Een volgende generatie aan zet

NEXTGEN_1.jpg

Antwerpen, 26 April 2011. Drie Belgische jongelui hebben de guts om een wel zeer bijzonder, gloednieuw bedrijf op te zetten in de luchtvaartwereld. Zij hopen een gat in de Belgische markt aan te boren dat uitgaat van gedeelde eigendom van een vliegtuig. Zij hebben het lef en de drive om te slagen en toonden zich bijzonder vastberaden bij de voorstelling van hun plannen.

Tim de Meijer (Managing Director), Maxim Schelfhout (Technical Director) en Thomas Brackx (Operational Director) hebben de handen in elkaar geslagen en een bedrijf opgericht dat NextGen Aviation heet. What’s in a name, zo kan je wel zeggen.

Tim de Meijer, de Managing Director van het nieuwe bedrijf NextGen Aviation. (Foto Guido Bouckaert)

Met z’n drieën zetten ze hun bedrijf in de steigers met de bedoeling het de piloten en de bedrijfsmensen in België financieel en operationeel makkelijker te maken om het vliegtuig zowel zakelijk als voor persoonlijke verplaatsingen in gebruik te hebben.

Maxim Schelfhout, Technical Director, geniet bij de opstart van het nieuwe bedrijf van de knowhow van vader Luc. (Foto Guido Bouckaert)

Een vliegtuig bezitten is een dure zaak en niet iedereen wil of kan zich daaraan wagen. Een vierzits reisvliegtuig (2+2) zoals de Amerikaanse Cirrus SR22T, geheel uitgerust, kost 358.640 euro terwijl een zeszits zakenvliegtuig (2+4) zoals de Franse TBM850, vandaag toch gauw 3,2 miljoen dollar kost.  Dat was vijftien jaar terug nog maar 1,6 miljoen dollar maar precies datzelfde vliegtuig verkoop je vandaag met gemak door aan 1,2 miljoen dollar en dat is helemaal niet slecht; als belegging tegen het licht gehouden.

Toch weegt het gebruik van zo’n turbinegestuwd zakenvliegtuig als de TBM door in het budget van elke eigenaar. Jaarlijkse onderhoudsbeurt in de fabriek: 8.000 euro. 100-uren-inspectie: 2.000 euro. Verzekering op jaarbasis: 28.000 euro. Stalling op jaarbasis: 17.000 euro. Doorsneekosten op jaarbasis: 40.000 euro bij 250 uren vliegen. Opgelet, dit zijn cijfers (uit de UK), enkel ter illustratie en dus voor discussie vatbaar.

Met de TBM naar altiport Courchevel voor de winterpret. Het kan straks met NextGen Aviation in ‘n mum van tijd. (Foto Daher-Socata)

Met de komst van NextGen Aviation kleurt de horizon voor de vlieger echter bijzonder mooi. Gooi maar al die geld- en andere zorgen overboord (en dus op de schouders van het bedrijf) en koop je in voor een deel van het geheel en betaal verder een minimale vergoeding aan het bedrijf dat voor jou de honneurs waar neemt.

Wie met NextGen Aviation in zee gaat, al voor 125.000 euro voor het type Cirrus (350.000 euro voor het type TBM, 570.000 euro voor het type PC-12), is dus verzekerd van het gebruik van een vliegtuig, 24/7. Op eenvoudige afroep staat steeds een vliegtuig voor je klaar, jouw vliegtuig of dat andere uit dezelfde vloot dat NextGen Aviation nu opbouwt.

De SR22T vliegt aan 215 euro/uur (= operationele kostprijs.) (Foto Guido Bouckaert)

Met een Cirrus sta je dan in dik twee uur in Nice. Dat is indrukwekkend snel voor een turbogedreven (hoogvliegend) vliegtuig met zuigermotor. Met de TBM ben je er in anderhalf uur. De TBM850 met turbinemotor is inderdaad een klasse apart.

Ze weten overigens hun vliegtuigen voor de vloot goed te kiezen, die jongelui van NextGen Aviation want voor de zakenman heeft het nieuwe bedrijf ook wat in de aanbieding; een heus werkpaard in de vorm van de Pilatus PC-12 (2+6). Dit vliegtuig dat door de Zwitsers met hun gekende precisie is bedacht, kan zowel tussen de chique jetset op Monaco manoeuvreren als naast de renbaan van Ascott landen om de renstaleigenaar alle materiaal aan te brengen.

Het is drummen daar aan die PC-12. (Foto Guido Bouckaert)

Een vliegtuig zonder zorgen en steeds beschikbaar naargelang je participatie, is niet de enige troef van het nieuwe bedrijf. NextGen Aviation biedt de participerende  piloten en gebruikers dezelfde faciliteiten aan als airliners en andere vliegmaatschappijen dat doen. Voor de piloten staat een uitgewerkte briefing klaar, voor de passagiers de film of het tijdschrift naar keuze, voor de verpozing onderweg in de cabine.

En om gebruik te maken van de diensten van NextGen Aviation, moet de gegadigde niet eens piloot zijn. Zoals ooit een Rolls Royce-auto met chauffeur werd verkocht, zo zijn er de vele freelance piloten beschikbaar om eender welke vlucht van NextGen Aviation uit te voeren; ze zijn allen beroepspiloten.

Tegen deze zomer moet het nieuwe bedrijf al goed zijn opgestart. De ontplooiing van hun activiteiten is te volgen op nextgen.aero. Of bel ‘s Tim de Meijer, hij zal het U allemaal graag, haarfijn uitleggen: 0474/44 33 12.

Guido Bouckaert

Guido Bouckaert

Guido Bouckaert

Guido, een uitdovende PPL die voor reportages mee vloog in +120 vliegtuigen en in acht types vloog als PIC, is de jongste nestor onder de Vlaamse verslaggevers over luchtvaart. Zijn teksten worden wereldwijd geplaatst in gedrukte en digitale media. Guido maakte vroeger deel uit van de redactieraad, vandaag pent hij als gastauteur.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus