij Johan. “Al komt de uitvoering daarvan wel vaak op de schouders van de schilderssecties zelf. Dat is het gemak van een digitale print. Of het lukt om die fase los te laten? Beter en beter zelfs. Omdat we al zoveel projecten achter de rug hebben. De eerste was magisch, de tweede was dat al wat minder…”

“Sommige jaren deden we drie tot vier ontwerpen, soms zelfs helemaal niets. Dit jaar staat de teller op vijf! Waaronder ook Embraer CE-02. Maar we worden steeds gevrààgd. We zullen ons niet opdringen. Als ze ons vragen is het goed, als ze ons niet vragen is het ook goed. Met de technieken van tegenwoordig kan iedereen die wat creatief is met de computer een ontwerp maken,” klinkt het tenslotte.

Tom Brinckman

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus